Google Translator

Friday, December 5, 2008

Sekufu?


Skrg ni musim org buat kenduri kahwin. Tiap-tiap hjg minggu mesti ada kenduri.
Saya sebenarnya tertarik dgn 1 artikel dlm majalah ANIS keluaran Mac 2006-Jodoh Biar Sekufu. Bila cerita tentang mencari jodoh yg sekufu ni, rata2 kita hanya melihat pd kelulusan akademik, pangkat& harta. Tp jrg yg melihat pd persekufuan dlm soal penghayatan agama kan?

Saturday, November 8, 2008

Disoerder in Court

Korang pernah tgk drama bersiri The Practice? Dah lama jugak cerita ni. Tahun 1997-2000 dulu cerita antara drama bersiri yang best la kat US. Takat ni aku tak jumpa lagi drama mengenai peguam atau kes-kes mahkamah yang menarik keluaran Malaysia.

Bukan nak kutuk barang keluaran negara sendiri, tapi itulah hakikatnya. Tengok jelah rating siri-siri macam CSI, Grey's Anatomy, Desperate Housewives dan banyak lagi. Walaupun ada jalan cerita tu ada yg tak/kurang logik, tapi kita boleh maafkan sebab penulis script tu tak memperbodohkan kita (insulting our intelligence) sepertimana drama-drama usop selam yg memang bodoh piang tu. Aku rasa aku boleh dapat tekanan darah tinggi disertai sakit mental yang kritikal kalau aku cuba menonton drama-drama usop selam ni.

Apa pun aku sebenarnya bukan nak bercerita pasal kerendahan IQ drama-drama usop selam, aku nak kongsi cerita-cerita benar yang berlaku dalam mahkamah kat US sana yg orang bukukan dalam buku bertajuk 'Disorder in American Court'.
---------------------------------------------------------------------------------
These are from a book called Disorder in the American Courts, and are things people actually said in court, word for word, taken down and now published by court reporters who had the torment of staying calm while these exchanges were actually taking place.


ATTORNEY: What gear were you in at the moment of the impact?
WITNESS: Gucci sweats and Reeboks.
_______________________________ _______
ATTORNEY: ; This myasthenia gravis, does it affect your memory at all?
WITNESS: Yes.
ATTORNEY: And in what ways does it affect your memory?
WITNESS: I forget.
ATTORNEY: You forget? Can you give us an example of something you forgot?
_____________________________________
ATTORNEY: What was the first thing your husband said to you that morning?
WITNESS: He said, "Where am I, Cathy?"
ATTORNEY: And why did that upset you?
WITNESS: My name is Susan!
______________________________________
ATTORNEY: Do you know if your daughter has ever been involved in voodoo?
WITNESS: We both do.
ATTORNEY: Voodoo?
WITNESS: We do.
ATTORNEY: You do?
WITNESS: Yes, voodoo.
______________________________________
ATTORNEY: Now doctor, isn't it true that when a person dies in his sleep, he doesn't know about it until the next morning?
WITNESS: Did you actually pass the bar exam?
____________________________________
ATTORNEY: The youngest son, the twenty-year-old, how old is he?
WITNESS: Uh, he's twenty-one.
________________________________________
ATTORNEY: Were you present when your picture was taken?
WITNESS: I thank so!!
______________________________________
ATTORNEY: She had three children, right?
WITNESS: Yes.
ATTORNEY: How many were boys?
WITNESS: None.
ATTORNEY: Were there any girls?
WITNESS: Your Honour, I think I need a different attorney. Can I get a new attorney?
______________________________________
ATTORNEY: How was your first marriage terminated?
WITNESS: By death.
ATTORNEY: And by whose death was it terminated?
WITNESS: Now whose death do you suppose terminated it?
______________________________________
ATTORNEY: Can you describe the individual?
WITNESS: He was about medium height and had a beard.
ATTORNEY: Was this a male or a female?
WITNESS: Guess.
_____________________________________
ATTORNEY: Is your appearance here this morning pursuant to a deposition notice which I sent to your attorney?
WITNESS: No, this is how I dress when I go to work.
______________________________________
ATTORNEY: Doctor, how many of your autopsies have you performed on dead people?
WITNESS: All my autopsies are performed on dead people. Would you like to rephrase that?
______________________________________
ATTORNEY: ALL your responses MUST be oral, OK? What school did you go to?
WITNESS: Oral.
______________________________________
ATTORNEY: Do you recall the time that you examined the body?
WITNESS: The autopsy started around 8:30 p.m.
ATTORNEY: And Mr. Denton was dead at the time?
WITNESS: No, he was sitting on the table wondering why I was doing an autopsy on him!
____________________________________________
ATTORNEY: Are you qualified to give a urine sample?
WITNESS: Huh....are you qualified to ask that question?
______________________________________
And the best for last:
______________________________________
ATTORNEY: Doctor, before you performed the autopsy, did you check for a pulse?
WITNESS: No.
ATTORNEY: Did you check for blood pressure?
WITNESS: No.
ATTORNEY: Did you check for breathing?
WITNESS: No.
ATTORNEY: So, then it is possible that the patient was alive when you began the autopsy?
WITNESS: No.
ATTORNEY: How can you be so sure, Doctor?
WITNESS: Because his brain was sitting on my desk in a jar.
ATTORNEY: I see, but could the patient have still been alive, nevertheless?
WITNESS: Yes, it is possible that he could have been alive and practicing law.

;P

Saturday, October 25, 2008

Seven Steps to Get Out of Debt

I know it's a not very good time to talk about getting out of our debt. What with the inflation rising high, unsure of tomorrow economy stability and lots of other things.

However, I'd still like to share this information which I found at oprah.com These steps were suggested by financial expert Dave Ramsey.

1-Save $1,000 Cash as a Starter Emergency Fund
Money magazine says that 78 percent of us will have a major negative event in a given 10-year period of time. Life happens, so be ready. Stop everything and focus. Twist and wring out the budget, work extra hours, sell something, or have a garage sale, but quickly get your $1,000.

2- Pay Off All Your Debt Using the Debt Snowball
List all your debts (except the house) in order of smallest payoff balance to largest. Then pay the minimum payment to stay current on all the debts except the smallest. Every dollar you can find from anywhere in your budget goes toward the smallest debt until it is paid. Once the smallest is paid, the payment from that debt is added to the next smallest debt. When debt number two is paid off, you attack three, and so on.

3-Finish the Emergency Fund
A fully funded emergency fund covers three to six months of expenses. When the big stuff happens, like the job layoff or the blown car engine, you can't depend on credit cards. If you use debt to cover emergencies, you have backtracked. A strong foundation in your financial house includes the big savings account, which will be used just for emergencies.

4- Invest 15 Percent of Your Income in Retirement
The rule is simple: Invest 15 percent of before-tax gross income annually toward retirement. Make the most of your 401K at work especially if your company matches. Invest in a diverse portfolio of mutual funds with a good track record. And put the rest of the 15 percent into a Roth IRA.
Note:In our case as Malaysians, this is the same as investing in our KWSP. However, the recent news about RM5 billion taken out of our KWSP as a loan to an unknown company called Valuecap is indeed very disturbing. Refer to perakexpress.com

5- Save for College
When you save for your child's college tuition, you must make at least seven percent per year on your investment to keep up with inflation increases. I suggest funding college with an Educational Savings Account funded in a growth stock mutual fund. The ESA grows tax free when used for higher education.
Note: Again, the ESA is for Americans. My suggestion is we just need to do some research about the most profitable education fund available in Malaysia. Err.. definitely not the PTPTN.


6- Pay Off Your Home Mortgage

Put all of the intensity and financial power you put toward your debt snowball to pay your house off as quickly as possible. Imagine how good the grass will feel under your feet when it's paid for. Without a house payment you have control of your greatest wealth-building tool—your income.


7- Build Wealth

Here's the payoff. After all your hard work you have finally gained control of your most powerful wealth-building tool and it is yours to do with as you will. You have all this financial muscle, so now you should do something intentional with it. Have fun, invest and give.

Thursday, October 16, 2008

Undergrad FAQ

Found this on .

Teaching undergrads courses put a lot of us in some of the positions illustrated in the comics. Can't deny that.

In fact, while I was driving yesterday, I was thinking about the same issues. Some of our undergrads students (read: just a minority of them) do have millions of excuses and questions which actually do not need any answers from us. They actually want the answers that they want to hear not our answers.

I remember when Ani called me to verify a certain situation where the student insisted on having things his way, which obviously the not allowed procedure. I guess many students now think that they can outsmart us. For example, by relaying to us stories that their seniors are allowed to do so why can't them. Some are just plain rude and act like they are the geniuses of the world.Errr.. if you're the genius what the heck are you doing in this university? You should go to MIT or Harvard don't you?

I have think of few (sarcastic) replies which I can use in the following situation.

1- When the student insist on having things his way and reject my explanation no matter how I try to explain the right procedure to them.
"Do you have an understanding problem?"

2- When they give excuses for not missing the due date.
Since I deal with administration, so I can't say that you'll get zero if you submit any particular form after due date right? So usually my response is:
"Where have you been? Outer space?"

If they put on a blank look, I'd add"
"If you are around here, you wouldn't have missed the due date."

3- When they made an appointment to see me on a certain day or time and they failed to turn up. Later when they come and try to explain that they've been so busy blaa..blaa..blaa..
"I'm busy right now, please come tomorrow"
*I haven't really use this remarks yet, but probably I will in the near future.

From where I stand, I see that I'm quite friendly to my students. I do not put any barrier between us that will make it hard for them to reach out to me. However, if they try to take unwelcome advantage of the relationship, I will of course start to back out from our friendship. By unwelcome advantage I mean something like asking for what will be asked for final exam questions, asking special treatment, etc.

Wednesday, October 15, 2008

UPM 32nd Convo


I'm at the UPM Serdang today. Attending a convocation briefing. The actual convo will take place on Saturday, Oct 18th 2008. Honestly I don't really care about this convocation ceremony. I don't know whether its because I feel unsatisfied with the amount of knowledge I gained during my master.. Or its because I don't really like U..huk.. Or its because I resent all this hoovey doovey convocation etiquette. Really, takat nak berkonvokesyen pun beria2 ada briefing bagai. *sigh*
I remember my first degree commencement in the US, we do have certain etiquette that we have to follow but it wasn't as much of a hassle as what we have in Malaysia. Anyway, I'll attend my convo. As my dear friend Ani(ummi Iman tu) said, "Dilla,you should attend your convo after all your hard work&the misery you've been through." And also my uncle who said that I should go to my convo so that I can have the memory later.

Tuesday, October 14, 2008

My current beads project


My interest in beads sewing started when I have to pay RM40 for a not so nice beads sewn on one of my baju kurungs. I had planned to wear that baju kurung for my engagement ceremony. Sadly, I couldn't.
So for my akad nikah ceremony, I decided to do the beads sewing myself. The result is amazing(puji diri sendiri ni). I'll share the pic with you later. So there it goes. I'm sewing beads ever since. Above is my current bead sewing project.

Saturday, October 11, 2008

Ada nak bagi apa-apa tak?



Belakang: Saya& Amran
Depan: Farisya, Aiman & Raihana(Baby)

Ahad lepas, makcik saya datang beraya ke rumah. Diaorang on the way balik dari Johor ke Raub.

Si kecik baju purple tu, kita orang panggil baby.

Waktu saya sibuk menyiapkan hidangan kat dapur, tiba-tiba dia datang menghampiri.

B: Along ada apa-apa ke nak bagi baby?
S: Hah?! (saya kurang paham maksud pertanyaan dia sebenarnya)
B: Along la.. Along ada apa-apa ke nak bagi baby?
S: Bagi? Along ada janji nak bagi apa-apa ke kat Baby?
B: Geleng
S: Baby nak apa sebenarnya?
Dia berlari ke bilik tetamu. Datang kembali ke dapur membawa satu kit kecil berisi pengetip kuku, cermin& pengorek telinga yang boleh bertukar warna. Lupa nak snap gambar.
B: Ini sapa punya?
S: Oooo.. Baby nak ke benda ni? (Rupa-rupanya dok senyap dalam bilik tu dia menggeledah..hemm..macam-macamlah budak-budak ni).
B: Baby naaaakkk..
S: Tak bolehlah Baby. Ini Abang Amran punya. (Sebenarnya saya memang tak nak pun kit tu. Tapi sebab kit tu ada satu je. Nanti mesti jadi barang rebutan dengan Abangnya si Aiman tu.)

Lepas tu, tak habis-habis si Baby ni merengek mahukan kit tu. Cari punya cari akhirnya saya jumpa jugak satu kit lain untuk diberikan pada Aiman. Kit yang ada spanar-spanar kecik berserta pita ukur.

Mula-mula gembiralah si Aiman tu dapat kit tu. Tapi sebelum balik tu, sempat lagi dia kata "Aiman nak yang itu, sambil menunjukkan kit yang ada pada tangan adiknya. Aduhai Aiman.. takkan dah Darjah 3 masih belum grow up. Masih nak dengkikan adik tu.

Teringat saya ketika kedatangan mereka sebelum ini. Saya berikan kakaknya si Farisya tu pengering rambut. Boleh merajuk panjang sampai ke hari ini si Aiman dengan saya sebab dia pun mahukan satu set pengering rambut.

Kalau ikutkan , eeiii.. mahu cubit-cubit saja Aiman ni. Tapi kadang-kadang tu kesian jugak. Yelah, dia seorang je lelaki. Tentunya dia tak boleh nak geng melaram dengan mak dia. Mestilah dia cemburu, dari mak sampai ke 2 kakak dan adiknya itu boleh melaram dengan beg tangan dan baju bertabur manik. Cerita maknya, Aiman minta beg tangan bulu-bulu dari abahnya. Kata adik saya, Aiman ni aku pukul kalau jadik mat lembut nanti.

Pada hemat saya, Aiman ni bukanlah lembut pun. Tapi saja je cemburukan kakak-kakak dan adiknya tu. Aiman..Aiman.. cepat sikit grow up ye. Tak larat Along nak layan cemburu& rajuk Aiman tu.

Friday, October 10, 2008

Akhirnya..

Tadi pagi meeting dengan fakulti board members.
Aku takde mood sebenarnya nak pergi meeting.
Sebab aku masih dalam mood nak menyelesaikan 'office-keeping' ni.

Tapi sebab ala-ala wajib, aku pergi jugak.
Lagipun aku ada 1 perkara nak usulkan dan 1 perkara lagi nak bentangkan.

Alhamdulillah, usul aku diterima.
Tak sangka sebenarnya.
Sebab orang yang memberi penyelesaian & sekaligus mengiakan usul aku ni lah dulu yang menghempuk-hempuk usul ni waktu kali pertama aku usulkan pada Januari 2008.
Syukur sangat :)
Kurang-kurangnya aku taklah makan gaji buta kat sini.

Akhirnya, dapatlah tambah 'loading hours' untuk koordinator-koordinator seangkatan denganku.

Tuesday, October 7, 2008

Menanti Salmon Tiba II

Ada sikit lagi sambungan pesanan ringkas saya dengan Ash.

A: Ala kak, kalau dah terpilih ikan sardin, tak sempat pun nak jumpa ikan salmon.

Saya tak sempat nak balas mesej Ash sebab perjalanan kami dah tiba ke kawasan yang takde liputan rangkaian ( network coverage ler..). Sampai di Raub, terus berbunyi telefon bimbi saya. Pesanan ringkas dari Ash lagi.

A: Kak, tak sabarnya saya nak tunggu jumpa salmon ni. Huhuhu..

Adoi la adik saya yg seorang ini. Perkara jodoh ni bukan perkara kecil. Mencari jodoh ni bukanlah semudah membeli kasut di SOGO, atau pun memilih tudung di JALAN TAR, atau juga seperti membeli apam balik di pasar malam. Eh! Beli apam balik pun kita kena berhati-hati tau. Tersilap pilih maunya keracunan makanan 10 hari 10 malam. Kalau golongan artis & orang-orang tertentu tu ialah kan, berkahwin untuk GLAMOR dapat mengadakan majlis sebesar-besar alam gitu.

Pada saya yang berkahwin agak lewat ini, iaitu dalam usia saya hampir mencecah 31 tahun, mencari jodoh (baca: mencari jodoh yang sesuai) ini adalah satu proses yang bukan sekadar memenatkan tapi sangat-sangat mencabar kestabilan emosi. Namun penghujungnya insya-ALLAh proses itu banyak membantu mematangkan cara berfikir dan bertindak kita.

Mencari jodoh yang sesuai bukanlah mudah. Kalau kita ini jenis yang boleh terima siapa saja yang datang bertandang di dalam hati dan hidup kita, YA, mungkin mencari jodoh itu MUDAH. Tapi berapa ramai antara kita yang boleh menerima sesiapa saja? Jujurnya, saya bukan orang yang sebegitu.

Bila kita mengenali seseorang, tentunya banyak faktor yang kita fikirkan untuk menentukan sama ada adakah dia adalah pasangan yang terbaik untuk kita. Perlu kita ingat, terbaik untuk kita tidak semestinya terbaik untuk orang lain. Contohlahkan, pada CT Nurhaliza yang terbaik untuk dirinya ialah Datuk K. Tapi pada saya tentunya bukan Datuk K yang terbaik. Mestilah tu ada yang akan kata, mestilah Datuk K pun tak pandang engkau pun. huhuhu.. Itu contoh saja.

Sebelum kita menemui pasangan yang terbaik untuk kita, selalunya kita akan ditemukan dengan beberapa orang yang 'TIDAK SESUAI' terlebih dahulu.Sebab apa?
Satu - mungkin itu adalah sebahagian ujian ALLAH untuk ita hamba-NYA.
Dua - mungkin supaya kita lebih menghargai pasangan kita
Tiga - mungkin untuk mematangkan kita dan lantas kematangan itu mampu memberi
kelangsungan untuk kita membantu orang lain.

*Sesiapa yang cinta pertamanya ialah pasangan yang sesuai tu kira kes terpencil OK.

Saya sendiri pun sebelum bertemu dengan suami, telah penat diperkenalkan dan berkenalan dengan calon-calon pilihan kawan-kawan. Penat sampaikan pada satu tahap saya sudah bosan dan muak lantas saya nekad untuk memberhentikan semua aktiviti berkenalan dan saya benar-benar redha sekiranya sudah tertulis takdir saya akan tidak berkahwin sehingga ajal menjemput. Dan ketika itu saya telah pun menyimpan angan-angan untuk bertemu lelaki yang baik di syurga ALLAH. Dan saya juga telah menyimpan niat untuk mengambil anak angkat. Dah terbayang keseronokan saya membawa anak angkat saya keluar membeli belah, balik ke kampung untuk beraya. Wah! Bukan main angan-angan saya ketika itu. Tapi tidak sempat setahun saya 'meredhai' takdir itu, ALLAH Maha Besar telah menemukan saya dengan suami. Kurang 2 bulan dari setahun kami selamat diijabkabulkan.

Hati saya sentiasa berbisik syukur yang teramat sangat ke hadrat Ilahi kerana suami adalah jodoh saya dan tidak orang lain. Terutamanya di bulan pertama perkahwinan kami bila saya jatuh sakit dan terpaksa berulang-alik ke hospital setiap minggu untuk lebih 8 bulan.

Teringat saya ketika bila suami cuba menyembunyikan sebak sewaktu menghantar saya ke hospital untuk menjalani pembedahan. Sedangkan saya boleh ketawa dan menyanyi mengikut rentak lagu apa entah waktu itu.

Teringat saya ketika dia begitu sabar dan sanggup menemani saya mendapatkan 2nd dan 3rd opinion dari doktor lain ketika seorang doktor yang kejam itu memberitahu saya bahawa jalan terbaik untuk saya kekal sihat ialah dengan membuang rahim saya.

Teringat juga saya jawapannya menjawab persoalan saya:
+:Abang tak menyesal ke kahwin dengan saya? Dapat isteri yang sakit?
-:Untuk apa menyesal. Kalau kahwin dengan orang lain pun belum tentu keadaan
sentiasa sihat dan tenang tanpa masalah.

Ketika- ketika itu hati saya sentiasa berkata-kata Ya ALLAH, aku bersyukur dia yang Kau jodohkan untuk aku, bukannya orang-orang lain.

Jadi kesimpulannya, dalam kita mencari salmon, banyak sardin-sardin yang akan berkunjung ke daerah kita. Jangan hiraukan sardin-sardin picisan itu. Tunggulah salmonmu...

*untuk adik saya yang menunggu Dolphin tu, oklah. Dolphin pon dikira sekelas dengan Salmon ;P

Menanti Salmon Tiba

Petang puasa terakhir, sedang saya dan suami dalam perjalanan pulang ke kampung, saya teringat untuk menghantar pesanan ringkas buat seorang 'adik' saya (ex-student sebetulnya). Niat sebenar menghantar pesanan tu bukanlah nak mengucap selamat hari raya sangat pun, tapi nak mengusik dia yang menafikan dirinya sedang angau.

S(Saya): Ash, dah sampai kampung ke? Selamat Hari Raya dari saya & Abang Amran.
A(Ash): Baru je sampai kak. Penatlah naik bas tadi. Akak & Abang Am raya kat mana?
S: Aik!! Naik bas ke? Ehem tak hantar? Kita orang raya kat Raub. Maybe raya ke-2 baru balik kelantan.
A: Ceh! Ehem hari Jumaat dah balik kampung. Akak, sekarang saya dah rasa biasa je bila dia tak mesej saya. Dulu kalau dia tak mesej saya rasa tak senang duduk. Saya rasa macam saya dah start suka kat dia la..
S: Eh!!(buat-buat terkejut) dulu kata takde apa-apa? Hehehe.. Korang tak pegi beli baju raya sedondon ke?
A: Ala akak ni. Mana ada.. tak sempat nak shopping pun. Akak, hubungan kita orang hubungan terhalang la.
S: Apa Ash ni? Kejap kata takde apa-apa, kejap hubungan terhalang. Pening la..
A: Memanglah takde apa-apa lagi. Kalau ada apa-apa,itu yang jadi hubungan terhalang. Akak ni, susahnya nak paham.
S: Sabarlah Ash. Mula-mula ni memang Allah temukan kita dengan ikan sardin sebelum kita jumpa ikan salmon. Hehehe..

Oppss.. kena stop.. nanti saya sambung k.

Monday, October 6, 2008

Human Trafficking - what a sad reality

Did you manage to catch the movie HUMAN TRAFFICKING on Hallmark Channel-702 Saturday night? I understand that it's RAYA time and mostly all the prime Malay channels are buzzing with Raya celebration programs.

Throughout this month, Hallmark will repeatedly air that movie. You shouldn't miss it. Really, it brings out a very important issue. You'll see through the movie that human trafficking business is actually a larger network than we ever imagine. Even though Malaysia was not pictured as one of the networks in the movie I am very sure that there are certain mobs group here who are involved in the international human trafficking business.

We read in the newspapers news about missing children and missing women. Have we ever wonder what happen to them? Being dead versus missing forever, which would you wish for them?

People might think I'm such a heartless person to wish those missing children and women would rather be dead than missing forever from their families. However if you did watch the movie I mentioned above you'll understand my reasons. The fear and suffering they have to face everyday of their 'battered life' is unbearable. They were treated like a slave. Not simply a slave, but a SEX SLAVE. Can you imagine a 14 year-old girl or boy working as a sex slave just because their families had to sell them in order to survive?

I always believe that every one of us can make a difference in this world. How can we make a difference in this kind of situation where we are not the authority or involve in law enforcement policy?

Well, one thing that we can do is to take good care of our children. Not just by watching over them during the busy and head spinning raya shopping time but also to educate them . There have been cases where some of these abducted teenagers were scammed into a so called international model searching competition. I guess they were blinded by the glam and celebrity status which a modeling career can offer.

Such a sad reality huh?!

Post-Raya

Hari Sabtu, 4 Oktober aku dah balik ke KL. Aku malas nak bersesak-sesak balik hari Ahad tu. Dengar kat berita semalam, Lebuhraya Karak tu sesak. Nasib baik la aku, suami & adik aku balik hari Sabtu tu. Dalam sejam lebih sikit dah sampai ke KL dari Raub. Oklah tu kan..

Sampai kat rumah, aku berperang dengan semutlah pulak. Aku jujurnya dah tak larat nak berperang dengan semut-semut ni. Dah letak racun semut, adalah dua tiga geng yang kojol. Pastu datang pulak geng semut lain. Tegar betul semut-semut ni. Macam Geng Mamak pulak. Rupanya masa aku takde kat rumah untuk membunuh mereka, semut-semut ni boleh pulak buat denai dari lubang mana entah ke bilik tidur aku. Huh!!! Sungguh menjengkelkan.

Jenguk ke dapur, adalah pulak becak air kat bawah sinki. Ni mesti kes air hujan meresap dari luar rumah. Yelah, rumah kos rendah kan, what do you expect? *kena lap la pulak*

Lepas Asar, aku ingat nak baring-baring kejap sebelum basuh baju. Yelah, dah 5 hari duduk kat kampung, aku tak mendobi pun. Alih-alih, suami aku beritahu dia dah masukkan baju-baju ke dalam mesin basuh dan mesin basuh tu dah memulakan operasi dobinya. Aduh! Terharunya aku. Aku betul-betul bersyukur dikurniakan Allah suami yang banyak membantu aku buat kerja-kerja rumah. Terima kasih Abang *I love U*

Cuma aku ni la kengkadang bila merajuk tu, teruslah mengalami memory lapse tentang kebaikan-kebaikan suami aku tu.

Friday, September 26, 2008

Sedeqah

Ingat lagi post saya tentang buku Suze Orman-9 steps tu financial freedom? Kali ni takde kena mengena dengan buku tu. Cuma aku nak sentuh tentang 1 bahagian dalam buku tu yg sangat berkait rapat dengan kehidupan kita sebagai seorang ISLAM.

Dalam satu bab tu, Suze Orman ada menyebut tentang 'donation to others' adalah sebagai salah satu langkah untuk mencapai financial freedom. Dia Dia juga ada menulis 'what you gave, you'll get back in ten folds or more". Cuma sayangnya orang putih ni tak boleh nak mengaitkan hikmah bersedekah tu dengan rezeki yg kita perolehi. Yelah, what to expect kan? Sedangkan orang-orang Islam pun bukan semuanya tahu hikmah bersedekah ni.

Memandangkan kita masih ada beberapa hari dalam bulan Ramadhan nikan, saya mahu mengingatkan diri saya dan kengkawan yang sudi menjenguk ke blog ni agar kita dapat sama-sama bersedeqah kepada yang kurang berkemampuan. Sebenarnya waktu2 lain kita boleh bersedeqah juga. Cuma di bulan Ramadhan ni pahalanya lebih. Tapi ini juga satu masalah sebenarnya. Bila tiba bulan Ramadhan, tak cukup hari anak2 yatim tu nak memenuhi jemputan berbuka puasa. Bila dah habis Ramadhan, nak dapat makan kat luar sekali sebulan pun payah.

Tak perlu untuk bersedekah sampai beribu-ribu & bergambar sambil pegang mock check tu. Yang penting ialah keikhlasan kita dalam memberi. Walaupun kita hanya beri RM5. Itu lebih baik dari memberi RM100 tapi hati tidak ikhlas, kan?

Saya tak ingat hadis yang tepat. Tapi antara hikmah bersedekah ini ialah Allah akan menggandakan rezeki kita. Kadang-kadang memang kita tak nampak penggandaan rezeki kita ni berlaku. Tapi percayalah, kita akan merasainya.

Mungkin cara Allah menambah rezeki kita tu berlainan antara seseorang dgn yg lain.

Apa-apa pun, semoga setiap sedekah kita ALLAH terima sebagai ibadah dan semoga mendapat ganjaran yang setimpal di dunia & akhirat. :)

Friday, September 19, 2008

Sindiket GORES&MENANG

Hari Rabu lepas cuti Nuzul Quran. Pagi tu aku sempat pergi ke Carrefour. Adalah barang-barang keperluan rumah yang aku perlu beli. Aku pergi sorang. Suami aku mulanya nak temankan. Tapi aku kesian plak tengok dia mengantuk. Lagipun rancangan asalnya aku cuma nak beli inflatable matress tu je. Jadi, aku pergi le sorang.

Dah sampai kat Carrefour tu, macam-macamlah pulak yang aku beli. Tapi bukanlah barang yang tak penting. Penting sumanya; macam pencuci pinggan mangkuk, pewangi kereta & rumah, kotak buku dan jus sayur.

Sampai kat tempat parking tu, tak muatlah pulak aku nak tolak troli menuju ke kereta aku. Jadi, aku terpaksalah mengangkut barang-barang yang aku beli. Aduh!!! Beratnya. Rasa kebas jari-jemariku yang runcing ni ;)

Tengah aku tercari-cari kereta aku, adalah sorang amoi ni datang mendekati aku. Aku cuak jugak. Takut le kan. Kot-kot geng pukau ke, penyamun ke. Amoi tu tegur aku. Dia tanya pasal kotak yang aku beli tu. Sambil aku menjawab soalan dia tu, aku terus berjalan. Yelah, aku ni dah le menjinjing beg-beg plastik yang berat ni. Tak kuasalah nak beramah mesra berlebih-lebihan kat parking lot tu.

Masa aku berlalu meninggalkan amoi tu, sorang kawan dia datang dekat dia. Aku terdengar le sikit perbualan mereka. Aku dengar amoi yg menghampiri aku tadi kata kat kawan dia "Kakak tu tak mau."

Terdetik kat hati aku, apa benda yang aku tak mau. Aku dah rasa tak sedap bila nampak sekumpulan budak-budak muda Cina berkeliaran kat parking lot Carrefour tu.
Dah le tu, aku tak jumpa cari kereta aku pulak. Issshhh... Aku ingat lane mana, cuma lupa belah kiri hujung ke belah kiri tengah. Tambah dengan beratnya barang-barang yang dijinjing kan.

Pastu, sorang lagik amoi approach aku. Kononnya nak tolong angkat barang aku. Aku kata "Tak payah. Saya boleh angkat sendiri."

Akhirnya, aku jumpa gak kereta aku. Elok je aku selesai sumbat suma barang dalam boot kereta, ada dua orang lelaki Cina datang kat aku. Aku cepat-cepat masuk dalam kereta, terus aku kunci kereta. Dari luar kereta, diorang cakap " Kakak, kita mau bagi voucher saja. Free voucher." Bising pulak tu. Tensen aku. Aku memang malas nak layan. Ditambah dengan kepenatan pulakkan. Aku dapat idea. Aku terus tekan dada aku sambil buat aksi ala-ala tak cukup nafas gitu. Huhuhu.. Aku dengar diorang cakap " Oh! Mau mati ka?" Pastu diorang beredar dari kereta aku.

Sampai kat rumah, aku cite la kat suami aku. Kata suami aku, kumpulan tu mungkin sindiket GORES& MENANG. Yelah, Isnin sebelum tu kakitangan kerajaan baru dapat gaji+bonus kan. Tambah pulak sekarang musim nak raya. Jadi memang masa yang sangat sesuailah untuk sindiket tu menjalankan kegiatan diorang.

Aku bersyukur sangat aku tak terpedaya atau diperdayakan. Sempat jugak aku berseloroh dengan suamiku. Kataku "Berguna jugak skill berlakon saya Bang." Hehehe...

Apa-apa pun, aku harap korang berhati-hatilah semasa pergi membeli-belah waktu dekat-dekat nak raya ni. Kalau boleh, bawa duit cukup-cukup je. ATM kad whatsoever tu, tinggallah kat rumah.

Kalau dah terkena dengan sindiket GORES& MENANG ni, bukan mudah nak dapatkan balik duit kita.

Friday, September 12, 2008

DUIT! DUIT! DUIT!

Wah! minggu depan kakitangan kerajaan akan dapat separuh bonus. Rasa-rasanya cukup ke?
Kalau ikutkan, duit ni banyak macam mana pun susah nak kata CUKUP kan?

Apa pun, aku bukan nak cite pasal bonus. Tapi nak cite pasal DUIT. Bukan nak menasihat cuma nak berkongsi cerita.

Pernah tak bila korang keluarkan duit, katalah RM500. Beberapa hari lepas tu, kira-kira tinggal berapa je duit yg ada dalam dompet. Selebihnya tak tau pergi mana. Puas la backtrack semua perbelanjaan, masih ada beberapa puluh ringgit yang tak tau dibelanjakan untuk apa.

Cite pasal duit ni, bukan apa. Cuma aku pernah satu waktu dulu GAGAL MERANCANG DENGAN BAIK, yg mana membawa akibat yg teruk jugak la.

Bila aku kahwin, aku fikir menjadi kewajipan untuk merancang kewangan dengan baik. Tambahan pulak, bab-bab menyimpan suami aku serahkan pada aku (dan simpan masuk akaun aku, hehehe). Jadi aku tak boleh lagi buat macam waktu aku bujang. Menyimpan dengan niat untuk beli sesuatu. Contohnya beli corset BEAUTIFUL *sigh*. Bukan tak boleh menyimpan dengan niat nak beli sesuatu, cuma dulu aku tak membahagikan akaun simpanan tu kepada simpanan untuk beli barang, simpanan untuk hari tua, dll.

Mula-mula nak merancang kewangan ni memang agak sukar. Tapi selepas beberapa bulan, aku rasa seronok merancang dan melaksanakan perancangan aku tu. Yang paling penting, aku sentiasa berwaspada dalam berbelanja. Dah takde kejadian aku tak ingat duit aku pergi mana. Malah yang terjadi ialah 'Eh! Ni duit dari mana'. Hehehe.. Walaupun duit dari mana tu cuma setakat RM10 atau RM20, tapi bermakna :)

Setiap bulan seminggu sebelum gaji aku akan buat perancangan. Lepas tu aku print dan letak dalam dompet. Tapi tidaklah sampai beli gula-gula 50posen pun aku catat. TIDAK!!! Aku tak catat perbelanjaan aku. Aku cuma pastikan perbelanjaan aku terkawal dan berada dalam margin yang aku dah rancang tu. Kat bawah ni contoh perancangan kewangan aku.

Read this document on Scribd: monthly budget


Kawan adik aku kata, susahlah hidup berpandukan budget. Hidup tak bebas. Hidup hanya sekali, jadi jangan membelenggu diri. Aku dah belajar dari kesilapan dulu. Kita hidup ni bila-bila masa ALLAH boleh tarik nikmat yang diberi. Jadi lebih baik merancang semasa senang kan. Tak gitu?

Pada aku, aku bukan hidup berpandukan budget. Yang aku buat tu ialah perancangan. Contohnya, aku dah allocated RM300 untuk LEISURE (i.e. makan kat restoran, tengok wayang, beli novel). Alih-alih bil elektrik aku banyak pulak bulan tu. Maka, aku akan pinjam dari akaun LEISURE untuk top-up bayar bil elektrik; dan aku kenalah kurangkan aktiviti bersuka-sukaan untuk bulan tu. Lebih kurang gitulah cara aku.

Minggu lepas, aku ada menonton Oprah. Guest speaker- SUZE ORMAN. Suze ni financial planner. Rupa-rupanya apa yang aku buat selama ni, iaitu merancang perbelanjaan, ialah antara beberapa perkara yang si Suze ni bincangkan dalam buku dia THE 9 STEPS TO FINANCIAL FREEDOM.

Lain kali aku diskus isi buku Suze ni. Bagus buku ni. Membuka mata aku tentang banyak perkara tentang DUIT KITA yang selama ni kita buat dek je.

Syukur..

I went to HKL yesterday for my monthly check-up. Alhamdulillah I didn't have to wait for so long before the nurse called my name.

Dr. Murali, the specialist who operates & monitors my health, informed me that my CA125 reading is VERY GOOD. Last month reading is 21 and this month it has decreased to 12. I did not expect it to be that low. Now I am determined to do whatever possible to decrease my CA125 reading further.

CA125 is a type of protein which is used as a marker for ovarian cancer. A reading of CA125 more than 36 in your blood indicates that you might have an active cancer cell in your ovary. However, the level CA125 may also be high in the case of pregnancy. That's one of the reason I cannot be pregnant now :( For better details, please check through Uncle Google. I am writing based on my knowledge and understanding of my condition.

I think I have to REALLY LISTEN to Dr. Murali's advice.
1-Eat more fruits & vegetables.
*I love veggies & fruits. It just that sometimes I forget to eat them.*

2-Drink more plain water.
*No problem in this area :)*

3-Walk everyday for 30 minutes.
*I love walking, not just it helps burn my calories, it also helps clear my minds. I rarely use elevators. But sometime, I do have time constraint. Oh! I have a plan to do more walking when Ramadhan ended. Will share with you when the time comes.*

4-Lessen the stress on myself.
*Working hard on this. I'm not easily stressed but I love to plan. So when the execution is not as what is planned, I'll stressful.*

Anyway, I believe this news is one blessing in the month of Ramadhan. Alhamdulillah. I hope I'll get better so later next year I can get pregnant :)

Sunday, September 7, 2008

Akademi Nasyid

Ada sesiapa yang tengok final Akademi Nasyid?

Walaupun ada beberapa episod yg aku tertinggal, tp kemerduan suara Azhan yang jadik juara tu memang tak boleh nak dipertikaikan. Nasib baik la tak masuk AF, kalau tak, Mawi pun dia boleh pukul habis. Masa minggu pertama tengok Akademi Nasyid ni pun dah suka suara Azhan ni.

Tengok je lah video ni. Aris Ariwatan pun ala-ala tergugat gitu. Dia orang duet lagu Permaidani. Menusuk kalbu beb!

Saturday, September 6, 2008

Masak apa hari ni?

Hari Sabtu memang hari aku tinggal sorang-sorang kat rumah. Suami aku gi kerja. Petang nanti baru le dia balik. Sepanjang 5 hari puasa, aku masak ala kadar je. Memang aku tak sempat nak masak beria. Lagipun tak ada bahan mentah sangat untuk aku masak beria-ia pun. Pagi tadi sebelum Amran pergi kerja, aku dah pergi kedai Pasar Segar kat area Taman Melati tu. Aku suka beli barang-barang basah kat Pasar Segar ni. Apsal ntah, aku rasa murah kalau nak dibandingkan dengan kedai lain. Kalau barang-barang kering, aku suka beli kat TS MEGA kat sebelahnya tu, tak pun kat Giant Taman Permata( ni tempat favorite Amran).

Cadangnya nak masak kepad goreng berlada & masak cendawan sos tiram untuk berbuka ni. Nantilah, kalau sedap nanti, aku letak resepi kat sini.

Thursday, September 4, 2008

Aduhai Solat Terawih

Masuk hari ni dah 5 hari kita berpuasa. Aku pun Alhamdulillah dapat 5 hari puasa setakat ni. Doaku semoga tak banyak hari berpuasa yang perlu diganti. Last year lah yang paling banyak dalam sejarah aku ganti mengganti puasa ni. Kebetulan masa bulan puasa tahun lepas tu aku perlu jalani satu cycle of chemotherapy, jadi terpaksalah tak puasa untuk beberapa hari sebab muntah-muntah tu.

Setakat ni jugak, solat terawih aku belum tinggal atau tertinggal lagi. Syoknya :))
Bulan Ramadhan ni aku sebenarnya lebih suka buka puasa kat rumah sendiri. Senang nak berbuka, pastu nak solat Maghrib dan seterusnya nak bersiap untuk ke masjid untuk Solat Isyak & Terawih. Harap-harapnya tak ada le sesiapa menjemput kitorang datang berbuka (boleh ke cenggini?).

Dalam pada seronok dapat Solat Terawih ni, ada jugalah beberapa perkara yang aku kurang senang. Satunya dengan budak-budak yang ikut parents diorg ke masjid tu. Aku tak salahkan parents 100%. Kengkadang bebudak ni memang jenis tak reti diam. Bila time makmum meng'Amin'kan Al-Fatihah tu, suara depa la yang berlebih-lebihan harakatnya. Tu belum camput dengan bisingnya. The first 8 rakaat tu terkawal lagi. Bila je Imam baca doa selepas rakaat ke-8 tu, diorg berlari turun tangga tu. Sambil bising-bising.

Kelmarin aku geram sangat, aku dengar diorang berkejaran turun tangga masjid tu, ku pergi berdiri kt tepi tanga tu & aku cakap dengan nada yg tinggi(garanglah kononnya), "Orang lain kan masih solat, kenapa bising-bising ni? Tak boleh turun elok-elok?". Malam semalam, aku tak yah cakap apa-apa dah. Masa aku turun tangga tu, ada 2-3 orang budak-budak tu terpandang aku. Aku dengar diorang bgtau kawan-kawan diorang supaya jangan bising. Walaupun bukan semua dengar arahan, tapi sekurang-kurangnya dapat dikurangkan tahap kebisingan budak-budak ni.

Itu baru bab bising. Belum lagi masuk bab jemaah wanita. Kat masjid tempat aku solat terawih tu, muslimat masuk ikut satu pintu tu. Dah ada papan tanda besar kat atas lantai tu, DI LARANG MEMBAWA SELIPAR/KASUT. Tapi ramai la jugak yang aku kira tak tahu membaca pakai selipar diorg sampai ke kawasan larangan tu. Aku pelik betul dengan diorg ni. Tak fikir ke? Orang lain akan pijak lantai kat situ dengan keadaan telh berwudhuk. Kita ni nak menghadap ALLAH, seboleh-bolehnya kena bersih. Lain la kalau dok kat kawasan padang pasir yang sentiasa berdebu tu ke atau dalam taman burung yang sentiasa penuh dengan najis burung ke, boleh le compromise. Ini dah memang dalam masjid yang sepatutnya semua jemaah bersama-sama menjaga kebersihannya. Agak-agak kalau orang masuk dalam rumah diorg pakai kasut, diorg marah tak????! Geram betul aku.

Pastu aku perasan la, kalau jemaah wanita ni, susah betul nak merapatkan saf. Aku tak tahu sama ada diorg tak tahu betapa pentingnya merapatkan saf ataupun diorg tahu tapi malas nak bergerak. Aku dah cite pasal ni kat suami aku. Kata suamiku, fotostat artikel tentang kepentingan merapatkan saf tu, nanti kita edarkan kat masjid. Harap-harapnya adalah kesedaran bila diorg dah tau kepentingan merapatkan saf tu.

Rasanya celoteh aku ni bukan mengumpatkan? Kalau tak, penat je puasa hari ni :(

Tuesday, August 26, 2008

Makcik Bree

Kalau korang tengok drama bersiri DESPERATE HOUSEWIVES, korang memang kenal dgn Bree Vanderkamp-Hodge ni. Dan korang tahu perangai Bree ni macam mana.

Di kalangan kawan-kawan rapat aku, aku di panggil Bree. Dulu Kak Ema & Dzun panggil aku Bree. Bila dah kawin ni, Malek panggil aku Makcik Bree. Sungguh tak glamor nama tu. Kalau Aunty Bree tu voks la jugakkan.

Aku bukanlah cuba untuk mejadi Bree atau sebagainya. Cuma bila dah tengok cerita Desperate Housewives tu, aku tersedar yang perangai aku ni seakan-akan Bree. Cuma aku taklah seBree Bree tu i.e. aku taklah seteliti Bree. Walaupun aku mengakuia hakikat yang aku ni cerewet, tapi pada padangan aku, aku taklah secerewet Bree.

Cerewet ke kalau aku nak rumah sentiasa kemas?
*selalunya aku akan pastikan rumah kemas sebelum aku keluar. adalah sekali dua rumah tak bervacuum, tp masih kemas. huhuhu..

Cerewet ke aku kalau aku tolong cuci pinggan mangkuk kat rumah orang?
*aku mempunyai tendency untuk membasuh pinggan mangkuk yang terbiar dalam sinki rumah orang yg aku kunjungi. perangai ni timbul sejak aku study kat US dulu. sampai sekarang terbawa. kadang-kadang tu aku bimbang gak kot-kot tuan rumah ( makcik2 & kakak ipar aku) kecik hati. tapi aku tak bolehlah tengok sinki tu penuh. dan aku paling geram dengan orang yg cuci pinggan tapi tak buang sisa makanan dalam tong sampah. uwwwweeeekkkk!!!!

Cerewet ke aku bila melipat baju, seboleh2nya nak bagi size lipatan tu sekata je?
*kesian kat husband aku bila tolong aku lipat baju. mesti ada je yg aku tegur. tak reti berterima kasih betul aku ni.

Cerewet ke aku bila aku suruh sepupu-sepupu aku basuh kaki sebelum masuk rumah?
*aku geli la kalau kaki dah pijak lantai porch pastu masuk dalam rumah tak basuh kaki.

Cerewet ke aku bila aku ada jadual untuk tugasan2 kat rumah?
*aku tetapkan hari Rabu & Sabtu untuk basuh baju, hari lain pulak untuk kemas rumah, hari lain untuk gosok baju, dll. Kadang-kadang bila ada urusan keluarga jatuh pada hari-hari tugasan aku, terganggulah jadual aku. Kadang-kadang tu bengang jugak. Tapi bab ni aku dah boleh compromise dengan diri aku sendiri.

Kalau diikutkan, panjang lagi list ni. Bila aku fikir-fikirkan, alangkah bestnya kalau aku boleh ambil sikap tak kisah sangat. Tapi dalam banyak keadaan, aku tak boleh. Hati aku ni tak tenteram kalau sesuatu benda tu tak sempurna. Bukanlah aku nak perfect 100%, tapi seboleh-bolehnya sebaik mungkin.

kot-kot la korang pun ada sikap ke'Bree'an ni, kongsilah sama.

Friday, August 1, 2008

An Evening at A Spa


It's definitely not SPA Q. This is Secret Spa. Not like secret secret. Just the name is 'secret'. I don't have any shares in this biz, in case some of u wonder. Just I thought I'd like to share with my friends the spa package where u can get GREAT TREATMENT AT GREAT PRICE ;-).

For RM150, I have the chance to be heated up and soaking wet in the Sauna for 45 minutes, 30 minutes of scrubbing with a chocolaty scent scrub, yum-yum, another 45 minutes of jaquziing (errr.. is there such word?), i-cannot-remember-how-long feet soaking treatment, hair spa plus a standard facial.

Worth it right?

I might come back for another day at the spa. :)

Wednesday, July 9, 2008

R U A Shoes Expert?


Get real! Do u REALLY :-S have to be a shoes expert to work as shop assistant? Might as well hire Jimmy Choo as their shop assistant:-P

Tuesday, July 8, 2008

Kerabu Suhun


Korang pernah makan kerabu suhun? Seeedaap! Senang je nak sediakan. Nanti saya bagi resepinya;-)


Resepi untuk KERABU SUHUN yg tak jemu dimakan ini:

Bahan:
-tentulah Suhun ;)
-Udang
-Sotong
-Bawang putih (2-3 ulas)
-Daun ketumbar
-Bunga kantan
-Daun Kesum
-perahan air limau nipis (ikut tahap kemasaman yg korang suka)
-garam & gula secukup rasa
-optional: -Celery
-lobak merah

Cara-cara:
1-Celur suhun dalam air yg menggelegak selama beberapa minit sehingga suhun menjadi lembut. Tapi AWAS!!! Jangan terlalu lembut. Kemudian toskan dan masukkan ke dalam mangkuk hidangan.

2-Semua jenis sayur-sayuran dihiris nipis. Masukkan ke dalam mangkuk hidangan bersama suhun.
(Daun ketumbar, daun kesum & bunga kantan tak perlu ada sekaligus. Boleh pilih salah satu, salah dua atau kesemuanya dalam kerabu korang)

3-Panaskan minyak masak, dalam 3-4 sudu makan.
(Bergantung kepada kuantiti udang & sotong yang digunakan)

4-Tumis bawang putih yang telah dicincang halus hingga bertukar warna. Tapi jangan sampai jadik warna coklat i.e. hangus. Huhuhuhu...

5- Masukkan udang & sotong. Goreng hingga udang & sotong jadi agak layu.

6- Masukkan gorengan udang & sotong ke dalam mangkuk hidangan yg telah berisi suhun & sayur-sayuran.

7- Masukkan perahan air limau nipis, garam & gula secukup rasa.Gaul hingga serasi semuanya.

8- Makan. YUM - YUM...

Monday, June 30, 2008

Di mana rasa cintamu?


Betul ke cinta pertama ni sukar dilupakan?
Kalau mengikut novel-novel cinta yg melambak di pasaran , tak kiralah novel BM ke novel Inggeris ke, setakat yg saya baca, 90% mengetengahkan idea bahawa cinta pertama sukar dilupa dan cinta pertama akan tetap mekar selamanya.

Tapi betul ke benda ni?
Pada saya hal cinta pertama ni adalah satu idea saja sebenarnya. Satu idea yang terlalu ideal untuk di kecapi oleh semua orang. Dan kita manusia ni disogokkan dengan idea-idea picisan begini. Untuk apa? Saya sendiri pun tak pasti. Ya, mungkin untuk memberi harapan pada perasaan kita bahawa cinta pertama kita itu akan kembali ke pangkuan kita satu hari nanti. Tapi bukankan itu satu perbuatan yang bodoh? Menanti tanpa pasti?

Kata kawan saya, "Untung awak, suami awak first love awak."

Saya sengih je. Saya tak menafikannya kerana memangbenar suami saya adalah cinta pertama saya. Tapi saya tak boleh menyangkal sebelum mengenali suami saya, saya ada jugak diperkenalkan dan berkenalan dengan beberapa lelaki lain.

Cuma saya bertuah kerana sikap tegas saya. Saya terlalu menjaga rasa hati saya.
Ya! Saya tidak sewenang-wenangnya menyerahkan rasa cinta saya pada sesiapa. Sesudah berakad nikah barulah saya menyerahkan rasa cinta sepenuh hati untuk suami saya. Kerana apa? Kerana saya tidak mahu menyerahkan hati yang ada parut luka pada suami saya. Dan kerana saya mahu suami saya adalah cinta pertama & terakhir saya. Jujurnya sejak saya berusia 18 tahun lagi saya dah menanam tekad sebegini. Kalau korang nak cop saya gatal pun, tak pelah .... Huhuhuhu...

Mungkin ada yg akan berkata, "Tipulah. Habis tu masa kau berkawan & bertunang tu takde rasa cinta ke?"

Mana ada tipu. Tak tipu OK. Cumanya rasa sayang, cinta, kasih tu memang ada. Kalau tak ada takkanlah saya buat keputusan untuk berkahwin dengan suami saya kan.. kan..kan... Cumanya waktu masih di alam pertunangan tu, saya mengawal rasa cinta dan kasih dan sayang saya tu agar saya menjadi seorang yg bercinta secara rasional gitu.

"Buat apalah nak kawal-kawal perasaan tu?" kata sesetengah orang- terutamanya penulis novel cinta picisan dan juga penulis skrip murahan yang melambak mengisi slot drama di rtm & tv3. Biarkan jelah rasa cintamu itu mmbuak-buak seperti luahan gubung berapi di indonesia tu. Takpun mengalir dan menujah deras seperti tujahan air terjun Niagara Falls di Canada.

Saya rasa nak ketuk-ketuk je kepala penulis novel & penulis skrip yg bodoh memperdagangkan karya murahan 'cinta pertama tak boleh dilupakan'. Memanglah skrip sebegini 'boleh jual'. Tapi sampai bila? Bilalah boleh berlakunya anjakan paradigma dalam pemikiran masyarakat kita kalau fardhu kifayah ni tak dijalankan oleh mereka yang berbakat menulis novel & skrip tontonan masyarakat ni?!!!

Sungguh!!! Rasanya mereka inilah yang bertanggungjawab mem'blueprint'kan idea ni dalam fikiran masyarakat kita sekarang. Lantas mencetuskan fenomena 'Cinta pertama itulah segalanya dalam hidupku'. Aduh.. letihkan dengan idealisme kuno sebegini!!!!

Dan mungkin juga ada yang mempersoalkan, "Boleh ke bercinta secara rasional? Ada ke orang yg bercinta secara rasional?"

Saya boleh jawab dengan beraninya, YA! saya salah seorang dari orang yg bercinta secara rasional. Kenapa saya kata bercinta secara rasional? Sebab sewaktu belum di akad nikah tu, saya menyiapsediakan diri saya dengan sebarang kemungkinan yang akan berlaku. Memanglah bila dah berkahwin tu pun banyak kemungkinan yang boleh berlaku. Tapi itu semua adalah sesuatu yg saya fikir kita boleh berdoa & berusaha untuk menanganinya. Lagipun, MARRIAGE NEEDS WORKS TO SUCCEED kan?

Bagi saya yang bercakap sebagai seorang wanita ni, perlu sesangat kita menjaga rasa cinta kita. Rasionalnya mudah, perasaan kita perempuan ni sangat mudah tersentuh. Tak kiralah ganas macam mana pun kita.Saya yang tergolong dalam golongan perempuan yang tidak lemah lembut inipun mudah tersentuh, apatah lagi kalau perempuan yang memang lemah lembut gitukan. Apatah bagi kita yang sudah berumahtangga ni kan, syaitan ada di sekeliling kita untuk menjadikan kita rakan senerakanya. Sanggup ke kita jadi jiran syaitan dalam neraka semata-mata kerana tidak mahu melepaskan kenangan cinta pertama?

Mungkin ada yang berkata,"Bolehlah kau cakap gitu kerana kau tidak mengalaminya?"

Persoalan ni akan saya diskus dalam posting yang lain. Sedikit intro:
"Perasan ini boleh jadi seperti air yg mengalir tiada hentinya. Tapi perasan juga boleh menjadi seperti arus elektrik yang boleh dikawal dengan suis"...

Adios.

Saturday, June 28, 2008

budi bahasa budaya kita?

Korang kalau bersalam dengan orang yg lebih tua, selalunya korang cium tangan tak?

Kalau bersalam dengan orang yang lebih muda, adakah korang expect atau mengharapkan budak-budak tu cium tangan korang?

Benda ni bukan isu besar pun. Cuma secara peribadi aku sebenarnya kurang selesa kalau budak-budak cium tangan aku. Bukan sebab tangan aku busuk ke hapa, tapi sebab aku rasa bila orang bersalam dengan kita dan cium tangan kita, itu satu penghormatan yang besar. Sama ada mereka ikhlas atau pun tidak, itu tak taulah kan.

Aku perasan la kalau artis ke, ahli-ahli politik ke, bila mereka bersalam dengan orang, mereka ni nampak sangat mengharapkan orang akan cium tangan depa tu. Especially kalau diorg bersalam dengan budak-budak. Maaf cakaplah. Aku rasa kalau depa ni nak dihormati sekalipun, belum sampai tahap perlu tangan depa tu di cium.

Orang-orang biasa yg bukan artis maupun ahli politik pun ramai yg perangai macam ni. Mungkinlah itu bukan satu kesalahan besar. Tapi pada akulah, respect is earned not granted kan.

Yang aku perasan jugak, ada sesetengah orang ni, boleh tu masa dia bersalam dengan budak kecik & menghulurkan tangan depa supaya dicium, takde le plak dia nak tunjuk hormat kat budak tu. Boleh sambil tangannya disalami & dicium tu, dia berbual2 dgn org lain ataupon tersengih2 depan kamera. Budi bahasa ke tu? Satu contoh yg sangat jelas korang leh tengok ialah poster yg gambar ct nurhaliza dok unjuk tangan dia kat satu kumpulan budak kecik untuk disalami & dicium. Bencinya aku dgn poster tu. Bukan sebab aku tak suka ct, tp pada aku poster tu sket pun tak menggambarkan 'Budi bahasa budaya kita'. Yang salah dalam hal ni ialah director pada pembikinan poster tu. Bodoh!!!

Paling kurang ct boleh buat dalam gambar tu ialah usap kepala atau pegang bahu budak yg salam & cium tangan dia tu.

Aku rasa memang budaya orang melayu yang tak berbudi bahasa kot mengharapkan tangan depa di cium?!

Aku jujurnya, kalau bersalam dengan ahli keluarga yg lebih tua je aku cium tangan. Kalau dengan orang tua yg bukan ahli keluarga, aku cuma akan tundukkan badan or kepala. Tercium tangan tu adalah sekali dua. Bukan aku sombong atau bongkak, tapi aku rasa tak perlu pun.

Begitu juga kalau budak-budak bersalam dengan aku. Seboleh mungkin aku akan tarik badan diorg ke arah aku, dan peluk-peluk laga-laga pipi tu. Tak perlulah diorg cium tangan aku. Tapi kalau budak lelaki tak leh la kan, jadik sexual harassment la pulak. Kalau budak lelaki, selalunya aku tepuk-tepuk je bahu diorg.

Cukuplah aku mengomel hari ni.
Kalau ikutkan banyak je tak puas hati dengan kempen budi bahasa ni sebenarnya kan..kan..kan..

Monday, June 23, 2008

Down the memory lane...

Goodness!!!

It's been a month since my last post.
I've been very busy lately-one of many appropriate excuses (*wink*), coordinating a batch of students, about 500 students, who go for their practical training at various companies.

Just got back from visiting one of my students in Pulau Pinang. I went there with my colleague aka my close friend, Ani. I went along with Ani to visit her students at MOTOROLA, Pulau Pinang.

Listening to the students delivering their presentation reminds me of my actual 'after commencement(graduation) life plan'. Truth is being a lecturer has never been one of my dreams. (One of my dreams is to be MATH TEACHER). In fact, few weeks after the commencement ceremony, I told one of my friends that I don't want to be a lecturer.
Reason?
-I don't know how to be a lecturer.
-How to be fair to my students?
-How I can put aside my empathy?
-How this and how that.

I've dreamed of a career as an engineer. That I'd designed this, developed that, and the list goes on and on. I have to admit that I envy my students, especially those who get to experience the real 'engineering work environment'. I guess, it will only stay in my dream.

I resort to be satisfied that I have helped tutoring, guiding and educating a number of engineers in Malaysia workforce today.

Friday, May 23, 2008

A year later...

About a year ago...
I remember sitting in front of Dr. Gill at O&G Clinic, HKL. My appointment was to see Dr. Murali. Unfortunately he wasn't available that day. Thus Dr. Gill took over in delivering the lab report/analysis of my ovarian cysts which they took out two weeks before. I went in alone the first time since my number is up but my husband is still looking for parking space.

I remember being so calm when he told me there are cancer cells in my ovarian cysts.

I remember my tears started to roll down endlessly when he said the only way to assure none reoccurrence is to take out my whole reproduction system.

I remember the crying scene repeat itself when I went in the second time with my husband later.

I remember being happy the past few months for two obvious reasons; I've completed my chemotherapy cycle, and the reading of protein CA125 which indicates the level of cancerous cell in my blood is under control.

Last week, everything sorts of crumble again as I listened to Dr. Murali telling me that the reading of protein CA125 in my blood has shoot up and went beyond the safe level.

I remember sitting in front of him feeling numb. Not shocked just numb.

I remember not crying but chuckling at the absurdity at the turn around of event.

Although its not final yet, not until next week when my latest blood test and CT scan results of this week will verify the previous blood test result, I do have to think of the possibility of having to go through another cycle of chemotherapy. Plus the other possibility. Yes, not being able to... Allah forbid, I don't want to think about it but sometimes the thought does cross my mind.

As I walk out of the O&G Clinic last week, I told myself to be strong and to pray for the best.
( I didn't call my husband immediately. I waited until that evening, after dinner to tell him the sad news.)

I keep telling myself, may be, just may be, this is Allah's way to remind me to give more sedaqah as I've planned to. Yes, I've planned to give more sedaqah but yet to fulfill it.

I keep praying to Allah;
"Ya Allah, please give us strength to face this challenge. And please reward us upon our patience in facing this challenge."

*The 2nd sentence in my prayer is actually a prayer cited by a muslimah during our Prophet Muhammad time. I don't really remember her exact name but I remember the history. She lost her sons (3 sons if my memory serves me well) to the war between Muslims and Kuffar. Allah rewarded her for her patience when Prophet Muhammad makes her his wife.

Thursday, May 22, 2008

Empat Ringgit ye?!

Hubby SMS [Sayang, hujan lebat tak kat sana?]
Me SMS [Biasa-biasa je. Kat Puchong hujan lebat ke?]
Hubby SMS [Hujan lebat kat sini]

Actually, it was raining quite heavily yesterday at my office area. But I planned to reached home before 7 p.m. and that means I have to take a bus or taxi to go home. If I waited for my husband to pick me up, it's going to be a little bit late. So once the rain stopped raining, I quickly left my office and headed to the bus stop. Alhamdulillah, I didn't have to wait for long.

I can already saw a line of taxis alongside the road when the bus reached the LRT station. I headed to the first taxi.

Me [Taman XXXXXXX]
Taxi Driver [Empat ringgit ye]
Me [Eh! Rumah saya dekat je. Dekat Taman XXXXXXX]
I repeated my location because I thought he misheard me. It usually cost me about RM2.60 by taxi to get to my apartment.
Taxi Driver [Saya kena ambik Empat Ringgit. Saya dah tunggu lama!]
Me [Takpelah!]WTH!!! Hey jerk! Yours is not the only taxi here.

I get out of the taxi feeling very angry. What right did that stupid taxi driver has to ask me to pay RM4?. What's more, his stupid reason is because he has waited there for a long time. HELLOOO!!! I didn't personally ask you to wait there. You make yourself wait for passengers there instead of circling the town looking for coustomers. Hell no! I'm not going to pay RM4. Not that I'm stingy but it's because you are such a leech!

I regret the fact that I didn't take his taxi plat number. I don't really want to make a report to JPJ (Jabatan Pengangkutan Jalan). I just want to scare him off. But I did pray that he will make as little as possible for this whole week.

I waited until a few taxi passed by. Finally I got on to this one taxi. A nice 'Pakcik' who actually noticed my little scene just now (getting out of the taxi). I paid him RM3 even though the meter showed the taxi fees is just RM2.60. He didn't ask for it. But he's nice and courteous. He deserves it. And I also pray to Allah that this Pakcik will be blessed with prosperity.

Saturday, May 10, 2008

Happy Mother's Day :D


I'm not a mother yet. Insya-Allah, I hope once I've finished my probation period-2 years after a complete cycle of chemotheraphy- my husband and I will have the chance to have few children of our own. Yes, I like children, but I don't know whether I can be a good mother or not. I hope I can.

I don't really celebrate mother's day because I think I have to appreciate my mother everyday. Just in my case, it's not actually my mother, it's my grandmother. Not because I don't have a mother but it's more because my grandmother is the person who raised me up since I was baby. She's the figure who took care of me and also who spanked me when she feels I've done something inappropriate. She's the one who stands beside me all this while. Of course now I'm married I have the honor of having two people standing beside me.

We do have our differences. Especially in our perspectives. She was born in 1950s and I was born in 1970s. The 40 years age gap tells it all. I still remember one heated arguement that we had almost 8 years back, and she cried. I regret it tremendously. But at the same time it makes me realize our differences in opinion. From that time, I learn slowly how to make her see different sides of circumstances without causing any arguement between us; and of course she's very unwilling to give up her first thought.

Although we live far apart from each other-not that far actually- about 110km, the distance doesn't seperate us; it just makes us closer emotionally. Recently, something went wrong with her left eye-one which just undergone a cataract operation. Not surprisingly, I'm the first person she called. I appreciate the fact that I'm the person she turns to whenever she fall sick; or when something disturbs her emotion. I'm very grateful too that my husband does not just understand the bond between me and my grandmother, but he is also very supportive of it.

My grandmother will not be able to read this as she doesn't 'do internet' and she doesn't read English, but I hope she knows how much I love her. Actually, I do not just love her, but I also respect her for raising me up and not spoiling me. She gave me the space to grow up independently but at the same time being very strict on the dos and don'ts. She may just finish her standard 6 but she won't let her children (including me and my sister) to settle for less. One thing I'm sure about, second to Allah's will, I won't be where I am now if its not because of her.

Friday, May 9, 2008

NBA again..

I purposely take a day off today to watch Game 3 between New Orleans-Oklahoma City HORNETS and San Antonia SPURS( which I mentioned before that I hated them very much) of the NBA Playoffs.

Resting at home.. bestnya :D

Thursday, May 8, 2008

Tunggu suap segala..

Awal Januari hari tu, saya terima panggilan dari sebuah pusat tusyen. Meminta saya datang untuk temuduga. Sebenarnya, dalam tahun lepas beberapa bulan sebelum saya berkahwin, memang saya ada mengajar di pusat tusyen tersebut. Selepas kahwin pun saya sempat mengajar selama sebulan sebelum saya disahkan menghidap( eeii.. tak sukanya perkataan ni) kanser ovari. Di sebabkan saya tak dapat nak bagi komitmen- yelah kena pergi keomterapi, pastu terlantar lembik untuk 3-4 hari. Maka saya pun minta diberhentikan.

Panggilan yg saya terima awal Januari tu terpaksa saya tolak dengan alasan kesihatan saya masih belum betul-betul pulih. Padahal saya dah habis pun menjalani rawatan kemoterapi. Saya tak ada apa-apa tak puas hati dengan pusat tusyen tu. Bayaran ok, pekerja kat situ pun peramah. Diorang bagi saya flexibility masa yg saya suka. Cumanya, diri saya tak bole menerima pendidikan yang di beri di pusat tusyen. Kiranya bertentangan dengan prinsip sayalah. Bukan pusat tusyen itu saja, semua pusat tusyen pun saya rasa sama jek. Mungkin bagi sesetengah orang, tak kisahlah asalkan boleh dapat duit. Saya pun kalau ikutkan nak buat duit, memang saya sanggup je mengajar tusyen. Tapi tulah kan, lain orang, lain caranya.

Budak-budak yg pergi tusyen ni ada 2 jenis.
1- Budak2 yang memang nak belajar.
Golongan ni pulak terbahagi 2.
- diorg datang tusyen untuk tambah apa yg diorg dah belajar kat sekolah.
- diorg nak amik peperiksaan besar seperti PMR/SPM.

2- Budak2 yg mak pak paksa soh tusyen.
Pun sama. Golongan ni pun terbahagi 2.
- diorg ni kalau kat rumah tak belajar. Mak pak diorg pk pusat tusyen ni ala2 program Akademi Fantasia yg boleh jadikan anak dia serta merta pandai.
- Mak pak risau anak diorg tak belajar padahal PMR/SPM depan mata.

Bila saya mengajar di pusat tusyen dulu tu, saya mengajar Matematik Tingkatan 1&2(T1 &T2). Matematik Tambahan& Fizik untuk Tingkatan 4&5(T4& T5). Majoritinya memang ok lah dari segi perangai. Cuma ada beberapa kerat yg memang mencabar kesabaran saya.

Contoh 1: Dalam kelas Tingkatan 1
Ada seorg murid, biar saya namakan A saja. Dia ni betul-betul lemah. Boleh diibaratkan satu apa pun dia tak tahu. Bukan saya tak cuba beri tumpuan lebih padanya. Bayangkan macam mana saya nak ajar dia silibus Tingkatan 1 kalau sifir 4 pun dia tak hafal. Operasi darab& bahagi apatah lagi. Saya jujurnya sangat kasihankan ibubapanya. Sama ada mereka tak tahu bahawa anaknya benar2lemah ataupun mereka hanya tahu hantar anak ke tusyen ataupun mereka fikir pusat tusyen ni penuh keajaiban ala2 Alice in Wonderland gitu?
Saya betul-betul tak paham. What do they expect? We to transform their son?!!
Satu hari terjadilah dialog begini antara saya dan murid A.

Murid A: Cikgu, boleh tak saya guna kalkulator?
Saya: Kat sekolah boleh tak?
Sebab saya tak tau sistem di sekolah. Mungkin sebab saya tak bagi guna kalkulator maka dia agak lambat nak pick up, pk saya.
Murid A: Boleh.
Murid- murid lain: Sekolah saya tak boleh - Sekolah saya boleh.
Bertindan-tindan respon mereka menjawab pertanyaan saya.
Saya: OK. A saja boleh pakai kalkulator.
Murid A: masih terkial-kial menyiapkan latihan biarpun menggunakan kalkulator. Saya tengok dia tekan butang itu,tekan butang ini.
Saya: Awak pandai tak guna kalkulator?
Murid A: Terkebil-kebil memandang saya.
Saya: La.. ingatkan tahu guna. Lebih baik awak hafal sifir kalau tak tahu guna kalkulator.

Contoh 2: Dalam kelas Tingkatan 2.
Seorang budak lelaki, nama B. Pencapaian sederhana. Tapi mulutnya sangat pantas menjawab terutama pada soalan2 yg tak berkaitan dengan pelajaran. Pemalas pun ye jugak. Satu hari:-

Murid B: Cikgu mengajar kat mana?
Saya: Kat Universiti.....
Murid B: Cikgu, sekarang masuk universiti pun belum tentu keluar dapat kerja.
dengan nada yg sungguh la kurang sopannya
Saya: Habis tu kamu tak mahu masuk universitilah? Kalau tak masuk universiti, apa rancangan kamu?
Murid B: Artis tu tak masuk universiti pun boleh kaya.
Saya: Oooo.. kamu nak jadi artis ke? Kamu silap. Kamu masuk universiti bukan sekadar sebab nak dapat kerja. Tapi untuk cari ilmu.
Kesian kan dengan budak2 yg secara tak langsung telah dipengaruhi mentalitinya. Tak taulah saya sama ada sekadar dipengaruhi oleh media massa ataupun ibubapa diorg ni pun pk perkara yg sama.

Di atas sekadar 2 contoh. Apa yg menyebabkan saya merasakan mengajar tusyenni tak kena dgnj iwa saya ialah:-

1- Saya bersemangat nak mengajar bila pelajar saya betul2 nak belajar. Yg penting semangat tu ada. Kalau lembab, atau susah nak paham, saya boleh terima. Tapi budak2 yg memang MALAS, aduh.. geramnya. Rasa nak cubit2 je. Dan bila ada 2-3 orang yg malas dalam kelas tu, memang menganggulah konsentrasi. Nak cubit, dah besar. Nak marah, eeeuuww.. tak larat dah.

2-Bila saya mengajar, saya nak pastikan pelajar2 saya faham apa yg saya ajar. Kalau diorg tak paham, mesti ada sebab. Sama ada cara penyampaian saya tidak bagus, atau diorg tak mau berusaha untuk faham. Kalau jenis yg paham atau tak paham, dia tak kisah. Sebabnya, bukan dia yg nak sgt pegi tusyen. Bukan dia jugak yg nak sgt ambik exam. Mak pak dia je yg beria-ia. Budak2 mcm ni, kalau ikutkan hati saya nak belasah jek. Yelah, kecik2 dah menyusahkan mak pak.

3- Pusat2 tusyen ni sebenarnya bukan kisah sgt budak2 ni paham atau tidak apa yg diorg pelajari. Yg penting, budak2 ni boleh jawab soalan exam. Kalau budak2 ni boleh jawab soalan exam, pusat tusyen akan dapat nama. Jadik, apa cara sekalipun kita yg mengajar ni kena pastikan budak2 ni boleh jawab soalan exam. Paham tak paham tu belakang kira.

4- Dan perkara yg paling memualkan saya dengan kebanyakan pusat tusyen ialah kebanyakan pusat2 tusyen ni membocorkan soalan kepada para pelajarnya (pusat tusyen tempat saya mengajar dulu tu, setakat yg saya tahu tak terlibatlah). Termasuklah soalan PMR/SPM. Yelah kan, bila diorg bagi soalan bocor, mesti ramai pelajar kat pusat diorg yg cemerlang. Bila ramai pelajar cemerlang, naiklah status pusat-pusat tusyen ni di mata mak bapak. Makin tinggi status, makin glamer. Lantas, banyaklah masyuk untuk tahun-tahun seterusnya.

Kesimpulannya, pusat tusyen ni tak semuanya bagus. banyak yg tak bagus dari yg bagus. Buat ibubapa yg berkemampuan mengajar sendiri anak2 korang, cubalah.
Dan saya ni konon2nya buat masa ni memang berazam. Seboleh mungkin saya tak mahu anak-anak saya nanti dihantar ke pusat tusyen. Harap2nya saya mampu mengajar & memantau perkembangan akademik anak2 saya nanti. Insya-Allah.

Tuesday, May 6, 2008

When U look in the Eyes

I love this song. Especially the part of lyrics which I've highlighted :)

"When You Look Me In The Eyes" by JONAS BROTHERS


If the heart is always searching,
Can you ever find a home?
I've been looking for that someone,
I'll never make it on my own
Dreams can't take the place of loving you,
There's gotta be a million reasons why it's true.

When you look me in the eyes,
And tell me that you love me.
Everything's alright,
When you're right here by my side.
When you look me in the eyes,
I catch a glimpse of heaven.
I find my paradise,
When you look me in the eyes.

How long will I be waiting,
To be with you again
Gonna tell you that I love you,
In the best way that I can.
I can't take a day without you here,
You're the light that makes my darkness disappear.

When you look me in the eyes,
And tell me that you love me.
Everything's alright,
When you're right here by my side.
When you look me in the eyes,
I catch a glimpse of heaven.
I find my paradise,
When you look me in the eyes.

More and more, I start to realize,
I can reach my tomorrow,
I can hold my head up high,
And it's all because you're by my side.


When you look me in the eyes,
And tell me that you love me.
Everything's alright,
When you're right here by my side.
When I hold you in my arms,
I know that it's forever.
I just gotta let you know,
I never wanna let you go.

When you look me in the eyes.

And tell me that you love me.
Everything's alright,
When you're right here by my side.
When you look me in the eyes,
I catch a glimpse of heaven.
I find my paradise,
When you look me in the eyes.
Oh

Mangsa Angin Lintang Ku

Perihal ni tak ada kena mengena dengan angin lintang yang selalu melintang di highway menuju ke arah Selatan Semenanjung Malaysia.

Ini perihal angin aku yang tiba-tiba je melintang beberapa hari sudah. Kesian mangsanya. Siapa lagi kalau bukan suami aku. Tak pasal-pasal jadik mangsa.

Kalau dulu bila orang kata kebanyakan orang perempuan ni 'moody', aku dengan pantasnya pasti membangkang. Sekarang pun tetap membangkang. Tapi bila diri sendiri yang dilanda angin lintang tak tentu pasal, tentunya aku tak boleh nak membangkang keras macam dulukan :D

Suami aku tu tak ada silap apa pun. Cuma minggu lepas, masa kat 1 trafik light- masa tu lampu merah. Suami aku pun berhenti sementara nak tunggu lampu hijau untuk buat U-turn kat situ. Alih-alih masa tengah berhenti tu, ada bunyi hon dari belakang. Kebetulan pulak lampu trafik untuk pemandu yg nak menghala terus ke depan dah bertukar warna hijau. Masa tu suami aku mula menggerakkan kereta. Aku ingatkan suami aku terkeliru.

Tindakan refleks aku: sepantas mungkin berkata " Abang, belum hijau lagi!!!"
Tindakan refleks suamiku: "Abang tau! Kan ambulans kat belakang tu. Merah pun kenalah bagi jalan."

Aku minta maaf dan cuba explain pada suamiku tindakan refleks aku tadi. Tapi tak ada tindak balas pun darinya. Aku fikir dia marah. Lantas aku pun terus merajuk- angin lintangku dah melanda.

Bila esoknya suamiku tanya kenapa, aku sendiri pun malu nak cakap kenapa. Yelah kan, perkara kecil macam tu pun boleh menyebabkan terjadinya angin lintang. Huhuhu..

Sebab malu nak cakap berdepan, aku sms je suamiku. Rupa-rupanya dia tak marah pun. Cuma terkejut dengan tindakan refleks aku.

Huh!!! Buang masa jek melayan angin lintang ni!

Wednesday, April 30, 2008

Among my favorite months..

Mid April to Mid June every year is among the time I am waiting for. It is the time for NBA Playoffs. I know some people might not understand what is so great about basketball compared to soccer.
Great things about basketball are the fast movement from one end to the other, the techniques in the offensive and defensive moves, and the tactics used in the play. Most of all, if your team down 5 points with 30 seconds left, you can still win the game. Fantastics isn't it?
I have few teams I'm rooting for. How can that be possible? Well, if I root for just one team and they get eliminated early in the playoff, then I don't have any team to root for :D. I know it sounds funny. Because what if any two of my favorite teams match each other up? I'll usually go for the underdogs.
Anyhow, I'm quite upset today because one of my favorite teams-the Phoenix Suns (actually the Phoenix Suns is the top in my list)got eliminated in the playoffs first round series. And worst, they got beaten by the San Antonio Spurs which I hate so much.
I feel very upset now. Feel like crying. Huhuhuu...

Among my favorite players:
Steve Nash (short but very talented)


Chauncey Billups(not so black 'black guy' who's know how to lead his team)


Kevin Garnett (he's so black like arang but no one can stop his aggressiveness in the court)

Saturday, April 26, 2008

Is it really ME?!

I was reading my x-housemate, kak ema's blog when I came across a personality test. So I give it a shot. And here's my personality according to the test. Well.. I never thought I am .. ( read the very last sentence)



You Are An ISTJ



The Duty Fulfiller



You are responsible, reliable, and hardworking - you get the job done.

You prefer productive hobbies, like woodworking or knittings.

Quiet and serious, you are well prepared for whatever life hands you.

Conservative and down-to-earth, you hardly ever do anything crazy.



In love, you are loyal and honest. If you commit yourself to someone, then you're fully committed.

For you, love is something that happens naturally. And you don't need romantic gestures to feel loved.



At work, you remember details well and are happy to take on any responsibility.

You would make a great business executive, accountant, or lawyer.



How you see yourself: Decisive, stable, and dependable



When other people don't get you, they see you as: Boring, conservative, and egotistical

Veggie-Fruit Juice anyone?

I believe most of you have at least once drink any kind of fruit juice. Be it watermelon, mango, apple, or lime. But have any of you taste veggie-fruit juice?

You may wonder what kind of veggies and fruits that you can mix together to make a tasty veggie-fruit juice.

Actually, the following is not my original recipes. I was having my lunch at KYROS KEBAB few weeks ago with my friend Azlin when she recommended the 'CELERY BOOSTER'. I am usually up to try all sort of foods or drinks as long as it doesn't contain any of the things I dislike, for example durian, cempedak, petai, and their families.

Anyway, the CELERY BOOSTER is very tasty indeed. KYROS KEBAB's celery booster contains a mix of celery, green apple and cucumber. But it costs me RM4.00 per cup. I want to stay healthy by drinking veggie-fruit juice, but I don't to go broke doing that. So I decided to make my own veggie-fruit juice.

Here's my recipes. (It will basically makes about 300-400ml of juice)

A) CELERY BOOSTER

5-6 inches of celery
3 inches of cucumber
1/4 green apple
1/4 tomato
6-10 spinach leaves
1 tbsp original honey( i try not to use any sugar)
small slice of ginger
1-2 tbsp lime/ lemon juice -depends on how sour you like your juice
3/4 cup of plain water

How to:
*clean all vegetables and fruits.
*blend all together with high speed until everything is mixed together.

B)TOMATO BOOSTER
3 inches of carrot
3 inches of cucumber
1/4 red apple
1/4 tomato
6-10 spinach leaves
1 tbsp original honey( i try not to use any sugar)
small slice of ginger
1-2 tbsp lime/ lemon juice -depends on how sour you like your juice
3/4 cup of plain water

Note:
1-The add on spinach leaves may seems quite odd to some of you. I admit, it come as a surprise to me as well when I watched Dr.Oz giving out his veggie juice recipe in one of Oprah shows. But when I give it a try, the juice taste great. You can't really taste the spinach in the juice.

2-Sometime, I simply add whatever fruits and veggier I have in my refrigerator. So, it is actually up to your creativity. However, as a precaution do not mix watermelon with honey; I am not 100% sure of this but my husband told me that watermelon and honey should never be eaten or drink together.

ENJOY YOUR 1st HOMEMADE VEGGIE JUICE! ;)

Saturday, April 19, 2008

Gemuk? Kurus? Ok la?

Eiii.. geram la. Kenapa la susah sangat nak kawal berat badan ni?
Since aku dah tak pegi buat kemoterapi mula dari Januari hari tu, berat badan aku ni dah bertambah-tambah dgn jayanya.

Mungkinlah tak banyak mana. Dalam 3 kilo. Tapi walaupun 3 kilo, aku rasa macam nak pengsan je bila tengok penimbang tu menunjukkan angka 54kg. Tensen betullah.

Aku ni rasanya dah tak larat dah nak diet. Tambah pulak sekarang ni dah kawin, ada geng nak mencari makanan yang enak-enak gitu, makanya macam manalah nak diet.

Aku plan nak cuba makan oat la. Rasanya bole turun berat badan ni. Cumanya aku ni tak berapa suka nak makan Quaker Oat tu. Masa kecik-kecik dulu suka la. Dah besar ni, aku lebih suka Nestum. Nestum lagik best.

Aku plan jugak nak start swimming semula. Tapi nak jalan kaki pegi ke Sports Center tu, alahai.. macam malas la pulak. Aku rasa aku kena start semula jalan kaki keliling kampus ni la. Hari tuh dah start, lepas tu musim hujan plak. Takkan la aku nak berjalan dalam hujan kan. Tak anggun la.

Kenapalah aku ni masih dihantui dgn masalah berat badan ni. Aku memang tensen. Tapi tensen yg masih membolehkan aku makan-makan dengan enaknya tanpa mengira jam dah pukul 9 malam. Terukkan? Takde kesedaran betul aku ni.

Memanglah suamiku yang tersayang tu tak pernah komplen pun. Tapi takkanlah nak tunggu dia komplen baru aku nak berusaha sampai jaya kan?

Harap-harapnya aku dapat la turunkan semula berat badan aku ni. Serius ni!!!

Sunday, April 13, 2008

Look at MY CELLULITE ;)

My husband and I went to Pasar Minggu near to our place this morning. As we were crossing the road to get to the Pasar Minggu, I was quite shocked (err.. astonished more like it) when I saw two girls scantily dressed walking in front of us. The least I can say is they tried to look sexy but they failed miserably and end up looking like a w****.
2 feet view
err.. there's some fake diamond thing in her short pants. I guess she is just another Mariah Carrey wannabe..

I know it's bad to call people names. But looking at those two girls making rounds at the Pasar Minggu, what's left to think other than they were trying to advertise themselves? Oh!Another possibility. She's experimenting on a certain cellulite cream??? Gosh! I for one would never buy it.

I have considered the possibility that they might have forgotten to buy something during their first round but if someone clad in something like that, would you think of anything else?

In some way, even they do not need it, I do symphatize them.
What were they thinking when the put on those shirt & pants? Only God knows...

Friday, April 4, 2008

Mimpi Yang Tak Sudah

Siapakah di antara kita
Dengan rela menjadi pendusta
Siapakah dulu membina harapan
Dan siapa yang memusnahkan impian
Tanpa sebab dan alasan
Kau mainkan perasaan
Bagai taufan
Tiba-tiba datang
Dan menghilang

Apa maknanya kau datang...kalau sekadar untuk bertandang
Apa maknanya kau hadir... kalau kemudiannya aku terpinggir
Apa maknanya kau buaikan perasaan ini.. kalau kemudiannya aku terhempas sendirian

Mungkin bagi kau cinta itu sekadar manisan di mulut. Namun bagiku biarlah hati ini dijaga rapi selagi aku belum menemui 'dia'. Mungkinkah kau akan menjadi 'dia' yang menghuni hatiku? Atau kau sekadar taufan yang bertamu lantas meruntuhkan segenap benteng kepercayaanku?

Mungkin....


===========================================
Nothing personal about this post. Whenever I listen to a song that captures my interest, I'll always try to imagine how such song is created. So those italic print are not really me, but 'me' taking position in the singer's shoes ;)

So Many...

I haven't been blogging for more than 2 weeks. I 've got so many issues to rattle on but so limited time to really pour my thoughts on the keyboard :(

I'm just making notes here about the issues that I'm really keen to write:
1- tuition - disadvantages/ advantages
2- suami curang- Don't worry! Not mine - Alhamdulillah.
3- parenting - as if

Anyway, I have a souvenir for you my dear reader. Enjoy the pix :))



If you watch Akademi Fantasia 5, you'll know Heliza. Personally, I don't agree to any 'wanita muslimah bertudung' to join the entertainment industry. I guess she should get the hint about Malaysia entertainment industry when she was asked to wear the horrendous 'clown do' during ABP07 last week (unless it's her personal wardrobe). The top picture is her picture on the red carpet :P

Tuesday, March 18, 2008

From This Moment On...

Last Monday is my very first anniversary. I can hardly believe that we've been married for already a year. It might not seems much to others who've been married longer than I am, but to someone who has once decided not to marry at all, YES!!! it does mean a lot! :)

Right from the 1st time I heard this song- From This Moment On from Shania Twain- I've decided that it'll be the song that I'll dedicate to the person who's gonna be my husband. At that time, somewhere in 1997-1999, I haven't even have a boyfriend yet. It took me almost 10 years to find the right person to dedicate this meaningful song to. Hope you'll enjoy the song as much as I do.


"From This Moment On"

(I do swear that I'll always be there.
I'd give anything and everything and I will always care.
Through weakness and strength, happiness and sorrow,
for better for worse, I will love you with
every beat of my heart.)
From this moment life has begun
From this moment you are the one
Right beside you is where I belong
From this moment on

From this moment I have been blessed
I live only for your happiness
And for your love I'd give my last breath
From this moment on

I give my hand to you with all my heart
Can't wait to live my life with you, can't wait to start
You and I will never be apart
My dreams came true because of you

From this moment as long as I live
I will love you, I promise you this
There is nothing I wouldn't give
From this moment on

You're the reason I believe in love
And you're the answer to my prayers from up above
All we need is just the two of us
My dreams came true because of you

From this moment as long as I live
I will love you, I promise you this
There is nothing I wouldn't give
From this moment
I will love you as long as I live
From this moment on

Monday, March 17, 2008

Perlu Kamu

Such a lovely song.. but I don't really like both of the singers :|
Perlu Kamu by Ajai& Krisdayanti

Friday, March 7, 2008

Chicken & Samy

It takes an Indian to understand another Indian :)

#################
Samy Vellu was visiting India when he fell and broke his jaw.
He was unable to speak. Being the great leader that he is, he continued his grand tour.

On the last week of his visit, although unable to speak, Samy insisted on sending a message home to his Cabinet colleagues. Samy caught a chicken and showed it to the camera. Next he took a goat, and showed it to the camera. Finally he took a bag and displayed it in front of the camera.

Dr Ling was the first to see the video clip. He said, 'Samy is telling us that India has insufficient food because he showed us a chicken and a goat and he wants Malaysia to donate bags of rice.'

Mahathir watched silently then said,'No lah....what Samy is trying to
say is HE IS COMING BACK.

The whole Cabinet was puzzled and look to the old man for an
explanation. Mahathir reasoned, 'AYAM KAMBING BAG.'
('I am coming back' in Indian accent).

:D

Something To Ponder...


I wonder where they got all that $$$$$?

Friday, February 29, 2008

Is it 12 or is it 13?

Can you guess whether it's 12 or 13 men in the picture?
Click on the picture to find out ;)

Note: This must have been the way that particular party win Malaysia's GE. :D

Kerana apa....? Kerana Allah

Beberapa bulan lepas
Sebelum pembubaran Parlimen
Sebelum parti-parti hangat berkempen
Saya memberitahu suami saya:
Saya: Abang, saya malas la nak mengundi(macamlah pernah mengundi sebelum ni).
Suamiku: Kenapa?
Saya: Malas la. Buat sakit hati je. Orang mati pun boleh bangun mengundi. Buat penat jek. (talking about being indifference, this is an excellent example).
Suamiku: Sayang mengundi sebab apa?
Saya: La.. sebab saya rakyat Malaysia le. (while rolling my eyes at him)
Suamiku: Sebagai rakyat Malaysia saja?
Saya: Yelah. Abang mengundi sebab apa? (cewah.. saya tanya semula, nak tengok apa brilliant answer dia)
Suamiku: Sebagai seorang Islam.
Saya: Uhukkk..
(Tersentak saya. Saya mengaku saya solat 5 waktu dan menunaikan ibadah-ibadah wajib lain kecuali haji tu belum berkemampuan lagi, tapi saya tak tahu yang mengundi ni rupanya tanggungjawab kita sebagai seorang Islam.)
Saya: Kenapa pulak sebagai seorang Islam? (tak mau kalah betul saya ni kalau berhujah kan..)
Suamiku: Nanti bila dalam kubur, bila malaikat tanya, siapa pemimpin kamu, apa jawapan kita?
Saya: Rasulullah. (Dengan confidentnya saya jawab ni)
Suamiku: Kalau kita jawab Rasulullah, dan malaikat tanya, kamu tidak mengikut hukum Allah,bagaimana kamu boleh mengaku pemimpin kamu Rasulullah?
Saya: (Terdiam tanpa kata-kata)

Sejak dari sesi dialog saya dengan suami tu, saya terus-terusan mencari maklumat. Dan akhirnya saya jumpa 2 artikel yg sangat menarik untuk saya kongsi bersama saudara-saudara Muslimin Muslimat saya yg meluangkan masa membaca blog saya ni.

######
Artikel 1- saya petik dari komentar 'OTAM' dalam satu blog lain yg saya baca.

Saya terpanggil untuk menulis coretan ini bukan kerana ingin memihak kepada mana-mana parti atau pemimpin tetapi kerana suatu persoalan yang berlegar di benak fikiranku dan ingin aku mengajak saudara-saudari sekalian bertanya kepada diri dan hati masing-masing TANGGUNGJAWAB MENGUNDI KITA KERANA APA?

Mungkin ada diantara saudara-saudari tertanya-tanya bagaimana persoalan ini terlintas difikiran aku? Sebenarnya ia timbul setelah aku mendengar satu sesi ceramah agama di surau perumahan yang aku diami. Ceramah yang diberikan oleh ustaz berkenaan bukanlah suatu ceramah politik, ianya ceramah mingguan, tetapi penceritaan di dalam cermahnya membuatkan aku tertanya kepada diri sendiri akan persoalan di atas.

Selepas solat sunat sesudah solat magrib, ustaz tersebut pun memulakan ceramah beliau. Seperti biasa isi ceramahnya adalah tentang dosa dan pahala. Pada mulanya aku mendengar seperti biasa kerana topik sedemikian sering kali di ulangi ketika khutbah jumaat.

Kemudian ceramah beliau menjadi menarik lebih-lebih lagi bila semua makmum yang hadir mendengar dengan khsyuk. Ustaz tersebut berbicara mengenai seorang pencuri yang dibicara didepan Allah s.w.t di padang Masyhar.

Ditanya oleh Allah s.w.t kepada si pencuri walaupun Allah maha mengetahui akan segala sesuatu yang dilakukan oleh hamba-hambanya, ; " Wahai si polan, kenapa kamu hanya di hukum penjara 3 tahun di atas kesalahan mencuri sedangkan kesalahan yang kamu lakukan mempunyai saksi dan bukti yang nyata dan sepatutnya kamu dikenakan hukuman potong tangan"

Jawap si pencuri, "Wahai Tuhanku, bukanlah aku yang meminta hukuman ini, tapi hukuman ini telah diberikan oleh hakim yang mengadili aku".

Begitulah di mahsyar, masing-masing akan cuba melepaskan diri sendiri dan segalanya akan diadili dengan seadilnya dihadapan Allah s.w.t

Allah s.w.t kemudian memerintahkan hakim tersebut mengadap dan bertanya, " Wahai hakim, kenapa kamu menjatuhkan hukuman tersebut kepada si pencuri ini?" Maka jawab sihakim, "Wahai Tuhanku, sesungguhnya amanah yang diberikan kepadaku ini terbatas dan aku tiada kuasa dan upaya untuk melakukannya." Bertanya lagi Allah s.w.t kepada sihakim, " Maka siapa pula yang memberi kamu akan kuasa itu?" . Jawab sihakim, "Mereka yang membuat akta dan perlembagaan iaitu kerajaan yang di barisi oleh ahli-ahli kabinet negaraku".

Allah s.w.t kemudian memerintahkan pula para-para ahli kabinet dibicarakan, " Wahai kamu semua, kenapa kamu membuat akta dan perlembagaan sedemikian yang bercangah sama sekali dengan hukum Ku?" Jawab ahli-ahli kabinet " Wahai Tuhan kami, sememangnya kami menolak hukum Mu selama kami memerintah dengan memberi berbagai alasan untuk tidak melaksanakannya tapi jangan lah hanya kami di persalahkan kerana kami tidak akan membuat akta yang melawan hukum Mu sekiranya rakyat tidak memilih kami".

Allah s.w.t kemudian memerintah kan semua rakyat yang memilih ahli-ahli kabinet tersebut mengadap dan bertanya dengan penuh kemurkaan "Wahai kamu sekalian, mengapa kamu sekalian memilih mereka-mereka ini yang menolak hukum Ku secara terang-terangan dan memberi berbagai alasan untuk tidak melaksanakan hukum Ku.

Maka jawablah si rakyat dengan ketakutan yang amat dahsyat kerana dimahsyar tidak ada lagi dolak dalih yang dapat digunakan. Ada diantaranya menjawap "Wahai Tuhan Ku, aku memilih mereka kerana dihadiahkan baju dan kain." Ada pula yang menjawap, " Aku memilih mereka kerana ingin kemewahan dan kesenangan dunia.", Selain itu ada yang menjawap "Aku memilih mereka kerana inginkan projek-projek". Ada juga yang menjawab " Aku memilih mereka kerana aku tidak yakin kerajaan yang melaksanakan hukum Islam boleh memerintah". Ada lagi yang menjawap, " Aku memilih mereka kerana tidak yakin dengan undang-undang Islam". Dan yang menyedihkan ada yang menjawab, "Kami memilih mereka kerana di hadiahkan sekampit beras, sekilo gula dan sekilo tepung". Maka dengan murkanya Allah memeritahkan kesemuanya dengan berkata, "Masuk lah kamu semua ke dalam neraka Ku, sesungguh nya azab Ku amat lah pedih dan terimalah balasan siksa diatas apa yang telah kamu lakukan dan dustakan." Nauzubillah.

Sekian
Otam
#####

Renungkanlah. Allah beri kita 'kehidupan' ini bukan untuk suka-suka saja. Kita masing-masing ada tanggungjawab pada diri sendiri, keluarga, masyarakat, negara & agama. Semoga Allah beri kita kekuatan untuk menjalankan tanggungjawab kita. Insya-Allah.