Google Translator

Thursday, December 29, 2011

Handmade toys




I've made few toys for Auni. Long before she was born. I'm glad I did. I can't hardly find time to sew nowadays. I'm busy spending time with her. She grows up too quickly. Sometime I think I miss out quite a lot on her development. She's learning new things everyday from watching us and from her surrounding.
 

Close up. Front row: A Family of Beddy-Bye Beast; Back row: Doll and Rabbit
Meet Dolly the Chef. Her apron is missing in Auni's laundry pile :P
Introducing Beddy-Bye Beast family of five: Batik Bear, Dot-Dot Rabbit, Sleepy Brown Monkey, Flowery Cat and Yellow Chicken
Bunny and her dress.
 Link to toys tutorials:
 I made some changes on the fabric selection here. Instead of felt, I simply use my fabric scraps and it works just fine.I also made closed pockets at the back of the bear and the chicken and add a squeaker and bells inside them.

I haven't altered anything for this doll but I wish I had. If I'm making another, I would make her legs more meatier.

A little note of advice if you want to give this bunny and her dress a go. You can either sew with the paper pattern provided attached to your fabric or  add another 1/4 to 1/2 inches all around for seams. I made two dresses for the bunny :)


Thank you for reading and Happy Sewing :)

Sunday, December 25, 2011

Kuih Talam Ubi Kayu

"Untung jadi isteri macam awak, ada suami yang pandai masak."

Itu kata-kata yang sering kawan-kawan ucapkan pada saya. Saya tak menafikan ada benarnya tapi sejak suami sibuk memasak di Restoran Rasa Nusantara dan sejak saya dah selamat bersalin,tugas masak-memasak di rumah 99.9% jatuh ke atas bahu saya. Tanggapan orang sekeliling kadang-kadang perlu dibetulkan. Kot tak nanti orang ingat saya ni isteri yang hanya goyang kaki dan hanya tahu santai-santai saja di rumah.

Oklah, itu introduction je. Nak cerita pasal saya masak kuih talam ubi kayu beberapa minggu lepas. Resepinya saya ambil di sini. Satu je langkah yang saya tak ikut dalam resepi tu. Saya tak perah isi ubi kayu yang telah disagat. Dah banyak kali saya buat kuih ni dan saya tak pernah perah isi ubi kayu tu, so far so good. Next time boleh try perah pulak kot dan tengok hasilnya, adakah sama saja atau berbeza. Resepinya simple saja. Lagi simple sebab saya gunakan food processor untuk menyagat ubi kayu. Memang mudah sangatlah kerjanya :) Kalau rajin bolehlah cuba :)

In action!

Siap disagat :) Simple!

Siap dimasak dalam loyang yang import dari Malaysia :)

Yeay! Boleh makan :))

Thursday, December 8, 2011

3 months plus

Auni is already 13th weeks today. How time flies! I was browsing through her pictures and thought she looks so different. Its like she's a different person. She had her second immunisation today; one shot on each thigh. Jackie, the health visitor (HV) who weighed her said that Auni is very alert. Sure she is! She excitedly looking around the room and making comments -  in her on words of course :-)
Jackie also reminded me to bring Auni to Baby Social so that Auni can interact with other baby about her age. Baby Social is one the activities offered in Sure Start West Riverside Children's Centres programme in Newcastle. Sure Start Children's Centres are free services provided by the UK government. 
I actually plan to bring Auni to her Baby Social starting January next year. I feel a little bit guilty for not going NOW! I feel like I have not giving her the exposure she needs so that she can develop well.
Thing is all the activities in the Sure Start West Riverside Children's Centres programme run on weekdays. Weekdays are quite difficult for me because I go to school. I have already started going back to school before Auni is 2 months old. Yes, I am probably being selfish here. However, I do not have much time even though my scholarship last until June next year.

Auni, I'm sorry baby. I'll do my best OK.

Auni on Day 1.

Auni @ 1 month

Auni @ 2 months

Auni @ 3 months
 These two are my favorites; reminds me of how small she was.

Auni less than a month ~ with Ibu

Auni less than a month ~ with Papa

Thursday, July 28, 2011

Warkah buat Auni: I

Auni,

Kelmarin (Selasa) genap 36 minggu ibu mengandungkan Auni. Kiranya kandungan ibu dah sampai bulan atau full term kata omputih.

Kelmarin juga kali terakhir ibu pergi scan Auni di Royal Victoria Infirmary, Newcastle (RVI). Papa dan ibu teruja sangat nak tengok Auni sampaikan 3 keping token kami beli dengan harapan dapat gambar scan Auni dalam pelbagai aksi dan posisi. Dua scan yang sebelum ni hanya 1 token saja yang kami beli. Namun Auni tidur lena semasa discan semalam, tak nampak jelas wajah Auni. Yang jelas hanyalah jantung, tulang rangka, siku, kaki, tapak kaki, lutut dan tangan Auni. Puas sonographer tu mencuba supaya nampak jelas scan Auni tapi tak berhasil. Diane, sonographer tu kata "She doesn't want to pose." Kecewa jugaklah ibu dan papa :(
Tapi takpelah Auni, insya-Allah lagi 26 hari kita jumpa OK? :)

Ibu tanya Diane, berapa anggaran berat Auni sekarang? Katanya 2.7kg. Terkejut juga papa dan ibu sebab tak sangka Auni seberat itu dengan ibu yang tak selera nak makan selama beberapa bulan dan juga perut ibu yang tak sebesar mana ni. Auni maintain between 2.8-3.2kg saja ye sayang. Kalau besar-besar sangat nanti, payah nak keluar :)

Lepas scan tu, kita jumpa dengan Miss Michael (doktor kat RVI tu). Konsultan di RVI yang oversee kes ibu selepas Dr. Murali of Hospital Kuala Lumpur. Katanya kandungan ibu (Aunilah tu) normal. Dia tanya adakah ibu nak consider bersalin di Newcastle Birthing Centre yang baru tu? Katanya kat situ cuma tak ada pilihan untuk epidural. Ibu dan papa kata kalau boleh epidural tu as our last resort. Kalau boleh ibu nak cuba bersalin dalam birthing pool. Miss Michael take note of that. Nanti malam ibu akan buat birth plan untuk dibincangkan dengan Health Visitor yang nak datang rumah kita esok petang (Jumaat).

Auni,

Beberapa bulan lepas ibu ada cakap dengan Auni supaya keluar awal seminggu gitu. Abaikan permintaan ibu tu ye? Kensel OK? Ada beberapa perkara yang belum ibu selesaikan sebelum Auni lahir. Antara yang utama ialah:

1- Ibu ada lagi 7 juzuk Al-Quran untuk khatamkan buat Auni.

2- Ibu tak habis jahit barang-barang Auni. Yang paling penting, quilt Auni masih dalam proses. Barang-barang lain dah siap cuma ibu belum basuh. Ibu cadang nak basuh sekaligus.

3- Papa dan ibu belum 100% kemas rumah untuk menyambut Auni. Baby cot Auni pun papa belum pasang.

4- Kerja ibu ada sikit lagi nak siapkan sebelum ibu bercuti.
a)Ibu nak hantar correction jurnal draft pada Elaine.
b)Ibu nak hantar borang minta extension pada UIA & KPT.
c)Ibu nak siapkan framework untuk simulate dataset baru yang dah seminggu ibu dapat tapi belum buat apa-apa :(

Auni,

Papa dan ibu gembira sangat nak bertemu Auni. To us you are a miracle and a gift from Allah. Semoga Auni jadi anak yang tenang macam Papa :) Semoga Auni jadi anak yang kuat, macam yang ibu dan juga papa.Macam yang ibu selalu cakap, Auni is a strong girl :) Dan yang paling penting, semoga Auni jadi anak yang solehah.

We love you very much :x

Monday, July 25, 2011

Motif???

Jalan-jalan di laman sesawang Mothercare bahagian Offers & Clearance, terjumpa buku ini:


Apakah motif buku ini diterbitkan? Rasanya tak lain tak bukan, nak buat duit semata-mata.

Thursday, July 21, 2011

Terpaksa sabar

Kadang-kadang walaupun marah yang teramat sangat, terpaksa ditahan demi maruah suami. Ye, saya tahu patutnya menahan marah kerana Allah, tapi kadang-kadang tu tak tertahan dah.

Korang pernah tak melalui keadaan sebegini? Keadaan di mana rasa nak pergi lazer-lazerkan je orang-orang yang menjengkelkan hati dan juga perasaan korang? Namun memikirkan maruah dan air muka suami, korang sabarkan diri sendiri. Itulah yang saya alami sekarang ni. Tak kisahlah di mana mereka ni berada, di Malaysia atau di UK ni, tapi bila terlihat mereka di alam maya atau di alam nyata, serta merta rasa tak senang.

Kenapa menjengkelkan hati dan perasaan? Sebabnya masa susah bukan main lagi minta tolong, bila dah ditolong tak reti pulak nak menghargai. Bukanlah mengharapkan 24-7 mereka ni mengucapkan terima kasih tapi tolonglah jangan jadi seperti anjing tersepit yang dilepaskan. Semasa tersepit, merayu-rayu meminta dilepaskan, bila dah dilepaskan, digigitnya pula tangan orang yang melepaskan itu.

Kalau saya tak memikirkan suami, rasanya dah lama saya sound direct je pada orang-orang tertentu. Tapi kalau saya buat macam tu, suami akan terkena juga tempiasnya.Satu hal lagi, saya fikir juga, sesetengah orang ni, kita sound direct ke, kita sound berkias ke, kalau dah jenis tak reti bahasa tu, takkan ke mana juga. Mulut kita jugak yang penat nanti. Jadi kena cari jalan lain untuk bagi mereka ni sedar. Tu jenis yang kita panggil, bodoh tak boleh diajar, pandai tak boleh diharap.

I keep my mouth shut neither because I am afraid of you nor I agree with you, rather I don't want to argue with an idiot and a moron like you!
*luahan emosi di hari Khamis

Thursday, July 14, 2011

Oh! You're pregnant?

I don't know whether to laugh or weep when people ask me "Oh!You're pregnant?".

Well, I am just about a month away from labour and I still get this question. I am not being overly sensitive here but I do start to wonder if my baby bump is not big enough to make me look like I'm pregnant. Or those who asked actually thought that my baby bump is really my stomach fat building up so much that it protruded several inches. Pheww!!!

I am having indigestion problems througout my third trimester. I can feel the gas and acid pushing up from my stomach to my throat. I lose my appetite. Yes! Again. I know people said be careful of what you wish for. I don't wish to be fat but I do wish I can eat like normal people at the very least. I think I am almost at the point where I come to hate eating. I have the tendency to throw up after every time I eat a meal. Horrible I know!  Most of the time dinner for me is either cereal or Nestum with milk. I rarely have the chance to enjoy rice or other heavy food for dinner. Goodbye to curries and other spicy dishes which I love so much before :(

Also, because of my indigestion problems, I keep burping all the time and its LOUD!
This happened about a week ago. I was on my way to the bus stop. I was already outside my school building when I realized it was raining and I left my umbrella in my room. So I had to climb the stairs to get back to my room. It was already 5-6 p.m at that time and I saw nobody around. I can feel gases bubbling inside my stomach so I let out a BIG BURP. Then I heard someone said "Bless you."

Oh my! Imagine my embarassment. Luckily I know that guy. So I said, "Errr.. sorry."

He then said, "What do you have for lunch?"

I replied, "It doesn't matter what I had for lunch. You see, this is kind of normal for pregnant women to experience indigestion and gases problems late in their pregnancy."

This was when he said, "Oh! You're pregnant?!"

I was like, 'Err... haven't you noticed?' But I simply said,"Yes I am."

This is not the first. Back to when I was in my 28 weeks I think, the same incident happened. So now, is my baby bump too small to be considered as being pregnant? Or I need to wear something that shows clearly how big my baby bump is?

Friday, July 1, 2011

Rindu Saat Itu

Rindunya 
Rindu yang amat sangat
Rindu saat mencari uban di kepalanya
Rindu saat sama-sama memasak di dapur
Rindu saat solat berjemaah bersamanya
Rindu saat bertadarus bersamanya
Rindu setiap saat

Saya amat rindukan suami. Kami tidak terpisah oleh jarak, malahan setiap hari berjumpa. Kami tidak terpisah oleh masa seperti filem The Lake House. Kami hanya terpisah oleh kesibukan. Kesibukan suami sejak kami berkongsi dengan beberapa rakan suami membuka restoran di Newcastle ini.

Saya bukan mengeluh. Masakan saya mengeluh kerana inilah doa saya selama ini. Semoga suami meraih kejayaan dalam bidang yang dia minati dan dia usahakan.

Cumanya, saya RINDU! Sungguh-sungguh rindu. Kalaupun di Malaysia dulu, kerja suami menuntut dia bekerja 6 hari seminggu, sekurang-kurangnya di antara jam 7 hingga 8 malam dia sudah berada di rumah. Cuma ada sekali-sekala suami perlu bekerja hingga lewat malam atau awal pagi.

Sekarang suami bekerja 7 hari seminggu :(
Setiap hari pulang lewat malam, selepas tamat waktu operasi restoran. Kadang-kadang awal pagi baru pulang. Tiba waktu pagi, selepas menghantar saya ke universiti, suami bergegas ke restoran.

Kadang-kadang jika terjaga waktu tidur, saya menangis melihat suami tidur dalam keletihan.
Kadang-kadang tanpa sedar saya menangis melihat suami semakin kurus.

Rindunya!

Ya Allah, Engkaulah yang memudahkan sesuatu pekerjaan; tiada pekerjaan yang mudah selain yang Engkau mudahkan; permudahkanlah pekerjaan suamiku.

Friday, June 24, 2011

Hello Girl!

Semasa scan untuk minggu yang ke-20 pada 5/4/2011 hari tu, kami diberitahu kami akan dapat bayi perempuan, Insya-Allah. Kami tak kisah pun lelaki atau perempuan, yang penting sihat. Sebelum mengandung lagi saya dah prepare satu nama untuk anak lelaki dan satu nama untuk anak perempuan. Advancekan? Tentunya cadangan datang dari saya, suami tinggal cakap setuju atau tidak :)

Sejak dah tahu jantina bayi dalam kandungan ni, kami dah mula memanggil dia dengan namanya, Auni. Pertama kali saya jumpa nama Auni ialah ketika membaca novel Biru Ungu Cinta karya Noor Suraya kira-kira 8 tahun yang lalu. Bukan nama heroin pun, sekadar nama adik heroin yang masih bayi. Tapi masa tu saya tak terfikir pun nak ambil nama tu untuk dijadikan nama anak. Kemudian bila saya dah berkahwin dengan suami dan berfikir-fikir tentang nama anak, saya teringat tentang nama Auni. Sesuai awalan nama berhuruf A itu dengan huruf awal nama suami saya. Kemudian saya cari maksudnya. Auni yang membawa makna ketenangan dan ketetapanku sangat memikat hati saya :X Bunyinya pun indah. Suami pun setuju.

Insya-Allah nama anak kami kekal sebagai Auni. Tak ada nama panjang atau nama pendek. Tak taulah saya kalau masih ada yang ingin memendekkan nama Auni menjadi Oni atau Nini. Saya khabarkan pada suami, nanti saya akan ajar Auni supaya jangan menyahut kalau orang tak memanggil namanya dengan betul. Huhuhu... Ganas sungguh ibu Auni ni :P

Jujurnya saya suka nama yang ringkas dan mempunyai maksud yang baik. No offense pada orang yang sukakan nama yang panjang cuma pengalaman saya selalu tak cukup kotak sewaktu mengisi borang membuatkan saya lebih suka nama yang ringkas. Padahal nama saya pun bukanlah panjang berjela. Semoga saya tak berubah fikiran tentang perihal menamakan anak ni.

Sunday, June 19, 2011

Fisioterapi untuk Wanita Mengandung

Setelah hampir nak hilang sakit pinggang dan sakit belakang saya ni, barulah midwife hantar saya pergi ke kelas fisioterapi. Walaupun agak geram tapi saya tetap bersyukur bila dapat surat dari hospital untuk kelas fisioterapi tu. Lantas pada hari Isnin lepas, untuk tempoh satu setengah jam saya duduklah menghadiri kelas fisioterapi tu.

Alhamdulillah, banyak juga pelajaran berguna yang saya belajar sepanjang kelas tu. Antaranya posture duduk, berdiri, berjalan dan baring yang betul untuk wanita mengandung. Ini antara yang saya masih ingat dan sedang amalkan.

Postur duduk: 


1- Kalau duduk di atas sofa atau kerusi, elakkan dari slouching. Slouching ialah posisi duduk seperti orang malas tu, tengok gambar di bawah. Sebabnya bila kita duduk macam tu, pertamanya ia tidak membantu mengurangkan sakit belakang kita kerana bayi kita akan mengambil posisi berehat juga. Bahagian belakang kepala bayi dan belakang badan bayi akan menekan hujung tulang belakang kita. Itu menambahkan lagi sakit pinggang dan sakit belakang kita sebenarnya.






2- Elakkan dari duduk terlalu lama. Kalau boleh, bangun dan berjalan-jalan untuk selang setiap 20 minit kita duduk. Yes, I know it sounds ridiculous if not impossible, but if you do sit for more than an hour without standing up and go have a walk, you are just gonna hurt yourself. I know because I've done it.

Postur Berjalan

Berjalan macam biasa. Maksudnya berjalanlah seperti waktu anda tidak mengandung, iaitu melangkah ke hadapan bukan ke sisi. Kalau korang perasan, wanita mengandung kebanyakkannya akan berjalan ala-ala terkengkang sikitkan? Kata nurse yang mengendalikan kelas fisioterapi tu, bila kita berjalan macam tu, ia sebenarnya memberi kesan yang tak elok pada tulang pelvis kita. Berbanding dengan berjalan macam biasa, berjalan secara kengkang tu sebenarnya melibatkan lebih banyak pergerakan pada tulang pelvis. Itu akan menyebabkan kelonggaran di bahagian pelvis sedangkan di waktu dekat-dekat nak bersalin tu, kita memerlukan bahagian pelvis kita mantap untuk membantu proses bersalin.


Postur Baring

1- Baring secara mengiring ke kiri atau ke kanan. Seelok-eloknya ke kiri tapi takkanlah sepanjang masa kita nak tidur dengan mengiring ke kirikan? Seboleh-bolehnya elakkan dari baring secara terlentang kerana bila kita baring terlentang, bayi akan menekan arteri jantung kita. Risiko di situ ye. Boleh baca keterangan lanjut kat sini. Tentunya juga tak boleh baring secara meniarap.

2- Alas bantal di bawah perut. Ini untuk memberi sokongan pada perut kita yang semakin berat yang secara langsung memberi tekanan pada pelvis dan pinggul.


Lain-lain senaman

Amalkan senaman Kegel. Senaman ni bukan untuk wanita mengandung saja tapi untuk semua wanita. Saya masih ingat pesanan nurse di HKL dulu, katanya "Buat Kegel exercise tu, kalau tak nak terkencing bila ketawa atau batuk." Itu kita boleh story lain kali tapi yang pentingnya, rajin-rajinlah amalkan senaman Kegel tu k.

Terima kasih sudi membaca :)

Monday, June 13, 2011

Nursing Cover (plus tutorial link)

Nursing coverku - side 1

Nursing coverku - side 2
Alhamdulillah siap pun nursing cover beberapa minggu lepas. Cuma tak sempat nak ambil gambar je. Saya buat nursing cover jenis boleh pakai depan belakang. Senang je nak jahit :) Insya-Allah, harap-harapnya dapat menyusukan baby nanti & nak pakai nursing cover ni. Segankan nak selak-selak sewaktu menyusukan bayi. Ada sesetengah orang tak kisah kot, tapi saya yang tengok ni rasa malu. Kalau ada yang berminat nak buat nursing cover seperti yang saya jahit ni, boleh tengok tutorial kat sini:



Tutorial-tutorial lain (lebih kurang je):


Nursing cover yang saya hadiahkan untuk ex-housemate yang baru bersalin :)
Nursing cover saya kalau korang tengok saya cuma simpul/ ikat je tali yang nak gantung kat leher tu. Nursing cover untuk ex-housemate ni, saya guna D-ring untuk tali tu. Personal preference, saya lebih suka simpul sebab: 1) Senang nak jahit, 2) Senang nak dipakai.

Thursday, June 9, 2011

We are going to German! :))

Well, we are not actually going to German any time soon. Nothing is confirmed until I give birth to our baby. So everything depends...

Nevertheless, I am very happy indeed. The abstract which I send to a conference in Germany is accepted. I sent the abstract in February early this year and the conference committee informed me that they will let me know whether the abstract is accepted or not by early May. First week of May passed without any e-mail. So I give up any hope. May be another time. I am also busy writing a paper for a journal publication at that time. I promise my supervisors that I will submit the draft by end of April. However, I haven't finished writing until end of May. There are a lot of reading and thinking going through that writing process. Not to mention, drawing plenty of figures to suit my explanation. I guess I am fortunate enough to have understanding supervisors. I apologize to my main supervisor for being 1 month late in submitting the draft and she said, "I totally understand. A lot is going on while you write [thinking, clarifying your results and discussion]."

Then by almost middle of May, I received the conference approval e-mail requesting my confirmation for oral presentation. Alhamdulillah. Yeay!!! I immediately forward the acceptance e-mail to my supervisor. She is happy too :)

Then a reality hit! My baby is due on 23th of August. The conference is from 25th to 29th of September. Hari Raya Aidilfitri (Eid celebration) is probably going to be on 30th August. So basically, we have less than a month to go Malaysian Student Department in London and apply for a passport for our baby. Mind you, it takes about 5 hourse drive from Newcastle to London. Plus I am still within my confinement period during that time.

Hemm.. make that 2 WEEKS! I bet the staff at the Malaysian Student Department will be on Hari Raya leave for at least a few days. Then we probably have to apply for a visa too. I need to ask UK Border Agency about this because if its possible, I don't want to apply for our baby's visa until November. Reason is, we are going to renew our visa then. So if I apply for our baby's visa now, the life period of that visa is not worth the money I am paying for it. When I renew my visa this coming November, I need to renew our baby's visa as well. URRRGHHHH!!!

Again, I am so grateful to Allah for having a kind supervisor. I discuss with her yesterday about my plan on presenting my work in German, bringing my husband and baby along, and my worries if I can't make it. So the plan for now is to book a ticket which you can change the name on the ticket if anything happens. I don't even know what do they call that kind of ticket (nampak sangat tak selalu naik kapal terbang, huhuhu...)

I think for now I just do what I can. If it is meant to be, it's meant to be...

Wednesday, June 1, 2011

Tips menjahit barut bayi


Akhirnya berjaya jugak menyiapkan barut bayi hujung minggu lepas. Sebenarnya nak menjahit barut tu taklah susah pun, bab nak pasang tali tu je yang agak remeh. Saya nak kongsi sikit tips untuk sesiapa yang nak menjahit barut bayi. Tips untuk orang yang bukan pakar menjahit. Kalau tukang jahit yang dah advance tu tips ini dah dihujung jari mereka je. Sebelum tu, pattern barut ni saya ambil dari blog Puan Azima.

Tips:
1- Lakar pattern pada kertas. Saya gunakan kertas surat khabar je. Untuk bahagian lengkuk pada barut tu, saya gunakan cawan sebagai acuan memandangkan saya tak ada pembaris bengkok.

Lakarkan mulut cawan untuk mendapatkan garis lengkuk.

2 - Gunakan rotary cutter untuk memotong kain dalam jumlah yang banyak sekaligus. Boleh je guna gunting kain yang tajam tapi rasanya sekali gunting hanya boleh gunting 2-3 helai.
Bahagian lengkuk tu pun saya potong guna rotary cutter.
3 - Saya tak tahu dalam Bahasa Melayu nak panggil apa benda ni. Dalam Bahasa Inggeris, dipanggil notches. Untuk bahagian lengkuk tu, selepas dah dijahit 3 dari 4 sisi barut tu, potong notches kat bahagian lengkuk tu. Kalau tak mahu potong notches tu, potong mcm yang saya tunjuk dalm gambar pun dah OK. Tujuan kita potong ni ialah supaya bila kita terbalikkan barut tu dari sebelah dalam (bahagian dalam kain) ke sebelah luar (bahagian betul kain), bahagian lengkuk tu licin je, takde tersembul atau berkedut.



4 - Untuk tali barut, saya gunakan tali putih yang kita boleh beli secara meter atau satu roll tu. Saya kurang rajin nak potong kain dan jahit jadikan tali.

Monday, May 23, 2011

Week 26 & 27

Dalam post terdahulu saya ada sebut, di UK ni wanita mengandung hanya discan 2 kali. Itu bukan bermakna wanita mengandung hanya 2 kali jumpa doktor. Tidak. Kat sini perkembangan wanita mengandung diselia oleh bidan (midwife). Jumpa bidan pun sekejap je. Sebelum jumpa, saya selalunya dah siapkan sample air kencing untuk diperiksa jadi tak payah susah-susah nak buang air di klinik. Kemudian bidan akan amik bacaan tekanan darah. Selepas tu bidan akan periksa 'perkembangan' perut dan denyutan jantung bayi. Itu saja. Berat badan memang takdenya diambil melainkan saya yang minta nak ditimbang. Tak sempat lagi nak timbang berat badan ni. Tapi rasanya berat saya tak naik banyak perut je yang semakin besar.

Bidan yang saya jumpa tu memanglah baik tapi saya selalu tak puas hati dengan dia. Sebabnya bila saya mengadu sakit tang situ, sakit tang sini, jawapan dia mesti, "We'll see in another XX weeks." (XX merujuk pada appointment yang seterusnya). Saya taulah dia dah menjadi bidan mungkin berpuluh tahun tapi tolonglah faham saya yang baru kali pertama mengandung ni. Kadang-kadang tu risau tau. Last resort, saya buat appointment lain untuk jumpa doktor. Barulah lega sikit perasaan risau tu sebab doktor selalunya akan bagi penerangan dan kadang-kadang bagi prescription untuk ubat juga.

Minggu ni Alhamdulillah kandungan saya dah masuk 27 minggu. Sekejap je dah nak habis 2nd trimester ni. Bila diingat-ingat semula, macam manalah saya mengharungi 1st trimester dulu. Rasa macam ajaib pun ada bila teringat keadaan saya yang tak berdaya, tak ada selera nak makan, asyik nak baring je, dan macam-macam lagilah. Tapi ada beberapa keadaan yang tak berubah walaupun kandungan dah masuk 2nd trimester ni.

Saya masih tak tahan bau detergent & softener yang kita guna untuk basuh baju kotor. Jadi setiap kali basuh baju saya terpaksa buat bilasan tambahan. Nasib baiklah mesin basuh tu sungguh patuh arahan. Masalah angin yang menyelinap masuk dalam badan pun masih tak berkurang. Saya makan atau tak makan, keadaannya sama je. Angin jahat tu akan suka-suka hati dia je masuk dalam badan saya. Cuma satu yang best, sekarang saya dah boleh sendawa & kentut. Semasa 1st trimester dulu nak kentut pun susah. Saya tak bermaksud nak cakap tak senonoh ye, tapi itulah hakikat yang terpaksa dilalui oleh sesetengah wanita mengandung yang mengalami masalah angin satu badan ni.

Minggu lepas, iaitu minggu 26, bayi kami semakin aktif bergerak. Kalau sebelum ni dia bergerak saya terasa seperi angin bayu menyapa perut; sekarang rasa macam digeletek dengan kuat gitu. Seronok sangat bila bayi ni bertindakbalas bila kita bercakap dengan dia. Saya tak tau sama ada saya yang perasan atau perkara ini memang hakikat, ada 2-3 kali saya panggil bayi kami dengan namanya, dari keadaan diam, dia bergerak-gerak. Apakah seseorang ibu itu memang kuat perasan? Hehehe...

Saya selalu terjaga dari tidur sewaktu suami pulang dari restoran malam-malam/pagi-pagi buta tu, kadang-kadang kami borak-borak sekejap- itulah antara quality time yang ada pun; nanti bayi kami pun akan bergerak bila dengar suara papanya. Satu lagi yang saya perasan, kalau saya pasangkan lagu dan lekapkan earphone di perut, ada satu lagu ni memang bayi kami akan respons. Lagu favorite dia kot. Ini lagunya :)


Monday, May 16, 2011

Burp Cloth & Baby Laundry Sack - DONE!

Spend the entire weekend last week to sew heap of burp clothes. Back in Malaysia, I honestly haven't seen any of my friends using burp cloth.

*Oh! I finish sewing my nursing cover yesterday. Just haven't got the chance to wear it & take some pictures. Will show it soon :)

Pakai lampin je buat lapik kat bahu untuk bagi bayi sendawa. Tapi bila menjengah blog-blog jahitan orang-orang putih, tergediklah pulak nak buat burp cloth tu. WARNA-WARNI!!! Suka tengok.

Yup! I sewed 16 burp clothes!

Well, the ones with pink ribbon are for my baby & the ones with blue ribbon are presents for my friend. Her due date is 2 weeks later than mine :)

 Then, I saw this laundry sack tutorial. I thought it will be perfect for washing the baby's mittens and socks. However, once I had it sewn, I don't think its the best ever laundry sack. The tie doesn't really close the top opening. Will use it and see how it goes.

Laundry sack for baby
 
Emm... Laundry sack for us. hehehe... :)

Tuesday, May 10, 2011

Bersalahnya aku ni...

Saya rasa bersalah yang amat sangat pada anak dalam kandungan ni. Dia belum pun lahir saya sudah tidak menjadi ibu yang baik.

  • Saya tau saya perlu rajin mengaji.
  • Saya tau minum kopi dan makan coklat berlebihan itu tidak baik untuk bayi.
  • Saya tau saya perlu kurangkan menonton dan melakukan perkara-perkara lagha.
  • Saya tau saya perlu sentiasa bersangka baik dengan semua orang.
  • Saya tau saya tak boleh bunuh menghapuskan serangga/ binatang hidup (ini sekadar petua orang Melayu atau ada hikmahnya dalam Islam? Sesiapa yang sudi bagi pencerahan, minta tolong ye. Thanks)
  • Saya tau saya perlu sentiasa tenang.

TAPI...

Memanglah saya cuba memperbanyakkan bacaan Al-Quran, tapi saya masih belum betul gigih.

Memanglah saya tidak minum kopi berlebihan (not more than 2 cups a day- source: babycentre-Caffeine and Pregnancy) tapi saya masih tak boleh melupakan minum kopi 100%. (Saya akan cuba bermula...?) 

Memanglah saya tidak makan coklat berlebihan setiap hari, tapi bila diingat-ingat kembali macam pernah je saya makan coklat hampir setengah keping sehari di waktu awal mengandung dulu.

Memanglah saya tak mengumpat tapi dalam hati tu tetap ada rasa tak puas hati dengan makhluk-makhluk Allah tertentu. Contohnya: slug yang masuk rumah saya tu. Eeeiiii... Adalah contoh-contoh lain yang lebih berkaitan tapi kalau saya cerita jadi mengumpat pulakkan.

Memanglah saya tak berniat nak bunuh slug bila saya campak dia ke dalam mangkuk tandas, tapi kelmarin saya ada bunuh semut yang masuk rumah.

Memanglah saya cuba untuk sentiasa tenang, tapi kelmarin saya berjalan laju (hampir-hampir berlari) sebab nak ke kedai yang tinggal lagi 5 minit nak tutup. Awal-awal dulu pun ada 'ter'berlari mengejar bas.

Payah jadi ibu ni rupanya walaupun baby masih dalam perut.

Bila mengenangkan kopi yang saya minum, coklat yang saya makan, err.. dan macam-macam lagi makanan yang tak berkhasiat yang saya makan, takut memikirkan bayi ni lahir tak cukup berat.

Bila mengenangkan hati yang kadang-kadang tidak bersangka baik dengan makhluk-makhluk Allah yang lain, takut bayi ni nanti jadi seorang yang tidak indah akhlaknya.

Ya Allah, janganlah hendaknya begitu.


Wednesday, May 4, 2011

Punggung macam Pippa?

Semalam masa buka homepage Yahoo UK, terpampang berita pasal punggung Pippa Middleton yang mantap. Siapa Pippa Middleton? Ala, kakak si Kate Middleton yang jadi pengapit semasa pasangan pengantin diraja tu berkahwin pada hari Jumaat baru ni.

Media UK ni dalam beberapa perkara sama jugak macam media kat Malaysia. Propa sangat. Macam-macam rancangan TV yang berkaitan dengan kisah William dan Kate ni diterbitkan. Antaranya How To Marry A Prince dan How To Nab A Prince. Banyak lagi rancangan-rancangan lain tapi yang dua ni saya rasa sungguh sadis dan tragis. Mungkin orang lain berlainan pendapat tapi pada saya bila dilihat dari pelbagai sudut, it just portrays how pathetic some people live their lives.

Sikit sinopsis tentang dua rancangan tu:

How To Marry A Prince
A range of celebrities and experts present their tips [SERIOUSLY!!] on how to become a royal fiancee, and perhaps even a queen. The show features lessons in etiquette from Ladette to Lady's Gill Harbord, fashion advice for looking stylish on a country estate, and an indispensable guide to choosing a royal wedding dress.
How To Nab A Prince
Ahead of the Royal Wedding on Friday 29 April, we present a fun step-by-step guide to bagging a prince. After all, if a 'commoner' like Kate Middleton can win the heart of the future King of England, there's hope for us all [<--berangan tak sudah-sudah]! Talking to royal experts, friends of the couple and celebs in the know, this series reveals how glamorous girl-next-door Kate bagged her prince, as well as looking at other SWAGs - super wives and girlfriends of global royalty - and at the lucky ladies lining up to marry Prince Harry. Plus who are the most eligible European princes left for us [<--GET A LIFE, duh!]?

Monday, May 2, 2011

Rumah Beg Plastik & Bantal Pelangi

Dari pagi sampai ke malam hari Sabtu saya memotong kain. Cadangnya nak buat burp cloth, barut dan bantal. Dah kebetulan memotong kain tu, saya potong juga kain untuk buat bekas isi plastik-plastik. Dah siap potong-potong semua, tengah asyik menjahit, jarum mesin patah. Patah pulak dah malam-malam hari. Mana ada kedai buka jam 10 malam. Ahad memang sah-sah la kedai yang menjual jarum tu tak buka. Sebelum jarum mesin tu patah, sempatlah saya menjahit bekas letak plastik beg ni. Saya dah buat dulu, yang saya recycle kemeja tu (ada cite kat sini) tapi entah mana perginya masa pindah hari tuh. Saya ikut tutorial kat sini sikit-sikit. Selebihnya pandai-pandai sendiri jahit.


 Sekarang beg-beg plastik ASDA ke, Tesco ke, apa saja beg plastik dah ada rumah mereka sendiri :)


Pastu sempat juga siapkan bantal untuk mainan baby. Saya sengaja buat dua biji. Saya ikut tutorial kat sini. Tapi saiz bantal saya tu, saya tekap guna saiz pinggan je.

Good night baby. I love you.
 
Good night. I love you too... Mmmmmuuuaahhh...

Wednesday, April 27, 2011

Barut Bayi: Macam mana nak jahit?

Saya bercadang nak menjahit barut bayi cuti hujung minggu ni. Cadangannyalah, menjadi kenyataan atau tidak tu tak pasti ye. Puas dah saya menggugel, jumpalah satu dua blog  yang sudi berkongsi cara nak menjahit barut bayi, ini dan ini. Saya berangan nak guna zap on untuk barut, tak nak guna tali. Tak reti nak mengagak berapa panjang perlu diletakkan zap on tu. Blog-blog lain tu banyaknya nak menjual barut bayi yang mereka jual. Heemmm... Kelmarin semasa menalipon Tok saya cuma bertanya berapa helai barut yang perlu dijahit. Ukuran pula kata Tok "Buatlah besar sikit". Errr... besar sikit tu besar mana agaknya. Kecewa!

Kalau korang yang membaca ni ada pattern atau jumpa mana-mana blog yang ada berkongsi tutotial menjahit barut bayi, minta kongsi dengan saya ye. Terima kasih :)

*Gigih nak menjahit sebab bosan yang teramat dengan writing up yang tak siap-siap. Waaaaa...

Tuesday, April 26, 2011

No safe place

It seems like there is no safe place anymore nowadays. Even in your house. I am referring to the news by NBC about the risks posed by smartphones pictures. Isn't it terrifying to even imagine that by just posting some innocent pictures on the internet, we are actually exposing our family and children to a bunch of predators? Have you watched it? Please do, especially between minutes 2.25 to 2.51 (the part where outsiders can map out your house just by using pictures you posted online). It'll make you think twice before posting a picture on the internet.



All this while we 'like' to think that the psychos, the child molester, the whatever criminals out there are outside our house. In actual fact they are IN our house!

I was watching The Craiglist Killer during the weekend and it does scares the hell out of me. Can you imagine a person who is in top 5% of his class, on top of that is a medical student, is actually a sadistic killer? Am I paranoid? Probably not. However watching Criminal Minds, Crime Scene Investigations and other crime dramas probably have made me more aware of the unthinkable acts out there.

Yeay! I feel you :)

It happened early Saturday morning. I was in between sleeping and waking up. So I wasn't really sure about it so I let it pass. Then it happened again in the afternoon, while I was praying with my husband. Ooooohhhhhh!
OUR-BABY-MOVES!

In some weird way, I think our baby heard my constant pleas to feel she moves. Most people name it as "feel the baby kicking". At this point I'd rather describe it as "bumping onto my womb". Yes, that's how it feels to me. I think she is having fun turning and swimming in there and accidently bump onto my womb/stomach. Then she moves away. Before she knows it, she bumps onto me again. How wonderful! :)

Few minutes before I wrote this entry, as I was reading some article on the internet, I feel she bumps onto my stomach again. So I put my fingers onto my stomach (exactly where she bumps) and give a little pressure. Subhanallah, Masya-Allah, I swear I feel pulses, you know like you put your fingers on your wrist. Amazing, so amazing.

Saturday, April 23, 2011

Nak matikan tak boleh!

Kenal dengan lintah bulan tak? Atau dalam bahasa omputih SLUG!!! Ni dia haiwan/serangga yang memakai tanda nama SLUG.

Saya geram sangat sekarang ni. Geram sebab saya tak boleh membunuh kaum kerabat lintah bulan yang menceroboh masuk ke rumah saya. Eeeii... Sungguhlah tertekan. Dulu-dulu sebelum mengandung, kalau ada keluarga lintah bulan ni menceroboh masuk ke rumah, saya pasti bunuh. Senang je nak bunuh mereka ni. Taburkan garam ke atasnya. Tapi AWAS!!! Kalau mereka ni berada di dalam rumah, campak dulu ke luar rumah sebelum ditaburkan garam. Sebab, bila lintah bulan ni menari cha-cha dengan garam tu, mereka akan mengeluarkan cecair berlendir lantas kiok!

Sejak mengandung ni, saya terpaksa menahan diri dari membunuh kerabat lintah bulan yang menyibuk je dok masuk rumah saya. Awal-awal mengandung dulu, saya terlupa. Mujur saya tak bunuh, saya cuma campakkan mereka ke dalam toilet bowl & flush. Bila saya bagitahu suami, katanya kenapa tak buang ke luar rumah saja. Jawab saya, dah malam-malam buta, takkan saya nak buka pintu. Nak tunggu suami balik dari restoran, sempatlah lintah bulan tu buat roundabout dalam bilik air dan dapur saya. Eeiii.. Geram la!. Lagipun mungkin lintah bulan tu boleh berenang dalam kolam kumbahan, hujah saya lagi pada suami. Suami geleng kepala dengan hujah tak masuk akal saya. katanya, pernah tengok lintah bulan berenang? Emmm... Malas nak jawab.

Itu pun dia :)

Sepanjang bulan Mac, saya menghitung hari menunggu tarikh 5 April. Tarikh ini ialah tarikh untuk scan kedua kami. Di UK, generally hanya ada 2 scan untuk ibu-ibu mengandung. Scan yang pertama sewaktu kandungan berusia antara 10- 14. We got ours done in the 12th week. Scan yang kedua pada minggu ke-20.

Secara asasnya scan yang pertama itu ialah untuk mengambil ukuran bayi & to make sure everything is going well. Sebelum scan saya yang pertama, macam-macam bermain di fikiran saya. Things like 'What if there's no baby inside? All this while I'm just imagining things up.' Namun bila terpampang saja imej bayi kami pada skrin di depan kami, terus hilang semua gusar. Gembira sangat hingga bergenang air mata saya. Saya genggam tangan suami. Kemudian, bila dengar degupan jantung bayi kami, rasa nak melompat kegembiraan pun ada  I know it sounds stupid. Seterusnya sonographer menunjukkan kedudukan perut, tangan dan kaki bayi. Saya risau semula bila tak nampak kaki bayi. Suami saya pula dengan yakinnya cakap dia nampak bayi kami sedang baring dengan kaki berlipat; seperti posisi orang buat sit-up.

Sekaligus dengan scan pada minggu ke-12 ini, screening test untuk down syndrome juga boleh dilakukan atas persetujuan ibu yang mengandung. Screening test ini bukanlah keputusan muktamad bahawa bayi yang dikandung bakal mempunyai down syndrome. Ianya sekadar ujian saringan untuk melihat peratus kebarangkalian terjadinya down syndrome. Sekiranya peratusan kebarangkalian adalah tinggu, ujian seterusnya akan dilakukan untuk pengesahan. We choose to do ours and Alhamdulillahh a few weeks later we received a mail confirming that we are in the low percentage group.

Penantian dari minggu ke-12 hingga minggu ke-20 tu rasa sangat panjang. Fizikal saya dari mata kasar belum nampak seperti orang mengandung. Really! Kecuali kalau saya pakai baju yang muat-muat badan (ketat bak sarung nangka) barulah nampak nyata perut saya yang makin membulat.

Semasa menalipon Tok beberapa minggu lepas, saya mengadu;
"Perut ni macam tak membesar je." Luah saya pada Tok.
"Takpelah. Ada orang sampai dah beranak pun tak nampak perut dia besar." Pujuk Tok.
"Hemm... Ntah-ntah baby ni tak membesar kot?" Adu saya lagi. Risau sebenarnya.
"Eloklah kalau baby tak besar, senang nak bersalin."

Saya tahu Tok yang dah berpengalaman melahirkan 7 orang anak cuba untuk menghilangkan kerisauan saya. Tapi saya memang risau. Tambahan pula, kalau ikutkan dari pembacaan saya, sekitar usia kandungan 18 minggu, kebiasaannya ibu dah dapat merasakan pergerakan bayi. Dalam kes saya, sikit pun saya tak rasa bayi saya flutters like butterfly.

Berat badan saya pun masih sama seperti awal-awal mengandung. Baju-baju semua masih muat dipakai. Seluar pun masih muat kecuali di bahagian pinggang. Kali terakhir timbang berat badan ialah semasa usia kandungan 16 minggu. Itupun atas permintaan saya sendiri. Kalau ikutkan bidan, katanya tak perlu.

 Jadi saya memang sangat menunggu scan pada minggu ke-20 ini. Satunya saya nak tau keadaan bayi, dan keduanya nak tau jantina bayi. Hehehe...

Pada tarikh 5 April tu juga saya ada presentation untuk Postgraduate Conference di universiti. Presentation saya pada hari itu ialah sebahagian dari penilaian progress PhD tahun 3 saya. Mungkin disebabkan teruja sangat nak scan bayi kami, saya betul-betul bersemangat menyiap-sediakan presentation saya. Sampaikan malam sebelum  hari kejadian, serak suara saya jadinya tak henti-henti berlatih untuk presentation. Saya orang yang ketiga present pada sesi pertama.(Feedback dari supervisor saya sehari selepas presentation: You did great!) Dalam jam 10 pagi., habis je saya present, saya terus keluar dan berjalan kaki ke hospital. Mujur hospital betul-betul seberang jalan dari bangunan Chemical Engineering. Saya telefon suami untuk maklumkan bahawa saya dalam perjalanan ke hospital. Janji kami sebelum keluar rumah pagi itu untuk berjumpa di hospital.

Alhamdulillah, bila di scan nampak jelas bayi saya sedang bergerak, tangan dan kakinya yang bergerak-gerak. Terketawa saya dan suami melihatnya. Syukur Alhamdulillah dia sihat. Gender wise, saya dan suami tak kisah lelaki atau perempuan. Yang penting dia sihat. Cuma bila dah tahu jantina, mudah nak shopping barang-barang untuknya dan dah boleh mula panggil namanya.

Monday, April 18, 2011

Woombie

Saya minat betul dengan benda ni: WOOMBIE. Dah berangan nak beli untuk digunakan bila membedung baby nanti. Saya dah check, boleh beli kat Amazon. Kat Malaysia, ada kedai yang jual woombie ni, kat Johor. Tapi saya tak pasti berapa harganya di Malaysia. Eeeiii... tak sabar nak bershopping barang-barang baby :) Asalnya barang dari Amerika.

Woombie US - the official website   

Menekan diri sendiri

Perlukah memberi tekanan pada diri sendiri?
Kadang-kadang perlu, kadang-kadang tidak. Namun, ada beberapa keadaan orang sekeliling yang membuat saya musykil. Saya jadi musykil bila bertemu atau membaca rintihan manusia yang memberi tekanan pada diri sendiri tentang perkara-perkara seperti:
  1. Nak cepat-cepat kahwin (konon dengan berkahwin selesai semua masalah)
  2. Nak menambah anak ( yang ada berderet tu tak cukup, nanti orang lain anak cukup satu pasukan bolasepak, dia hanya cukup satu pasukan bola keranjang je)
  3. Nak mempunyai pacar (mana boleh jadi, orang lain je boleh dating, walaupun boyfriend tu kuat membelasah)


Kenapa ya, kenapa perlu menekan diri sendiri dengan hal-hal sebegini? Tak bolehkah kita tengok sesuatu dari sudut yang lain? Contoh:
  1. Kenapa perlu berpacaran? Jika hanya menambah dosa? Silap haribulan tergadai  segala.
  2. Kenapa perlu menambah bilangan anak? Jika yang berderet tu pun tak terdidik?

Hemm.... Serius tak faham kenapa ada orang yang sanggup menekan diri sendiri dengan benda-benda remeh sebegini.

Wednesday, March 23, 2011

Padan Muka!

Padan muka aku, sengaja melambat-lambatkan ganti puasa. Sudahnya sekarang baru terkial-kial nak mengganti puasa. Sebenarnya separuh dah aku ganti dalam bulan Syawal. Separuh lagi kononnya aku rancang nak ganti masa winter iaitu bulan Disember. Alasannya masa bulan Disember tu, waktu Maghrib masuk awal & waktu Subuh masuk lewat, jadi pendeklah tempoh berpuasa. Walaupun tempoh berpuasa itu pendek, disebabkan oleh cuaca yang sejuk, perut kita lagi cepat terasa lapar.

Tapi apa yang aku rancang tak menjadilah pulak. Alih-alih, bulan Disember tu, aku mabuk + loya + tak berdaya bagai nak rak. So tak puasalah jugak. Aduhhh! Tunggu Januari, masih tak larat. Tunggu Februari, dah larat sikit tapi masih muntah-muntah. Sampailah dah ke penghujung Mac ni, barulah badan aku ni betul-betul rasa ada tenaga. Kalau ikutkan payah juga nak berpuasa sebenarnya. Perut aku ni pantang kosong sikit, walaupun tak lapar, masuklah angin. Bila dah masuk angin tu, memang muntahlah kalau cuba-cuba untuk makan.

Semalam aku cubalah berpuasa. Kunci jam pukul 3 pagi untuk bangun sahur. Memang dah terbangun jam 3.15 a.m tu, tapi saja je baring-baring pastu terlelap. Sedar-sedar dah jam 3.40 a.m. Hah! Kelam kabut bangun nak bersahur, mana taknya waktu Subuh masuk jam 3.58 a.m. Tak sempat dah nak makan nasi. Telan Nestum dan roti jelah jawabnya. Hemmm...

Sepanjang hari di universiti semalam, aku asik mengira berapa jam lagi nak berbuka. Parah sungguh! Macam budak kecik je. Walaupun tak delah lapar sangat, tapi angin dah mula masuk ke kepala dan dalam badan. Aduhaii... nasib baik ada skill untuk 'menyendawakan' diri. Dapatlah sikit sebanyak mengeluarkan angin.

Itulah, bila Allah bagi kelapangan dan kesihatan jangan amik mudah dan jangan leka. Bila dah tak lapang dan tak sihat macam aku ni, barulah terasa menyesal tak sudah. :(
Sebab tulah ada hadith yang mengingatkan  tentang ini.
Rebutlah lima perkara sebelum datang lima perkara lain, yaitu masa muda engkau sebelum datangnya hari tua, masa sehat engkau sebelum dilanda sakit, masa kaya engkau sebelum masa miskinmu, masa lapang engkau sebelum datangnya waktu sibuk, dan masa hidup engkau sebelum datangnya saat kematian. (Hadith Riwayat Muslim dan Tirmizi dari Amru bin Maimun r.a.)

Tuesday, March 22, 2011

Susah Senang Kita Berdua

Bila susah ramai yang menjauh, hatta saudara sendiri. Bila senang orang yang tak pernah-pernah kenal pun boleh merapat, betul tak?

Jatuh bangun, menangis ketawa, susah senang sejak berkahwin semuanya dikongsi bersama pasangan. Itulah antara nikmat perkahwinan bagi saya. Ada sahabat untuk kita kongsi gundah gulana. Nikmat perkahwinan tu bukan saja waktu gembira atau waktu senang atau ... waktu di ranjang saja ye. Walaupun yang terakhir itulah nikmat yang sering digembar-gemburkan. Isshh ...

Selingan
Di awal perkahwinan dulu, suami susah sangat nak berkongsi masalah dia dengan saya. Padanya selagi dia boleh cuba untuk selesaikan walaupun bagai nak rak memikir, selagi tu dia akan cuba. Sampaikan dulu-dulu saya sering merajuk semata-mata sebab suami tak mahu bercerita tentang perkara yang merunsingkan dirinya. Saya tahu orang lelaki ni bukannya suka nak berkongsi masalah dengan isteri. Kononnya tak nak menyusahkan isteri. Peringatan ye untuk kaum lelaki, majoriti isteri lagi gembira kalau dapat meringankan beban suami. Walaupun setakat menjadi pendengar.

Bila buat-buat merajuk tak berjaya, saya cuba teknik lain. Bila saya lihat suami senyap lain macam je, saya taulah dia sedang berfikir.

"Abang tengah fikir apa?", tanya saya.

"Takde apa", ringkasnya jawapan suamiku dulu.

"Sayang tau, Abang tengah fikirkan something kan? Cakap yes or no je. Tak payah bagitau apa yang Abang fikir tu." umpan saya lagi.

Selalunya suami mengangguk mengiakan dia sedang berfikir.

"Boleh Sayang tau apa yang Abang fikir?" konon je tadi tu tak payah bagitau, tapi masih lagi nak menyiasat. Di situlah silapnya saya dulu. Suami jadi geram sebab saya seolah-olah mendesak walaupun cara halus. Huhuhu... Bila suami tak jawab, saya merajuk lagi. Hodoh betul rasanya.

Tapi lama kelamaan saya semakin bijak. *Perasan*. hehe... Lagipun kata suami dia tak gemar didesak. Jadi bila saya terus-terusan bertanya, saya seolah-olah meletakkan suami dalam posisi didesak. Makanya, selepas suami dah explain macam tu, saya pun ubahsuai teknik di atas.

Lepas suami mengiakan bahawa dia sedang berfikir, saya terus berhenti bertanya walaupun dalam hati meronta-ronta nak tau. Tulah impact asik dok menonton CSI, Criminal Minds bagai tu. Selagi tak tau sampai  ke akar umbi, selagi tu susah nak berhenti menyiasat. Tapi saya kuatkan hati untuk berhenti bertanya. Selalunya saya ubah topik lain atau saya tengok TV atau buatlah apa saja asalkan saya tak bertanya lagi pada suami. Dan... yang bestnya, teknik ni memang berkesan. Berkesan sebab akhirnya suami akan buka cerita tanpa saya bertanya. Paling lama pun 24 jam tempoh saya menunggu. Hehehe...

Dan Alhamdulillah, tahun ni masuk tahun ke-4 perkahwinan kami, kami berdua semakin matang. Sekarang saya pun dah tak perlu bertanya banyak seperti dulu. Suami dengan rela hati bercerita tanpa dipinta. YESSS!!! :)

Tamat Selingan

Berbalik pada susah senang dikongsi bersama pasangan, bila jauh merantau ni lagilah macam-macam yang dilalui. Sampaikan saya dan suami pernah berbicara, "Takpelah, whatever it is, we have each other. Kita ingatlah tu. Waktu kita susah, memang payah nak minta tolong sesiapa hatta dari orang yang kita pernah tolong sekalipun. Esok-esok bila senang, kita jangan lupa waktu kita susah."

Thursday, March 17, 2011

Orang dah viva, awak?

Kelmarin, hari Selasa, kawan seopis/ sebilik saya Heather, datang untuk viva. Dalam 2.5 jam lebih dia kembali ke opis dengan senyum riang gembira. Lulus dengan minor correction (1 bulan untuk buat correction). Macam syok je kan dah viva. Saya taklah berangan pun nak viva lagi, menulis pun baru ada sepatah dua kata. Tapi bila memikirkan viva memang rasa berdebar je. Even when writing discussions and analyses on my results pun dah terfikir, agak-agaknya nanti examiner akan tanya apa pasal discussion ni.

Memang pun sebenarnya masa kita menulis kita patut keep in mind perkara-perkata seperti:
-kalau tulis macam ni, tala mana examiner akan tanya
-kalau guna perkataan "claim" instead of "suggest", agak-agak examiner akan argue tak
-elakkan dari menggunakan frasa "My method/study is the best solution to the problem." Ini statement mungkin akan makan tuan. Jaga-jaga ;P

Pada saya setakat ni, perkara yang paling susah dalam perjalanan PhD ni ialah MENULIS!. To master the art of writing an academic piece of work is not easy. Kalau tak percaya, cubalah ambil kelas Scientific Writing ataupun Thesis/ Dissertation Writing.

Sekarang bilik tempat saya duduk buat kerja ni tinggal dua orang je. Masa saya mula-mula mendaftar dulu, dalam bilik ni ada 4 orang. Dua orang post-doc dan dua orang post-grad, Heather dan sayalah tu. Awal tahun lepas, sorang post-doc tu habis kontrak dan seorang lagi pindah bilik lain, dia dapat kerja tetap ke apa ntah dengan school ni. Kemudian, dalam bulan April/ Mei tahun lepas, Heather tu dah habis tempoh PhD dia dan dapat kerja. Masa tu dia tinggal nak writing up je. Tinggallah saya seorang sampailah awal tahun 2011 ni, ada seorang lelaki Sepanyol datang menghuni bilik ni. Kami sama-sama tak peramah, jadi taklah berborak pun, cuma cakap Hi, Hello gitu je.

Sebelum Heather balik lepas viva tu, kami borak-borak sikit. Borak pasal PhD ni la. Betapa adakalanya susah nak keep the motivation going and to stay focus. Tulah, untuk buat PhD ni pada saya tidak memerlukan seseorang tu bijak yahamat; atau perlu seseorang yang sentiasa top in the class. Pada saya, perkara yang menduduki carta teratas ialah disiplin diri. Saya bukan nak menasihat sesiapa ye.

Ini cuma apa yg saya perhatikan pada diri sendiri. Nak maintain disiplin diri bukanlah perkara mudah. Tambah-tambah, bila buat PhD ni, kita sendiri yang atur jadual kita dan kita sendiri yang tentukan waktu bekerja kita. Memanglah ada due date tertentu untuk conference papers, presentation dan sebagainya tapi >90% dari tugasan PhD terpulang pada kita.

Saya sendiri pun, kadang-kadang bersemangat tapi kadang-kadang rasa lesu. Tambah-tambah bila perasan dapat result yg kekonon best gitu. Bila tunjuk kat supervisor, katanya, "This is really great. Very interesting."
Dalam hati saya fikir, bestnya, dah boleh bersenang-senang ke i.e. dah takde further tasks, alih-alih, laaa... Tak habis lagi ke, ada lagi nak buat ke... Emm... walaupun topik atau bidang PhD yang kita buat kajian tu menarik, tapi kadang-kadang naik muak jugak tengok benda yang serupa.

Sunday, March 6, 2011

Rice is (almost) welcome now :)

Went out to the mall last Tuesday with my friend Intan. It has been about three months since the last time I went to town. The cold weather and my sudden fatigue attack are enough to keep me at home. Its already March but the weather here is still around 1-6 degree Celcius. Most days I wish I can wrap myself in a duvet (like a comforter but it gives various degree of warmth) and go to school like that. Picture Michelin tyre mummy ;)

If it is not because Intan is going back to Malaysia next week, I will definitely postpone our outing. She is showing me the things I need to have to welcome the baby. Things like baby humidifier, baby bouncer and orthodontic soothers. Why orthodontic soothers? "Orthodontic soothers are marketed as being specially shaped to help develop the formation of teeth". Read more HERE. I just take notes and will buy it later. Probably search online first to find a good price deal :) One thing I love about shopping here is that I have the luxury of comparing prices online either between different department stores or with Amazon and e-bay.

Child Ionic Humidifier

Baby Bouncer

Orthodontic Soothers
Week 15 & 16

Good news this week: I finally manage to eat and keep down (well, part of ) some rice. It is a big ACCOMPLISHMENT really :)) Nausea is almost gone except in some evening, Alhamdulillah.

Baby news: My baby is about 10cm and 100g this week, about a size of an avocado. Still itty bitty but my tummy is growing even though its not obvious. I know I have to enjoy every moment now until the day I can't see my feet anymore but deep down I am quite excited to see how big my tummy will be. Hahaha...

Not so good news: I started to feel a little pain surround my waist and some other kind of pain. This website, babycentre has really good info in explaining the symptoms and methods for cure for most pains that we experience during pregnancy. Bloating has become part of me. It doesn't matter whether I eat or not, I can hear this churning sound of gas going round and round in my stomach. I keep massaging Losyen Pati Halia or Losyen Pati Limau Nipis on both side of my legs to keep my feet warm. A friend who just gave birth advices me to massage a few drop of Minyak Afiat inside my belly button to help soothe the bloating. Since I don't have minyak afiat on hand, I use Minyak Mestika instead (just google minyak mestika, you will find lots of online shops which sell it). Alhamdulillah, it does helps. Work wise, I still find it is REALLY hard to concentrate at work. Reading a paragraph feels like reading a whole 15 pages journal paper. I keep praying to Allah to help me overcome this obstacle.

Addition:
Untuk menjawab pertanyaan Che'a Riccarton :)
Humidifier: Untuk menambahkan kelembapan dalam ruang lingkup. Juga bertindak sebagai pembersih udara. Faham-faham sajalah rumah kat UK ni, bila masa sangat nak buka tingkap. Kok dibuka, angin luar yang sejuk tu buat diriku menggigil. Bila dipasang heater, budak-budak, bayi terutamanya akan naik ruam pada kulit. Anak-anak yang lahir di UK ni juga kebanyakkannya terdedah pada 'gejala' ekzema.

Orthodontic Soothers/Pacifier: Berdasarkan maklumat kawan saya Intan, yang telah pun bertanya pada kawannya seorang doktor gigi, orthodontic soothers ni kebaikannya ialah ia tidak akan menyebabkan baby jadi jongang. Kalau kita tengok bentuk puting palsu tu pun, putingnya terkepit berbanding dengan puting biasa yang bulat. Itulah setakat pengetahuan yang saya ada.

Oh! Satu lagi. Untuk ibu-ibu mengandung, bila perut dah besar, eloklah mula menyapu krim atau losyen yang dapat membantu mengurangkan stretch marks. Mengikut Puan Ani Liza, beliau pakai jenis Palmer's Cocoa Butter For Stretch Marks. Hak ni jenis losyen. Bau pun sedap jugak. Cuma masa minggu-minggu awal mengandung, satu jenis losyen pun saya tak boleh bau. Hatta bau detergent untuk cuci baju pun buat saya pening. Mengikut Puan Intan pula, beliau pakai jenis Avent Future Mother Moisturising Light Oil. Hak ni jenis spray. Bau pun nyaman je. Ikutlah nak pakai yang mana satu. Saya ada kedua-dua jenis. Bukan tamak, tapi saja nak cuba dua-dua :)

Avent Moisturising Light Oil


Palmer's Cocoa Butter For Stretct Marks


Wednesday, March 2, 2011

Sungguh *&*^*&%*%

Kawan-kawan kata, masa mengandung tak elok cakap yg tak baik. Salah konsep la diorg ni. Kita ni sebagai orang Islam kena cakap yang elok-elok sepanjang masa. Bukan tertakluk pada tempoh mengandung je, betul tak?

Rajin sungguh saya update blog kan sekarang? Sebenarnya nak tulis kat status FB je, tapi karang ada pulak yang sentap walaupun saya tak memaksudkan orang-orang yang sentap itu. Sesiapa yang ada terbaca status saya, rasanya korang dah boleh buat conclusion bahawa status saya selalunya biasa-biasa aja. Walaupun korang boleh detect saya geram, marah atau bengang, status saya takdenya nak memaki hamun sampai mencarut bagaikan? Dari dulu, kini dan insya-Allah sampai selama mana saya berFB. Motip? Tak semua orang faham tahap kebengangan kita. Lagipun tak kuasalah nak memaki-maki dalam FB tu. Paling-paling teruk pun, status saya sinis-sinis cili ditumbuk dalam sambal belacan je.

Kebelakangan ni saya ada bengang dengan seorang yang sungguh OPPORTUNIST!. Eeiii.. Geram betul. Saya perhatikan saja perlakuan dia. Samaada secara life atau di alam maya. Stalkerkah aku? Hah! Tak koser nak stalk-stalk orang ni. Baik aku baring, letak kaki atas bantal dan tidur. Kemudian ada juga cerita-cerita tentang dia yang saya dengar dari orang lain. Tapi AWAS! Saya bukanlah dengar dan terus percaya bulat-bulat. Saya menjalankan proses CSI ala-ala hero idamanku Horation Caine itu sebelum saya percaya. Dan memang sahlah cerita-ceriti yang saya dengar.

Keji betullah perangai manusia nan seorang ini. Asal boleh je dia akan mengambil kesempatan. Memang muka tak malu sungguhlah. Sana sini dia mengambil kesempatan ye. Nasib baiklah aku ni sudah tak laser macam zaman aku sekolah menengah dulu. Kalau tak, aku rasa manusia nan seorang ini dah tak sanggup nak tengok muka aku. Silap-silap terus lari kalau nampak aku kot? Muka nampak baik, bak kata pepatah, pijak semut pun tak mati. Atau kita bagi moden sikit, kentut pun tak berbau. Dah lama-lama baru berbau tengit!

Takpe... takpe... Tunggu sikit masa lagi. Bila dia dah bertemu saingan sebenar dia, ala-ala dalam WWF tu, masa tu baru dia sedar tok mudim tak habis khatankan dia. Itupun kalau nak sedarlahkan, kalau hati tu dah hitam macam warna taik lepas makan arang, tak mungkin akan sedar. We'll see, we'll see...

p/s: *&*^*&%*% dalam tajuk bermaksud Bengang. Tiada kaitan dengan sebarang carutan okies :)

Makasih sudi baca walaupun ntah hapa-hapa.

Maha Melihat


Dari hujung minggu lepas, asik dok ulang-ulang dengar lagu ni. Best sangat! Cubalah dengar. Terpikat dengan kecomelan budak Amanda tu. Nasib baik nama Amanda tu nama ala-ala omputih gitu, so tak de la terfikir nak masukkannya dalam list nama anak. Antara bait-bait lirik yang menyentuh kalbu:

Tiada satu tersembunyi
Tiada satu yang terlupa
Segala apa yang terjadi
ENGKAUlah saksi...

Yang dicintakan pergi
Yang didambakan hilang
Hidupkan terus berjalan
Meskipun dengan tangisan

Monday, February 28, 2011

Week 8: Forget about getting enough sleep

Week 8 (8 - 14 Jan 2011)
Well, I am in my week 8 now. I woke up this morning feeling quite good. I had a very good sleep last night. I haven't been sleeping soundly for past few nights because of my upstairs neighbours. Starting from 12 am onwards, they start making noise. There's thumping on the floor, there's washing machine running, there's them laughing loudly, and there's a sound of them wrestling. Of course I can't be really sure if they were actually wrestling but from the sound of things, it seems like that. I talked to my husband about it but he just listen to me. I. WANT. HIM. TO. DO. SOMETHING!

Last night around two o'clock in the morning, their noises woke me up. There and then I decided I've had enough. I took my hijab, wear it and wrap myself with a fleece throw. I got out of the door and start banging on their door. I actually plan to ring their bell but it's so cold outside. Surprisingly, it takes them less than 2 minutes to come down. They must have not expected me. I practically beg them to keep their noise down. In all honesty, I feel like wrapping them like a mummy and put them in a coffin so they will not make any noise anymore! However, a nasty person I am not. So I ask them nicely and they agreed. But them being them, they start to make noise again few days later.

Appetite wise, I still can barely eat anything. We've tried noodles, yes, I can eat a little. We've tried pizza, finishing one slice takes like forever. I am hungry and tired but I just don't know what to eat. Great news though, I can still fit into my jeans, well except for I have to wear them unzipped and unbutton. Tsk... tsk... I am still reluctant to go to the mall and get some maternity clothes because I-AM-TIRED-ALL-THE-TIME.

Week 6 & 7: Everything smells and taste so strongly, so do my hearing!

I wrote this as a collection of my experience throughout this pregnancy. Should have post it weeks before but I just don't have enough energy to really sit down and write then.

Week 6 and 7 (25/12/2010 - 7/1/2011)
I can barely keep anything down. The only thing that I can eat and keep down is plain crackers. For the last few days (and I guess for more weeks to come) my husband has totally took over the kitchen. Well, except the very last chore, putting dried dishes away. I don't really mind. He prepares the food, he cooks and he cleans. What more can I ask? Yeah! Absolutely nothing.


Sadly, I cannot really enjoy his cooking as always. The smell from fried onion is enough to make me throw up. As for water, I don't enjoy drinking plain water as before. If you know me well, you know how much I love plain water. I drink at least 1-2 litres a day. Now to down a glass of water is like working on a Physics experiment! I tried adding in some fresh lemon juices. Fruit juices also are so much welcome by my mouth and stomach, Alhamdulillah. However, there are days where I keep drinking juice until my stomach ached. I think the acidity from the juices has caused that since my stomach is almost empty.

Oh! My taste buds are also very sensitive now. I always love prawns, whether mixing them with fried noodles, or just themselves as sambal tumis udang or gulai lemak udang. Now I can't eat them because they taste so weird! Also, other than sense of smells and taste, my hearing has gone overdrive too. I swear I heard the clock ticking yesterday, as if it is in my ear. Scary huh!


Oh! The baby now is the size of a grape, about 1cm in length. Well, that's what the babycentre website said. And the baby makes his/her first moves this week. Like a jumping bean. How cute is that!