Google Translator

Tuesday, March 31, 2009

Thinking..

Lately I notice that my thinking process works in a tabular way. It happens automatically. For example, when my supervisors told me that I have to do a set of simulation across 16 batches of data where each batches is a matrix of [1945x90 to 200], my brain starts to visually forming a simulation table.

This isn't the first time. Last year I was in charge in the industrial training office at my workplace. We have about four to five hundreds students to manage. As soon as I look at the piles of students data, companies list and all sorts of forms, my brain starts to make a visual arrangement of how I can put all these data in a best possible manner.

Have you ever find yourself in the same situation?

It never cease me to wonder how amazingly our brains work. I think our brains (and 'akal') are one of the greatest gifts Allah has given to His creation. Some of us were born without hands or feet but still manage to do something great; but to my knowledge I have yet to discover anybody who make it without a brain. Here's an excellent video of a man who more than make it without a pair of legs.
video

I pray that this great gift will stay 'intact' til the day I left the world.

Friday, March 27, 2009

Awak dulu terer ke cakap omputih?

Saya nak berkongsi satu e-mail yang dihantar kepada saya mengenai "Mengapa PPSMI perlu diteruskan... Jom gelak"

Recently there is a lot of support calling for the reversal of teaching math and science in English. Much of these support comes of intellectual who has never studied any form of science or math in their respective college or University.

Take for example the recent PPSMI forum which was supposed to be attended by Anwar Ibrahim but was replaced by Syed Husin ALi.

Syed Husin Ali is a Professor of Anthropology and Sociology from University Malaya. What science or mathematics is there? In fact I had to look at the dictionary to understand the meaning of Anthropology.

The anthropologist Eric Wolf once described anthropology as "the most scientific of the humanities and the most humanistic of the sciences."

Zaidel describes Anthropology as a major you take in Uni if you can't do Math well but want to seem smart by having fancy words on your degree.

And Anwar Ibrahim? Degree in Malay Studies, Oiyoooo the only Math they have in Malay Studies is to calculate the amount of credit you take per semester which isn't much of a problem for Anwar because during his Uni days he spent most of them shouting slogans on the street and getting angry for no apparent reason.

Why I say getting angry for no apparent reason? Because later he Joined UMNO!!

Back to thw reason why I support the damn thing. I came from Universiti Teknologi Malaysia and trust me when I say this that a few years back this was the most Bahasa Kebangsaan University than any other local universities combined. Let's just say the first 3 years of my Engineering days were filled with Bahasa Malaysia/Melayu jargons. Just to show you what I mean take a look at some of these examples..

Engineering Term
Capacitor - Pemuat
Resistor - Perintang
Impedance - Galangan
Current - Arus

Others include : Momen Lentur, Tegasan, Terikan, Pepejal, Dinamik Haba and etc...

I mean those Engineering Lecturer took the extra mile to translate every single damn thing into Malay and I greatly respect this. As oppose to my sociology lecturers who like to screw up the Malay Language by prostituting English words into BM.

Take for example this term "Dekadensi Moral" When I first saw that term I was thinking what the hell is dekadensi moral, a type of resistor or something? Turns out Dekadensi comes from the English word Decadence. Dekadensi Moral means Moral Decadence direct translation where as you can simply translate it into "Kemerosotan Akhlak/Moral" which is much more clear. But NOOOO he had to use dekadensi so that he would seem smart and people won't question his Associate Professorship. Then you would have other words like kompak, visi, misi, infotainment, naratif kecil, naratif besar and penkek.

At first the Lecturers (Engineering) seemed to get it all good, they managed to translate the English term to BM very well and with very clear meaning. Then Things started to change as the subject get's more complex and you get newer terms. Take for example this Subject..

"Motorolla 68000 Microprocessor"
Which translates to Mikro Pemproses Motorolla 68000"
Sounds fine....

But then as you go deeper into the subject you will find more interesting terms. For instance
Timer - The clock cycle chip you use to send timing signals to the processors. It acts like a stopwatch to the processor.

BM Translation - Pemasa. Which is fine.

Then we have things like this -
Bistable Multivibrator - Dwimantap Penggetar Pelbagai. Apo Kobondo tu Jang?

Then in microprocessor you have this term call "Interrupt" and like it's name it means to interrupt the normal cycle of the processor and tell it to focus to doing something else. Kinda like the phone rings when you are cooking, you stop cooking and answer the phone.

The Malay Jargon Interrupt would be Sampukan. Interrupt Pin - Pin Sampukan.
Sampukan? Sampuk ke? Sejak bila Mikropemproses ada pocong atau Jembalang dalam dia? Ini Electrical Engineering ka Bomoh Engineering?
Masked Interrupt - Sampukan Bertopeng.
Handshake Interrupt - Sampukan Jabat Tangan. Ko salam dengan dia lepas tu ko kena sampuk, kira dia ni macam santau laa.

Then you have this thing called "Latch" which is an output chip.
Latch in Malay is Selak.
Selak as in Selak pintu, Selak Pagar or Selak pintu Jamban.
Mula-mula baca dulu saya ingat Selak dalam erti kata Selak Kain.
Contoh - Angin bertiup kencang lalu baju kurung Fasha Sanda pun selak sikit lalu Zaidel pun telah menerima ganguan emosi akibat dari kejadian itu.

Naah see,
And it gets interesting when it comes to "Electrical Power" Subject. In there there is this chapter where they talk about CoEnergy in power transmission. Coenergy in malay is translated to Kotenaga.
Which is why when he gave the lecture my lecturer would loudly proclaim KOtenaga compare to the students who prefer to pronounce it as KOTEnaga.
3 phase Coenergy in power transmission would then become
KoteNaga 3 fasa dalam penghantaran kuasa. OIYOOOOOO, kalah Anakonda!

Just for fun here are some other Technical Jargons you can play with...
Transformer - Pengubah
Decoder - Penyahkod (Mak Nyah kot)
Multiplexer - Pemultiplex
Polarity - Kutub
Instruction Set - Set Suruhan
Components - Peranti (I bet you didn't know that)
Universal Asynchronous Receiver Transmitter (UART) - Penghantar Penerima Pemasa Serentak Am

Now try translating this
Connect Your Joy Stick into the server Port, you should find little problem with the Joystick as the server has Plug and Play mode.

Masukkan Kayu Ria anda ke dalam lubang pelayan, anda sepatutnya tidak mempunyai banyak masaalah dalam memasukkan kayu ria anda kerana pelayan ini mempunyai fungsi masuk dan main.
Hambik kau!
Tu belum dia kena sampuk ke selak ke nak nak pulak ada kotenaga.
By the time I was in my 4th year,
Everything was taught in English.... SENANG!


Saya secara jujurnya tak berkenan langsung dengan perlaksanaan PPSMI di sekolah rendah ni. Sebab dari pemerhatian saya banyak budak-budak yang tertinggal. Nak faham Bahasa Inggeris tu satu hal, nak bagi faham Matematik & Sains tu pun satu hal. Ingat lagi waktu mengajar tusyen(subjek Matematik untuk Tingkatan 1-3) di Gombak dulu, dahlah masanya sejam saja. Nak bagi penjelasan tentang operasi/teori yg nak digunakan lagi, tambah pula dengan nak terjemahkan soalan-soalan latihan. Tak ke membuang masa?

Kalaulah saya kenal penghantar sebenar e-mail ini, ingin saya lontar soalan ini padanya.
Just an honest question, no pun intended here.
when you were in primary& secondary school, how do you think you'll fair if Maths & Science were taught in English? I think you won't stand a chance to even apply to UTM.

Cruel eh! I don't think so. Don't be selfish, just because you now have the ability to understand English, you take for granted those people who have less opportunity to learn and understand English.

Itu Ini..

Kurus
Saya terasa macam berat saya dah turun sikit sekarang. Nak timbang, tak ada mesin penimbang pulak kat rumah ni. Lantas saya bertanya pada suami, "Abang, Dilla rasa macam dah kurus sikitlah. Betul ke?"
"A'ah. Adalah kurus sikit", respon pendek dari suami saya.
"Eh! Macam mana Abang boleh perasan, Abangkan tiap-tiap hari tengok Dilla", soal saya yang masih tak puas hati ni.
"Nampaklah." Ringkas saja jawapan suami saya. Mungkin bosan dengan kerenah saya ni

Itulahkan, orang perempuan macam saya ni(orang perempuan yg tak macam saya dikecualikan), suami jawab kurus tak kena, apatah lagi kalau jawab GEMUK. Maunya kerunsingan seharian. Saya rasa perang dengan berat badan yang meningkat ni takkan habis sampai bila-bila pun. Apatah lagi sekarang ni umur pun dah 30-an, metabolisma semakin rendah, lagi cepatlah cik-cik lemak tepu nak berkumpul di badan.

Koyak

Semalam saya menjahit langsir untuk menggantikan langsir dapur peninggalan penyewa lama. Langsir lama tu hodoh sangat, tak berselera saya tengok. Cuti hujung minggu lepas, puas mencari langsir di 'Car Boot/Booth Sales'. Saya tak pasti Boot atau Booth, sebab masa di US dulu kami panggil 'Car Boot' bersempena dengan barang-barang yang dijual tu diletakkan dalam boot kereta. Lebih terkenal lagi dengan nama 'Garage Sales'. Berlainan dengan di UK ni, di mana semua penjual-penjual barang-barang terpakai ni berkumpul di satu medan/padang lantas membuka 'booth' masing-masing. Cari punya cari tak jumpa langsir yang sesuai. Terpaksalah juga saya beli langsir siap di Grainger Market. Langsir baru ni terpaksa dijahit pula tepinya. Bila ditanya berapa upahnya, untuk satu sisi saja sudah 2 pound upahnya. Aduh! Langsir saya dua keping jadi ada 4 sisi, sudah 8 poun jadinya. Terpaksa kensel. Siap dijahit, semasa nak memasukkan spring yang terakhir, saya secara tak sengaja terpotong sedikit langsir tu. Sedih jadinya. Jadi hodoh juga langsir baru saya walaupun orang lain tak akan nampak tapi saya tau ada lubang di satu sisi.

Waktu itulah terlintas dalam hati ini, 'Macam itulah solat kamu yang tidak khusyuk Dilla. Macam langsir yang koyak ni. Orang lain tak tau tapi kamu tau kan? Sedih sangat langsir koyak, macam mana dengan solat kamu yang sering tidak khusyuk tu?'

Aduh, saya betul-betul terpukul. Memang sukar nak betul-betul khusyuk dalam solat ni. Ada-ada saja perkara yang terlintas dalam hati & fikiran sewaktu solat. Tak boleh asyik nak salahkan godaan syaitan yg memang tak akan berhenti tu, tapi perlu juga dimarahi nafsu diri sendiri. Harap-harapnya solat saya lebih khusyuk selepas ini.

PhD
Tak sedar dah lebih 2 bulan saya di Newcastle University ni. Alhamdulillah setakat ni proses pembelajaran saya berjalan lancar. Mungkin sebab masih di peringkat awal kot. Apa yang penting saya gembira belajar. Memanglah kadang-kdang tu angin 'MALAS' tu menyerang tapi saya cuba lawan. Saya seronok sebab kedua-dua supervisor saya banyak bagi tunjuk ajar dan saya tahu apa langkah seterusnya. Bila kami berbincang kami sama-sama bagi idea. Idea & soalan-soalan saya yang kadangkala mungkin kurang bijak tak dihembus ke tepi begitu saja. Semua ini menambahkan lagi keyakinan diri saya. Saya mengaku semasa saya buat 'master' dulu my self-confident was down under.
Issshh.. sadis& tragis sungguh bila dikenang-kenangkan.

Tak dinafikan kedua-dua penyelia saya ni sibuk tapi dari kalendar mereka yang mereka kongsi, saya tengok mereka tetap meluangkan masa untuk berjumpa dengan setiap ahli kumpulan kajian. Tak taulah sama ada sebab saya baru kot jadi 'guidance' tu lebih sikit. Mungkin bila dah masuk tahun kedua nanti saya dibiarkan supaya jadi lebih berdikari ke, wallahualam. Doa saya semoga rahmat Allah ini berterusan. Aamiiin.


Menunggu Sabtu
Tak sabar nak tunggu Sabtu(esok) ni. Padahal kerja melambak nak disiapkan ni. Tapi saya betul-betul menunggu Sabtu esok ni. Bukan ada apa-apa pun cuma ada beberapa kerja rumah yang saya tak sabar sangat nak buat.

1- Nak bersihkan 'backyard'. Suami saya dah buang semua barang-barang tinggalan penyewa lama. Peti ais la, bath tub la, macam-macam ada kat backyard tu waktu kami mla-mula masuk dulu. Sekarang tinggal nak buang lumut-lumut yg dah bermastautin lantai backyard tu. Eiii.. saya tak boleh imejen macam manalah penyewa dulu boleh tinggal dalam keadaan yg tak berapa bersih tu.

2- Nak tanam ubi(bulb) bunga yang kitaorang beli Ahad lepas. Punyalah sibuk kononnya sepanjang minggu,sampai seminggu ubi-ubi bunga tu terbiar tak bertanam. Setakat ni saya dah ada 6 pasu bunga dan 2 pasu herba. Gembira sangat. Esok nak tambah lagi 5 pasu. Saya memang suka menanam. Alhamdulillah, suami saya pun berkongsi hobi yang sama. Saya pun tak tau suami saya punya hobi menanam ni, sampailah selepas kami berkahwin dia belikan pasu, tanah & buatkan para & pagar untuk pokok-pokok tanaman saya. Bila ada pokok tanaman kami mengeluarkan pucuk atau kuntum bunga yang baru, terasa seperti ada satu 'excitement' buat kami berdua.

Tinggallagi beberapa jam sebelum habis waktu kerja. Tak sabar nak balik rumah

Wednesday, March 25, 2009

Nasi Daging Lembu Sedap


Saya & suami sekarang ni rajin mencuba resepi-resepi baru. Maklumlah duduk jauh dari deretan gerai-gerai tomyam,nasi goreng, mee hoon sup di Malaysia. Dulu pun rajin juga, cuma tak serajin sekarang. Kat sini tiap-tiap hari kena masak. Oh! Bukan setakat setiap hari, tapi perlu masak sekurang-kurangnya 2 kali. Sama ada sarapan/lunch + lunch/dinner. Lagipun saya bawa bekal makanan ke sekolah. Memang kebanyakkan Melayu di sini pun buat begitu. Kalau sekali sekala nak makan di luar tu bolehlah, harga pun berpatutan, 5 pound lebih untuk sepinggan nasi beriyani yang boleh dikongsi makan berdua. Cuma kalau tiap-tiap hari tu jadi dah tak berpatutan lagi belanjanya. Tambahan pula, manalah larat nak makan di luar setiap hari, bosan jugakan.

Dua minggu lepas, saya mencuba resepi yang saya dapat dari website New Zealand Lamb Recipes. Saya dah olah resepi tu ikut sesuka hati saya memandangkan kami di sini tak punya New Zealand lamb(mungkin Che'a & Kak Ema orang yang sangat sesuai untuk cuba resepi-resepi kat website tu). Nama sebenar resepi ni ialah 'Kambing dan Nasi Ekspres'. Memandangkan waktu nak memasak tu saya cuma punya daging lembu & tidak punya beras ekspres, jadilah resepi saya namanya 'Nasi Daging Lembu Sedap'.


Bahan-bahan:
(Maaf ye saya tak sukat sangat semasa memasak, cuma agak-agak saja sukatan untuk makan berdua)

Minyak zaitun untuk menumis
Daging lembu yang di hiris nipis(2 genggam tangan buka ye,letak banyak kalau suka makan lauk)
6-7 ulas bawang putih ditumbuk
Tomato puri
4 biji buah tomato saiz sedang(dipotong 8)
Buah zaitun dihiris nipis(20-30 biji, saya guna buah zaitun hijau yg dah dibuang biji, i.e pitted olives)
2 batang celery
Beras(saya letak 3 pot untuk kami berdua)
Air untuk memasak 3 pot nasi(dikurangkan 1/3)
Daun pasli dihiris (1 genggam)
Garam & gula secukup rasa


Cara:

1- Panaskan minyak zaitun dalam kuali. Masukkan daging dan masak sehingga daging tu nampak kekuningan i.e dah masak.
2-Masukkan bawang putih yang telah ditumbuk.
3-Masukkan tomato puri & hirisan tomato segar. Kacau rata.
4-Masukkan hirisan buah zaitun, beras,air, garam, gula & daun pasli.Kacau rata & tutup kuali. Masak dengan api sederhana.
5-Sesekali buka tutup kuali dan balik-balikkan nasi. Masak sehingga air kering. Tapi jangan sampai hangus! :D

Nota kaki:
1-Elakkan dari terlebih air, nanti nasi jadi agak lembik. Saya letak air macam biasa, jadi nasi tu terlembik sikit. Sikit je, tapi malu ditegur suami saya :P
Sebab tu perlu kurangkan sedikit air berbanding kita masak nasi biasa guna rice cooker.

2-Boleh tambah sayur lain seperti lobak merah, brokoli, bunga kobis & kacang pis. Ikut suka ler..

Friday, March 20, 2009

Itulah kisahnya..

Pagi-pagi ni patutnya meluangkan masa membaca jurnal. Tapi hari ni aku bosan sikit. Jadi aku pergilah berjalan-jalan kat internet ni. nak ambil mood kononnya. Salah satu sarang labah-labah(website) yang aku suka pergi ialah dekat Piled Higher and Deeper. Ini semua pengaruh Che'a secara tak langsung.

Aku terjumpalah satu comic kat situ yang aku fikir sangat berkait rapat dengan kita semua. Kalau tak berkait rapat dengan korang pun, berkait rapat dengan diri aku ni.

Korang tengok kartun yang pertama tu, kartun yang baru memegang ijazah tu. Segak je berjalan memegang ijazah. Kebanyakan kita macam tu kan. Bukannya bermaksud kita bangga atau apa. Tapi bila dapat ijazah sarjana muda tu, bukan kepalang syoknya.

Tapi bila dah masuk dalam alam pembelajaran pasca-ijazah, barulah betul-betul rasa langit tu tinggi rendah. Aku tak bermaksud nak memperkecilkan sapa-sapa, tapi bila kita dah betul-betul bermula buat 'research', barulah terasa betapa 'roller coaster' nya hidup sebagai pelajar pasca-ijazah ni. Kalau rezeki kita murah, dapat penyelia yg baik & sedia memberi tunjuk ajar, Alhamdulilah. Kena bersyukur tu. Lain pulak ceritanya kalau dapat penyelia yang perasan dirinya bagus, tapi 'doesn't know what the sh** he's talking about' meranalah hidup.

Aku ni sememangnya bersyukur dapat 2 orang penyelia yg tahu bidang dia & tak lokek memberi tunjuk ajar. Aku doa supaya keadaan ni berterusan sampailah aku habis belajar ni.

Teringat lagi bekas penyelia aku yang kena tendang dari U*M, orang katalah kena tendang, dia kata kontrak dia dah tamat. Kurang setahun tempoh untuk aku sepatutnya menghabiskan kursus sarjana aku, penyelia tu ditamatkan kontraknya. Aku sememangnya bersyukur sangat sebab aku memang dah tak reti nak berurusan dengan dia.

Bukan setakat tak bagi idea & bimbingan, dia siap kutuk-kutuk pelajar Melayu ni pemalas. Aku nak je cakap bangsa dia tu pun melambak perasan bagus tapi sebenarnya bodoh piang kat universiti di pinggir KL tu. Tapi sebab masa tu aku kengkononnya nak menjada hubungan baik, aku senyapkan saja.

Pernah sekali tu aku memang bangang tahap gaban dengan penyelia aku ni, aku rasa dah nak maki dah. Tapi sebab aku tahan perasaan marah tu, aku termenangis depan dia. Nangis sebab geram sangat. Pandai pulak tu dia suruh aku balik & jumpa dia esok. Aku keraskan diri kat depan dia. Aku kata aku tak mau balik. Aku nak settlekan jugak hri tu apa benda yang kitaorang bincang sebelum tu.

Selepas penyelia tu kena tendang, aku dapat penyelia baru. Walaupun tak banyak bimbingan yang diberi oleh penyelia baru ni, tapi sekurang-kurangnya dari segi motivasi & hal2 berkenaan pengurusan dia banyak menolong.

Aku ada penyelia kedua tapi penyelia kedua ni malas nak cerita. Lebih baik tak ada daripada ada. Itulah kesimpulan yg tepat untuk jasa dia dalam tesis aku tu.

Tapi Alhamdulillah akhirnya, aku berjaya jugak habiskan kursus sarjana aku walaupun 'Ranjau Sepanjang Jalan' seperti novel karya sasterawan Shahnon Ahmad tu. Salah seorang pemeriksa tesis aku ada berkata begini semasa aku jumpa dia untuk buat pembetulan selepas viva. Katanya,"Ini ke supervisor-supervisor awak? Boleh ye awak survive?".

Aku ambil itu sebagai satu penghargaan. Walaupun aku tak tau apa maksud pemeriksa tu. Cuma aku tau tanpa pertolongan dari Allah Taala pasti aku tak mampu menyiapkan kursus sarjana aku tu.

Doa aku, semoga perjalanan kursus PhD kali ini lebih lancar & dipermudahkan Allah Taala. Amin..

Tuesday, March 17, 2009

Not Worth My Time


In one of my previous posts,I wrote about learning English. I also mentioned in my post that I have improved a lot that most of the time I'm able to correct grammar mistakes just by listening at it. Evenmy own while I'm talking. *sigh*

In response to my post, someone left a comment stating that its a good thing that I'm learning English now, that I should proof read my post and I myself did have the BIGGEST grammar mistake which is my URL. Sadly, I have deleted that comment. I admit that my URL does not have the 's it should have. Have I not rectify that in my blog's title?

Honestly, I'm not angry. Nada. I'm just disappointed that this particular anonymous did not have the decency to even write his/her name. Well, it does not have to be his/her real name. He can as well put 'Joyah' or 'Mat Rempit' or whatever he feels suit him the most. By being 'Anonymous' it is as if you are referring yourself as a 'Nobody'. Should anyone ever listen to nobody? You know the answer ;)

I am also very disappointed when all he can pinpoint is my grammar mistake in my URL. Err.. is he oblivious to the title of my blog? Or he is simply ignorant to the fact that not every URL you want is available to you. I can accept critics and attacks but not from just any 'Anonymous'.

Anyway, if Mr./Miss Anonymous ever dropping by again, I just want to thank you for your concern. I don't want to brag but I know the standard of my English. I may not pass as 100% native English speaker, but I'm almost there as 2 of my English teachers (both are native speaker) had once told me.

Well, enough said I guess.