Google Translator

Saturday, September 11, 2010

Biskut raya lagi dan lagi

Nota kepala:
Resepi ada di bawah.

Apsal ntah tahun ni rajin betul buat biskut raya. Sampai 5 jenis. Zaman sekolah menengah dulu je kerajinan terlampau ni. Bila saya dah mula bekerja dan duduk di rumah bujang, balik raya pun lagi 3-4 hari nak raya, memang tak sempat dah nak  buat kuih raya. Nak kemas rumah lagi, nak prepare untuk masak juadah berat untuk pagi hari raya lagi. So, masa dah kerja tu, memang saya order je biskut-biskut raya ni. Tapi saya tak pernah beli yang jual kat kedai atau supermarket tu.
 Red Pearl

Bila dah kahwin, sekali tu ada ke suami saya ajak beli biskut raya kat Jalan TAR. Katanya murah kat situ, 3 bekas boleh dapat RM10.00. Aduhaiii Abang, kalau murah macam tu sekali, mestilah rasanya 'murah' jugak. Puaslah isteri ni menerangkan padanya, bahawa isterinya takkan beli biskut-biskut raya yang tak diketahui rasanya. Yelahkan, kalau yang kita order-order tu, kita boleh dapat sample. Walaupun bulan puasa, balik berbuka boleh rasa.

Lidah Buaya aka Kuih Tiram


Tahun ni, selain dari Mocha Java Hazelnut Cookies & Bebola Nestum, saya buat juga Lidah Buaya aka Kuih Tiram, Red Pearl dan Snow Almond. Semua ni 1st time buat tapi Lidah Buaya tu pernah la sekali masa sekolah rendah ikut mak saudara saya buat bersama jiran. Tapi masa tu umur baru 7 tahun kot, manalah reti nak salin-salin resepi.

p/s: snow belum turun, jadi tak ada gambar utk snow almond. haha...

RESEPI:

Red Pearl
150 gm butter
150 gm tpg gandum
75gm gula kastor
60gm cornflakes
50gm coklat chip
25 gm badam nips
1 sd teh esen vanilla

Cara2.
1. pukul butter dan gula hingga sebati (jgn kembang)
2. campurkan semua bahan kering. Kacau sebati menggunakan sudip kayu.
3. menggunakan garfu, jemputkan adunan ke atas dulang pembakar.
4. sapukan kuning telur dan hias dgn ceri merah.
bakar 175'C, 20-25 minit.

*-*-*-*-*- *-*-*-*-*- *-*-*-*-*- *-*-*-*-*- *-*-*-*-*- *-*-*-*-*-

 Kuih Tiram/ Lidah Buaya
sumber: http://hanamemories.blogspot.com/2009/05/kuih-tiram.html

Bahan-bahan
500gm tepung
1 biji telur
2 sudu margerin
sedikit garam
160ml air
**6 sudu tepung jagung**
**6 sudu minyak**

Cara-cara
1. Satukan bahan bertanda ** sehingga menjadi smooth paste, ketepikan sementara.
2. Satukan semua bahan lain, sehingga menjadi doh yang licin dan senang diuli. (kalau lembik tambah tepung sikit..& kalau keras, tambah air)
3. Uli doh supaya jadi nipis. Off coz akan dapat size yang lebar. Kalau nak senang, bahagikan doh kepada beberapa 4 bulatan kecil baru dicanai. **note: kalau buat canai besar, kita akan dapat kuih yang besar & cepat habis kerja :D
4. Sapukan doh yang dah dicanai tadi dengan paste tepung jagung..sapu rata.
5. Gulung kemas, kemudian potong kecil lebih kurang sebesar ibu jari. Amik ketul kecil tadi & canai leper.
6. Goreng hingga kekuningan & sira dengan gula halus. Simpan dalam bekas kedap udara.

p/s: actually, adunan untuk 'paste' tu akan berlebihan berbanding dgn adunan tepung, telur, marjerin etc tu. Jadi saya tambah lagi separuh dari adunan. Maksudnya, untuk tepung, telur & marjerin tu kena jadikan 1.5 adunan baru boleh habiskan adunan untuk 'paste'.

6 comments:

HangLiJo said...

wah! mdm...red pearl tu faveret saya tu..wajib ada tiap2 tahun..and home made gak..hehe

biskut tunjuk2 tu bapak sedara sy selalu kasi..dan tiap2 kali tu jugak duduk dalam bekas asal x terusik.. mane ade selera nak makan..ngeh3x

Ir A.Aziz said...

wah, lidah buaya tuh mcm best jer? bila la nak pandai wat kuih raya plak nih... :p

Najla Shuhud said...

Madam.. Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin.. BTW, kuih yg mdm buat ni nampak sedap & menarik.. hehe

Wan's Family @ Southampton,UK said...

dilla, serupa kita, yg kalau murah2 tu of course rasa pun 'murah' kan, hehhe, rasa tepung,
mmg rajin sahabatku ini, kagum sangat, biasa kalau rajin mcm ni, ade tanda2 ehem2 tau, mcm ms ummi iman nak ade iman tu..hehhehhe, ku mendoakan yg terbaik utk mu, Aameen!:)

Salihah said...

mdm, letak la lagi tau resepi bebyk..suke! ntah nape plak tetibe suke plak nak men masak2 ni..hehe

LiFe Is BeAuTifUl LyRiC said...

saya buat satru biskut jer.. tat nanas gulung.. yg lain semua tunjuk..