Google Translator

Sunday, December 20, 2009

Yang Best di Barat (UK)

Saya takde tujuan nak mengagung-agungkan UK ni. Cuma nak berkongsi tentang kelebihan-kelebihan yang ada di sini. Next posting will be on Apa yang JELIK di BARAT pulak. Fairlah kan?

A-Kemudahan-kemudahan di pasaraya.
Kalau kita pergi ke mana-mana pasaraya-pasaraya besar di UK ni, seperti ASDA, TESCO, dan MORRISONS yg besarnya ala-ala besar CARREFOUR di Malaysia tu; kita dpt lihat macam-macam kemudahan disediakan untuk pengguna.
  • Kemudahan membuat bayaran sendiri: Kalau kita malas nak beratur, kita boleh pergi ke mesin seperti dalam gbr di bawah ni untuk buat bayaran sendiri. Boleh guna tunai atau boleh guna kad debit/credit. Mudahkan? :)
    Self-service
    Perbandingan harga dengan pesaing
  • Kerusi bermotor & bertroli untuk atuk, nenek: Bila tengok ni teringat saya pada Tok saya yg selalu sakit-sakit lutut dan kalau berjalan kena slow-slow. Jadi kemudahan begini memudahkan para atuk dan nenek untuk bershopping barang keperluan mereka.
    Untuk atuk & nenek
  • Kerusi roda bertroli untuk orang istimewa: Kat sini orang-orang istimewa pun mendapat layanan yang adil. Baguskan?
  • Beg-beg kitar semula: Beg-beg ini bukan percuma. Tapi harganya pun tak adalah mahal sangat. Lagipun kita boleh pakai, pakai, pakai dan pakai sampailah koyak. Menengokkan materialnya, rasanya beg ni boleh bertahan lama :)

B- Rancangan untuk kanak-kanak
Walaupun saya belum punya anak, perkara ni jadi perhatian saya sebab semasa di Malaysia, saya sangat anti dengan rancangan TOM TOM BAK. Kononnya untuk mencungkil bakat kanak-kanak. Bakat apa yang nak dicungkil tu? Bakat menggedikkah? Saya pernah sekali tertengok, kebetulan ada kawan datang ke rumah dan membawa bersama adiknya dan mereka mahu menonton TOM TOM BAK. Sedih hati saya melihatkan seorang kanak-kanak perempuan berpakaian seperti Shakira dan menyanyi lagu Shakira juga, tergelek-gelek di atas pentas. Para ibu bapa yang turut sama menonton dalam rancangan itu bersorak-sorak. Malah ada kaum ibu yang bersorak tu memakai tudung. What the hell is wrong with you people??? Don't you know who Shakira is? Don't you know what kind danger you are exposing your children to?

Di UK ni, untuk kanak-kanak ada channel khas, CBeebies namanya. Rancangan-rancangan yang disiarkan di CBeebies ni boleh dikatakan semuanya untuk membentuk minda kanak-kanak. Juga untuk kanak-kanak explore tentang arts, kreativiti dan sebagainya. Budak-budakkan suka melukis, bermain dengan warna. Saya rasa sekarang sudah tak ada rancangan sebegini di Malaysia, atau saya yang ketinggalan zaman?

Teringat saya zaman kanak-kanak dulu, ada rancangan Cumi&Ciki, dalam awal 1980-an. Bagus rancangan ni, seperti rancangan di CBeebies juga ada segment untuk kraftangan. Buat yang tak pernah dengar tentang Cumi&Ciki ni, boleh baca di sini--> Cumi & Ciki

C-Pengangkutan awam yang teratur.
Saya suka naik bas di sini. Yang tak sukanya cuma bila ada penumpang bawa anjing mereka naik bas sama. Argghh... Di setiap tempat menunggu bas, ada disediakan jadual bas. Jadi kita boleh tahu bas seterusnya akan sampai jam berapa dan bas itu akan sampai tepat pada masanya. Kecuali kalau ada kerja-kerja pembaikan jalan, barulah bas terlambat 3-4 minit. Kalau di Malaysia? Hemm... Boleh tidur kot sambil menunggu bas.

D-Pekerja kedai yang peramah.
OK, untuk ini saya lebih prefer pekerja kedai di US. Kalau di US, kita rasa kita sebagai pembeli memang dihargai. Kalau kita kelihatan seperti lost je dalam kedai tu, nanti mesti ada pekerja kedai yg datang tanya "Are you OK? Do you need any help?"
Bila tiba masa kita nak bayar kat cashier tu, mereka akan tanya lagi, "Do you find everything you need?"
Bila kita dah siap bayar, mereka akan cakap, "Have a nice day."
Di Malaysia, yang saya perasan, pekerja-pekerja di McDonalds yang punya attitude ceria terhadap pelanggan. Saya tahu nanti ada yang kata, McDonalds tu menyokong Yahudi. Saya tak mahu menyentuh tentang itu di sini. Untuk penerangan yang lebih berilmu dari saya, boleh refer kat sini--> Dadah Yang Satu Ini dan Facebook: Antara Pro dan Kontra
Di UK ni tak semua kedai macam tu. Ada jugak pekerja kedai yang ala-ala pekerja kedai di Malaysia, muka masam seperti cuka *sigh*.

E) Majlis Perbandaran/Daerah yang bertanggungjawab.
Di UK, tanggungjawab Majlis Perbandaran bukan hanya untuk kutip sampah je. Majlis Perbandaran kat sini siap ada offer kursus-kursus kemahiran untuk rakyat. Kursus-kursus tu pun memang ngetop gitu, seperti belajar guna kamera Digital SLR, belajar mendekorasi kek dan macam-macam. Ini semua untuk peningkatan diri penduduk-penduduk kat sini. Baguskan? Bila agaknya kita boleh bermimpi atau berangan tentang perkara yang serupa dari Majlis Perbandaran kita di Malaysia?

Friday, December 18, 2009

Salji & Sales di bulan Disember

Salji pertama di bulan Disember. Seingat saya, hari ni kali pertama saya dapat merasai salji di bulan Disember. Even when I was in the US, snow came in late Mac and April.

Our backside yard
Dan bulan Disember di sini penuh dengan SALES!!!

Kasut Clark idamanku... Idamanlah sebab kasut Clark di sini ala2 kasut BATA di Malaysia ;)

Dan jualan murah untuk kebanyakkan perfume spt Calvin Klein, Estee Lauder, Elizabeth Arden, PRADA, Gucci, Davidoff.. melambaklah...
Dan lagi...

Trip to Birmingham & CT scan

Dalam perjalanan ke Birmingham~GPS kami suruh ikut jalan ni. Jalan pintas rasanya.

Nasib baik jalan pintas ni pendek je, kalau tak takut jugak sebab sunyi je. Kalau nak berjalan, kena bawa peta juga, tak boleh bergantung pada GPS 100%.

Dah masuk highway semula.

Kami ke Birmingham pada Hari Raya Haji yang lepas. Tujuannya untuk mengambil CT (computed tomography) scan filem yang kawan saya tolong bawakan dari Malaysia. Sebelum berlepas ke UK awal tahun ini, kami dah pack semua barang dan hantar balik ke kampung. Dua hari sebelum berlepas, saya pergi berjumpa Dr. Murali (doktor yang bertanggungjawab untuk pembedahan dan rawatan kemoterapi saya) untuk follow-up yang terakhir sebelum ke UK, katanya saya perlu bawa CT scan filem tu ke UK untuk dibuat perbandingan dengan CT scan filem yg akan saya buat bulan Disember ini. Hari ni baru nak buat appointment untuk jumpa doktor untuk buat appointment CT scan. Saya sibuk sangat dua minggu lepas membuat correction untuk 1st year PhD report saya tu. Alhamdulillah semalam dah hantar, rasa seperti hilang beban digalas.

Melalui ladang biri-biri, tak nampak clear biri-biri yang montel-montel belaka itu.

Masih dlm perjalanan ke Birmingham,baru 3pm rasanya waktu ni, tp hari dah mula gelap.

Jujurnya saya tak suka buat CT scan ni. CT scan ni lebih kurang X-ray juga. Bezanya CT scan ni ambil cross-sectional image badan kita i.e gambar diambil secara melintang.

Sebelum badan kita dilalukan dalam tiub (macam terowong) yg ada pancaran x-ray tu, kita perlu minum air yang dipanggil contrast, saya dah tak ingat berapa ml. Kalau di Hospital Kuala Lumpur (HKL) air contrast tu warnanya oren. Ingat lagi seorang nurse tu melawak, katanya, "Minum ye air oren tu sampai habis." Hemm..rasanya tidaklah seperti rasa air oren Sunquick atau air oren Marigold. Rasanya tak sedap langsung :( Tujuan minum air yg disebut contrast tu ialah supaya bila image dari badan kita diambil, organ badan dan tumor dapat dibezakan.
Inilah sebotol minuman contrast yang perlu dihabiskan. That's me beside the bottle. Gambar ni diambil semasa CT scan kedua di HKL.

Lepas dah minum air contrast tu, kita kena pakai pakaian hospital yg ada tali-tali ikat kat belakang tu. Pakaian lain suma kena tanggal. Pastu nurse akan cucuk satu tiub kecil i.e intravenous (IV) line ke saluran darah kat tangan kita. Tiub tu gunanya untuk menyalurkan sejenis contrast lain dalam badan kita. Contrast yang ini akan disalurkan semasa badan kita melalui terowong tu. Ingat lagi kali pertama diCT scan, saya menjerit sebab contrast tu dialirkan terlalu laju dan bila masuk ke salur darah sakitnya hanya Allah yang tahu. Mungkin technician atau jururawat yang mengoperasikan IV line tu belum biasa kot. Geram pun ada, nak menangis pun ada. Kali kedua diCT scan, Alhamdulillah, smooth je contrast tu masuk ke salur darah saya.

Selepas tu, kita ditinggalkan sorang-sorang dalam bilik CT scan tu. Lab technician dan jururawat masuk ke bilik yang berhadapan dan meneruskan operasi meng'CT scan' badan kita menerusi tingkap kaca. Walaupun dah 2 kali melalui pengalaman CT scan ni, saya tetap ada rasa seriau. Seriau sebab takut contrast yang masuk dalam salur darah tu menyakitkan saya.

Di sini ada maklumat lanjut tentang bagaimana ovarian cancer di diagnosis.


Dalam perjalanan pulang ke Newcastle, singgah di R&R mana ntah, beli kopi COSTA :)

Saturday, December 12, 2009

Mandom

Padang kedua yang saya rentas untuk sampai ke rumah. Nun kat hujung tu salah satunya ialah rumah sewa kami.
Masuk je bulan November, waktu siang semakin pendek. Dalam kul 4 tu dah masuk waktu solat Maghrib dan dalam kul 6 dah masuk Isyak. Dengan waktu malam yang panjang dan sejuk ni, aktiviti yang paling menarik tentulah tidur. Hahaha...

kesian burung ni menahan kesejukan- Nov 09

Sekarang ni cuaca bertambah sejuk. Saya dan suami dah mula sakit-sakit tekak. Kena cepat-cepat kulum madu (macam makan gula-gula tu) untuk elakkan dapat batuk. Dahlah cuaca kat luar sejuk, dalam rumah pun sama, kecuali kalau kami sanggup pasang heater 24-7. Nak on heater sepanjang masa tu boleh, yang takutnya bila tiba masa nak bayar bil nanti. Hah! Boleh pitam rasanya.

Inilah design rumah zaman Victoria. Waktu ni jam 4.30pm, dah gelap sebenarnya. Cerah dengan cahaya lampu jalan.

Rumah yang kami sewa tu rasanya wujud sejak zaman Victoria kot, dengan lantai kayu yang jongkat jangkit, single-glazed window, aduh! nak masuk ke dapur waktu pagi tu rasanya kalau boleh mahu berlari sepantas Peter dalam cite Heroes tu. Ada masanya saya siap pakai topi winter dalam rumah sebab bila sejuk-sejuk ni kepala jadi pening.

Di luar bangunan Chemical Engineering (Mertz Court), kabus tebal @ 4.30pm.

Pagi tadi cuaca dah jatuh sehingga -4C. Kabus tebal sampai penglihatan hanya boleh nampak setakat 3-4 meter saja. Dengar-dengarnya kali ini winter lebih sejuk sebab summer baru-baru ni cuaca OK je. Tak macam sebelum ni, summer selalu hujan. Ada timbal balik di situ. Kalau cuaca musim summer tak panas & asyik hujan saja, cuaca waktu winter tak adalah jadi seeeejuuuuk sangat. Taaaapi kalau cuaca musim summer best i.e. kurang hujan dan cuaca ala2 dalam bilik ber'air-cond' kat Malaysia (18-20C), cuaca waktu winter memang sejuk & tak best jadinya. Heemm...
Harap-harapnya janganlah demam atau batuk teruk seperti awal Januari hari tu.

Wednesday, December 9, 2009

Asam Pedas Melaka

Asam pedas yang kami masak :)

Saya memang dari kecil lagi suka makan asam pedas. Asam pedas yang biasa keluarga saya masak simple je. Tumis bawang merah yang ditumbuk bersama dengan cili kering yang telah dimesin tu sampai garing (bukan hangus ye!), kemudian masukkan perahan air asam jawa, ikan kembung, garam, gula dan daun kesum.

Sewaktu suami dan saya ke Melaka pada hujung tahun 2007, konon-kononnya honeymoonlah, we didn't have a proper honeymoon anyway~ tak kisahlah yang penting bahagia :) ,kami sampai waktu senja. Lepas solat maghrib, keluar jalan-jalan cari makan, jalan kaki je dari hotel. Yang pertama kami jumpa Pizza Hut, kemudian KFC. Aiseh, takkan jalan jauh-jauh ke Melaka nak makan benda-benda ni semuakan. Balik semula ke hotel untuk naik kereta dan meneruskan pencarian kedai makan. Tak jauh dari hotel yang nama apa ntah tu, kami ternampak banyak kereta parkir kat tepi satu gerai ni. Gerai kayu je. Bukan restoran batu dan simen pun. We decide to give it a shot. Ternampak satu van yang parkir di situ, tertulis di badan van tu "ASAM PEDAS POWER."

Memang betullah POWER asam pedas kat situ. Sampai sekarang ni kalau teringat, kecur air liur saya. Kalau tuan puan pergi ke Melaka, cubalah makan kat situ. Letaknya gerai ni berhadapan dengan Perigi Hang Li Po.

Puas saya menyelak-nyelak lama-laman resepi di internet ni, akhirnya berjumpa juga dengan asam pedas Melaka idaman kami. Voila! Memang sedaplah. Worth your effort menumis tau! Dalam resepi asal tu pun katanya dia tengok kat internet tapi kat mana ntah. Dah banyak kali buat asam pedas ni, asik tak berkesempatan je nak kongsi kat sini.

Bahan kisar:
1 labu bawang besar
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
4-5 sudu besar cili kering yg telah dimesin (sukatan cili kering mesin ini sebenarnya bergantung pada kepedasan cili kering anda)
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
1 sd besar jintan manis
1/2 sd teh lada hitam

Bahan tumis :
1 labu bawang besar dihiris halus
1/2 sd teh biji sawi
1/2 sd teh halba
Segenggam daun kari (leraikan)

Bahan-bahan lain:
4 keping ikan tenggiri atau ikan tuna (dibersihkan)
10 sudu besar minyak masak untuk menumis *kalau tak yakin, letak sikit dulu, sewaktu menumis nanti kalau nampak minyak sikit tapi bahan untuk tumisan banyak, boleh tambah masa tu.
3 sd besar asam jawa campurkan dengan ¾ cawan air
1.5 liter air
2-3 biji tomato - potong 4
10 biji bendi *optional
2 tangkai bunga kantan - dipecahkan *di UK ni tak jumpa lagi bunga kantan, jadi saya tak letak pun.
Garam dan gula secukup rasa

Note: saya sebenarnya tak ikut sangat sukatan ni. saya agak-agak saja bergantung pada sebanyak mana ikan yg saya nak masak. Utilize your intuition ;)
sewaktu masih dalam periuk ;)

Cara:
Panaskan periuk dan masukkan minyak. Tumis bawang hiris hingga kuning dan masukkan bahan tumis yg lain, biarkan naik bau.

Masukkan bahan kisar dan garam, tumis hingga pecah minyak. Masukkan air asam jawa dan kacau sebentar hingga naik minyak. Masukkan ikan dan sebatikan bersama bunga kantan.

Masukkan air dan bahan lain kecuali tomato. Tutup dan biar renih pada api kecil hingga mula pekat dan masukkan tomato. Biarkan beberapa mnit baru diangkat.

Tuesday, December 8, 2009

Al-Fatihah untuknya


Pagi Selasa lepas, jam 3 pagi, sewaktu suami dan saya sedang nyenyak tidur, handphone suami berdering. Dalam mamai-mamai terjaga dari tidur tu, sedikit sebanyak saya dapat menangkap perbualan suami.

Suami: Berita? Berita apa?...
Hati saya mula terfikir adakah ayah mertua saya... But I shut that possibility down.
Suami: Tapi ayah ada appointment dengan doktorkan esok?
Hati saya berbisik lega. Alhamdulillah ayah sihat.

Sampai sekarang saya masih tak dapat pinpoint bila suami saya memberitahu saya tentang berita sedih pemergian ayah mertua saya itu. Right after he hung the phone atau ketika kami bangun untuk solat Subuh pagi itu.

Sebenarnya untuk tempoh beberapa hari selepas itu, saya masih seperti tidak percaya ayah mertua saya telah pergi menyahut panggilan Ilahi. Mungkin kerana keadaan suami saya yang tenang. Cuma ketika-ketika tertentu dia tampak sedikit sugul. Jujurnya saya tidak tahu bagaimana untuk menghadapi keadaan seperti ini. Ini pertama kali ahli keluarga terdekat saya pergi.

Saya teringat kali pertama berjumpa ayah mertua saya. Saya tak tahu apa yang nak dibualkan. I end up keep asking him whether he wanted me to get him another cup of coffee or tea. Dan Allahyarham ayah mertua saya menolak sebabnya beliau tidak boleh minum banyak (bladder problem).

Beberapa hari selepas pemergian ayah mertua, saya bertanya kepada suami.
"Abang, ada ke terlintas dalam hati atau fikiran Abang, Abang tak dapat jumpa Ayah sebab ikut Dilla ke sini?"
Saya bimbang kalau-kalau suami ada rasa hati sebegitu terhadap saya. Walaupun dalam hati saya yakin kebimbangan saya itu tidak berasas tapi saya fikir tak salah untuk saya bertanya.
"Kalau kita kat Malaysia pun, tak semestinya Abang dapat jumpa Ayah..."

Kalau dulu sesi tadarus kami lebih kepada untuk menamatkan semua surah di dalam Al-Quran, sekarang sesi tadarus kami digantikan dengan bacaan surah Yasin untuk disedekahkan kepada Allahyarham dan juga kepada ahli-ahli keluarga lain yang telah tiada. Tak apalah,mungkin ini satu motivasi untuk kami supaya memperbanyakkan bacaan Al-Quran.

Wednesday, November 25, 2009

At my wits end

This is how I feel since yesterday. Keep staring at my screen and hoping I get an idea.


For two hours yesterday I sat down with Dr. R while he explained to me about the background of the data which I used for my research. He is the one responsible for generating all the spectral data. You might think that I should have known the inside out of my research by now. Well, I. AM. NOT. While I sat there listening and asking few questions, I felt like my brain has gone to information overload state. I felt like it soaked and soaked the explaination he offered. But now, I can't even decipher what I learned yesterday. I know my understanding of what I learned yesterday stucks somewhere in my brain. I just need to let it break free. It really irritates me to feel like this. So you see, my romance with my PhD is not all hearts and roses.

I need to incorprate some of the information that I got from Dr. R into the introduction part of my report. I haven't got my full report back from my supervisor except for the introduction part. My Oh! My, they want me to elaborate more on the objectives, contribution and novelty of my research. My report is due this Friday. YES! This Friday. And I'm just at my wits end to even add a word into that introduction section. Now I feel like crying and going to bed and not wake up until my introduction section magically writes itself.

Rabbi yassir wala tu a'ssir,
Rabbi atnim bil khoir

Thursday, November 19, 2009

Doodle Stiching -Gila Kraf II

my 1st try, no tracing whatsoever, just do as I go. ~ tengoklah senget benget tu

my 2nd try ~luruslah sikit sebab lukis paten sebelum stitch.
doodle stitch 1: @ both bottom corners of my fleece curtain~this is my own idea, no pattern at all :)
*click on the picture to see the type of stitch used*

I don't know what's gotten into me lately. I'm wasting my time looking at sewing blogs. Then I start planning in my head. Yeah! List of things I wanna sew. The list goes on and on. I want to make:
- tote bag& groceries bag.

- diaper bag from oil cloth(just in case if I do get pregnant next year)

- some dress for me ( I've bought a really nice shirt-dress & I like the way it feels when I wore it. I had my sister sent it to me from Malaysia. The postage costs more than the dress itself! So annoying! Thing is I can't seem to find a decent shirt-dress with a decent price here in UK. And that's like super duper annoying! Hence I think I better copy my favorite dress pattern and try to make one for myself. )

-baby changing mat, baby bib & other baby things (they look so cute & I do want to be a hip mummy so I kind of neeeed those things. Crazy me!)


I can't really jot down the list you see -Oh! I already have- because I don't even have a sewing machine. My hands are itching to sew something. Anything. Not that I am a sewist but I like sewing actually, hand sewing more like it. What I don't like is the list in my head won't go away.


I've already discussed with my husband that I plan to buy a used and cheap sewing machine. Cheap is the operative word here. I've searched E-bay and found none to my liking. My husband, a wise man he is, asks me to wait and save for a better sewing machine. Sure I can save but I don't know when I am going to be able to buy the kind of sewing machine he is talking about. The one which can do embroidery and has that little computer thing attached to it so you can download a pattern straight into the sewing machine. Hmmm....


So for now, to appease my cravings for sewing, I have to resort to doodle stitching and some other hand needle works/craft. I'm currently doodle stitching on our fleece curtain. I also have strings of crochet which I want to turn into a bag. And I have meters of vinyl cloth which I plan to make dinner set bags out of it. Made one before but my measurements screwed up somewhere so the bag does not close properly. I promised a friend I'll put up my dinner set bag picture here but I have to say 'NO' now as it doesn't turn out the way I picture it should.


doodle stitch 2: @ the middle of our fleece curtain.
~I saw a cross sticth picture in the internet, like it, so I sort of using that picture as guideline. But all the stitches used here are my own idea.
close up on the windows
*click on the picture to see the type of stitch used*

Oh! The house is not 100% done. I have yet to put some lingering plants on the brown fences (not seen in this picture) and probably couple of butterflies.

happy stitching!

Tuesday, November 17, 2009

Geordie dan Slangnya

Coming to Newcastle, UK in one way or another has made me realize that there is probably no correct way to pronounce English words. Grammatically, yes there are rules and guidelines that you have to follow. But pronounciation wise, A-ah, if you live in Newcastle or in Scotland, where the accent are quite thick, the pronounciation of some words are completeley off base. People from Newcastle upon Tyne is known as Geordie. (Kalau kat Malaysia, orang negeri sembilan kita panggil orang noghori). Hence their slang is known as Geordie slang/ Geordie dialect. Watch this L'oreal advert featuring Cheryl Cole to hear how does Geordie slang sounds.
(Note: Cheryl Cole is a celebrity in UK. She's from Newcastle).

video

I even found this website which provides Geordie slang dictionary.

On another note, not everyone who lives in the UK speaks English. If you go to Wales, they talk in a complete different language. Its not English. It's called Cymraeg -according to a source from Britannia. Err.. I don't know how to pronounce that.

Took this picture when I visited Wales last June. At Snowdon, Wales. See the words on the right hand side, try to pronounce that!

Monday, November 16, 2009

Gila Kraf

Kelmarin hari Sabtu, suami dan saya pergi ke Boundary Mill Shiremoor. Kononnya kami nak check out harga pinggan mangkuk keluaran Portmeirion, tapi bila tiba kat situ, salesgirl tu cakap diorg dah tak jual Portmeirion. Aiseh... terpaksalah kami pergi ke Stoke-On-Trent yg jauh itu kalau nak beli serving dishes Portmeirion yg cantik meletop tu. Itupun kalau ada sales, kalau tak 'Portmeirion Dalam Anganku' sajalah jawabnya.
Note: Stoke-On-Trent: kawasan perindustrian pinggan-mangkuk (pottery) di UK.


Satu perkara yang sangat best kat Boundary Mill Shiremoor ni ialah harga barang-barang kraftangannya. BEST SANGAT-SANGAT!!! Dengan designer papernya, designer ribbonnya, stickers, kerta-kertas yg bermacam gaya; ada kertas yg ada effect baldu, kertas yang boleh dihaluskan macam kita gosok papan dengan kertas pasir tu. Memang bermacam-macam. Oh! By designer paper I mean Laura Ashley's papers, Amy Butler's Papers & other top designers. Kebiasaannya kertas-kertas yg didesign oleh mereka ni sangat mahal. Jadi kalau saja-saja nak keronyok-keronyok, minta ampun maaf. Kalau sesiapa yang suka buat kad, kotak & kraf-kraf menggunakan kertas, Arts&Crafts section kat sini memang heaven.


Melambak pilihan, sampai tak terpilih. Cuma duit je batasannya.

Yummylicious designers' papers.


How I wish I can have all these stickers...
Hah! Kertas khas untuk boys pun ada :P


The Laura Ashely Collection (yg kat atas tu yg ada velvet effect tu)... delicious!


Saya betul-betul tak keruan memilih. Kalau ikut hati memang saya nak borong kertas-kertas yang cantik-cantik tu. Tengok kertas pun saya dah rasa bahagia. Tapi memandangkan 2 minggu lepas kami dah ke kedai bernama Hobbycraft dan saya pun beli sejilid designer paper, saya terpaksa menahan nafsu bershopping ini. Sadis! Demi untuk memuaskan hati, saya beli jugak stikers yg sangat comel, ada guli-guli kecil dalam stikers tu. Yummy!



Stickers that I bought. Sooo cute...

Wednesday, November 4, 2009

You are A Worrier

-Pokok yg sangat cantik dekat Postgrad School Office. Bangunan Coklat tu tingkat bawahnya ialah Masjid Newcastle University-

I went to see both of my supervisors last Friday to submit the draft of my 1st year report. Thing is my report is very 'COMOT'. 'Comot' because I haven't list down my references, I haven't write up my abstract, some of the figures are incomplete i.e. no legend, and mostly because I have not finished writing on one topic-Principal Component Analysis (PCA). And yes, my grammar is everywhere. Huh!

I actually sent an e-mail to my supervisors the day before asking if I can postpone the submission date. She asked me to submit whatever I have at the moment. Hence the submission of the 'comot'report.

When my supervisors skimmed through my report, I was actually quite nervous and dreaded to hear their comments. Not that they are mean or anything. They are always nice, friendly and supportive to me. The first comments from both of them were:

SP1: You're a worrier.
Sp2: I don't agree. She's a TOTAL worrier.
~I am relieve to hear that actually :)

SP2: Nor, what are you trying to do? Finish your PhD in record time?
~WOW! That's a compliment. I was beaming inside but still worried that I have a lot of reading and understanding and simulation to do.

Me: I just have a scholarship for 3 years plus 6 months extension.
~I can apply for another 6 months extension after the 1st extension but the 2nd extension is without cost of living scholarship. I've walked that route before (during my master) and I am not going to take it again.

SP1: Well, what are you gonna do during your final year?
~I just smile and keep quiet. I'd like to say 'I'll go travel around Europe but that sounds dope isn't it? As if I have the mean to do that.

SP2: How long do you need the extension?
Me: I don't have much except the PCA and its case study to write up.
SP2: Alright, I'll e-mail the postgrad office and ask for 2 weeks extension.
~Actually, I wish for a month extension. But I don't want to propose something hideous like that won't I? Takpelah, 2 minggu pun cukup je sebenarnya. Bak kata Ani, "Kalau dapat sebulan tu, 2 minggu menjahit, 2 minggu lagi buat keje. Oh, yes! I've a new hobby, embroidering. Will share on that in my later post.

-The same tree as above-

I'm sharing this not because I'm proud of myself. Seriously, I don't feel proud at all. There are number of reasons why I stop myself from feeling 'on cloud nine'.
1- ANYTHING, I mean ANYTHING can happen along this journey. I pray to Allah for a smooth sailing.
2- If in the future I might have to apply for an extension due to whatever reasons, and some people might say something like, "Itulah dulu riak sangat". Even though I don't feel 'riak' at all.
3- I bear the responsibility of coming here with a background as a lecturer in a Malaysia's university. My supervisors are well informed about my background so if I don't give the best of impressions to them, what's left?

I'm just happy -well, extremely happy if I must say- that both of my supervisors appreciate my efforts and they like my work. Above all, I learn a very insightful lesson.

1- I want to be a better, nicer and supportive lecturer to my students (postgrad students' supervisor as well) when I go back home, just like both of my supervisors.
2- Praises can motivate people. When my supervisors praised my effort, I was delighted and am determine to perform much much better. So, I'll probably utilizing on this psychology technique on my students (and my children when I have them).
3- I hope to stay humble when appropriate. Well, there are situations where we need to give some attitude right? Hahaha...

Most importantly, I need to keep praying for Allah's guidance and help throughout my journey of PhD and journey of life. Also I have to keep praying so that my supervisors will stay supportive and nice to me.

Not to forget, my heartfelt gratitude to all of you who leaves constructive and supportive comments on my Shut The H*** UP post. I know thank you is not enough. May Allah bless us all.

Batuk Orang Lidi

Ini bukan gambar lukisan anak siapa-siapa. Ini hasil lukisan doktor yang saya jumpa minggu lepas. Masuk minggu ni dah 3 minggu saya batuk. Elok je macam nak sembuh batuk semula bila cuaca bertambah sejuk.

Minggu lepas selepas melihat saya menderita batuk, suami ajak (ala-ala paksa) saya ke klinik. Saya sebenarnya malas nak pergi klinik di UK ni ( di UK kami panggil GP-General Practitioner). Satu sebab je saya suka pergi GP. Kat GP ada banyak majalah hiburan&fesyen yang saya boleh selak-selak sambil tunggu giliran. Hahaha...

Awal tahun ni masa winter hari tu, saya pernah batuk teruk jugak. Jumpa doktor yg saya panggil doktor berjimat (Dr. J). Kenapa saya panggil dia Dr. Jimat? Sebabnya bila jumpa Dr. J, bukannya dia nak bagi prescription utk beli ubat. Lepas cek pernafasan saya dan pastikan saya tak ada asma, dia mula cerita pasal sejarah batuk. Siap dengan analogi pulak tu.

Katanya, batuk tu umpama penjahat. Bila penjahat datang menyerang tekak kita, antibodi dalam badan kita akan bertindak sebagai polis untuk menangkap penjahat-penjahat tu. Polis akan menang akhirnya walaupun mengambil masa.

Kata Dr. J lagi, "Your cough will heal itself. Take grandma's medicine. If you still want to buy cough syrup, don't buy it at the pharmacies. Go to ASDA, TESCO. Get the cheap one. They are the same."

Bawak bersabar jelah saya ni. Jadi minggu lepas tu bila suami nak bawa ke GP saya berat hati nak pergi. Kot-kot dapat Dr. J. Hemm... bila tiba giliran saya jumpa doktor, saya tengok nama yang terpampang kat depan pintu tu 'Dr. J'. Arrghh... rasa macam nak balik je. Tak yah jumpa pun tak apa. Buang masa je. Tapi saya masuk jugak. Seperti dulu jugak, cerita dia, nasihat dia, sama je. Cuma kali ni, saya minta hasil lukisan dia tu untuk share dengan korang.
Edit: Amalan tradisional untuk mengubati sakit tekak atau batuk:
1- Campurkan perahan lemon atau limau nipis (1/3-1/2) dgn sesudu madu dan air suam. Kacau & minum.
2- Larutkan 1/4 sudu garam dgn air suam. Kumur2 atau lebih tepatnya 'gargle' dgn air tersebut.
3- Larutkan pes asam jawa di dalam air suam. Campurkan sedikit gula batu. Minum.

Sunday, October 25, 2009

Summer's gone, Autumn's here... Daylight Saving Time

Clear sky during summer @ Seaham, Newcastle


Pagi tadi bila bangun tidur, saya terus tengok jam. Pukul 5.30am waktu itu. Dalam kepala dah teringat, 'Eh!Hari ni kena tukar jarum jam pada standard time. Maknanya sekarang dah pukul berapa ye? 6.30 atau 4.30 pagi ni?'
Dalam keadaan kepala saya masih weng akibat makan ubat batuk semalam, saya cek World Clock Time di iphone saya. Pada World Clock website tertulis 5.30am. 'Eh! Betul ke World Clock ni?.'
Tak ada beza dengan jam iphone saya pun. Saya cek pula handphone suami, tercatat waktu 6.30am. 'Haa...jam Abang ni betul rasanya, mesti dia dah ubah sebelum dia masuk tidur semalam', fikir saya.
(Padahal sebenarnya suami saya tak tukar pun jam hp dia & dia tak set pun supaya jam tu automatically bertukar bila Daylight Saving Time. Hemm... Kiranya jam hp suami tu salahlah. Ishh...) Saya pun betulkan setting waktu pada iphone i.e saya jadikan waktu 6.30am seperti pada jam suami. Kemudian bergegas amik wudhuk dan kejutkan suami untuk solat Subuh. Yelah, matahari terbit jam 6.56am, maunya boleh terkedek-kedek nak menunaikan solatkan.

Lorong jalan kaki yang saya lalu waktu pulang dari school. Dah merahkan daun pokok tu?


Lepas Subuh, saya makan ubat batuk dan tidur semula. Suami pun sama juga. Bangun semula dalam pukul 10.00am~ini waktu yg tertera pada iphone. Buka laptop, jam di laptop menunjukkan pukul 9.00am. 'Eh! Salah ni', fikir saya.

Nak tukar tak boleh sebab laptop yg saya pakai ni laptop school (supervisor beli dengan duit grant), jadi saya tak boleh memandai nak download atau tukar apa2 software kat laptop ni. Saya cek lagi sekali pada website World Clock. Website World Clock menunjukkan jam pukul 9.00am sama seperti jam pada laptop. Aduuuhhh!!! Pening. Pening macam bila dengar lagu duet Ezlyn& M. Daud Kilau tu.
View dari tempat letak beskal Robinson Library, Newcastle University Dah kuning daun-daun ni, ada yg dah luruh pun :(

Kemudian saya chatting dengan member kamceng saya Ani di YM. Saya tanya Ani, 'Sekarang ni pukul berapa?' Sebab saya tersangat confuse, dah berapa kali saya cek waktu kat website World Clock tu, waktunya masih serupa dengan waktu sebelum saya tukar waktu di iphone saya pagi tadi. Kata Ani, 'Kul 11.40am Dilla'. Eh! 11.40 ke 12.40 ni? Confusenya. 'Dilla, tak yah tukar jam kat laptop & handphone, dia bertukar sendiri.', tambah Ani lagi.

Saya pun cek la setting iphone saya. Alahai.. rupanya saya dah setkan supaya waktu bertukar automatically bila tiba Daylight Saving Time. Kiranya pagi tadi masa saya bangun tu, waktu sebenar di UK memang pun pukul 5.30am seperti yang saya lihat. Tak perlu saya tukar-tukar lagi waktu kat iphone& laptop tu. Dahlah tak perlu tukar, tukar-tukar pulak salah tukar. Kalau ye pun saya nak tukar kedudukan jarum jam(terhad kepada jam2 yg tak mampu bertukar secara otomatik) , saya perlu tukar dari 5.30am kepada 4.30am, bukannya dari 5.30am kepada 6.30am seperti yg saya lakukan. Isshhh.. Entah apa-apa betullah saya ni.

Masa duduk di US dulu memang dah observe DST ni. Tapi dah lebih 10 tahun, dah lupa saya jadinya. Jadinya, bermula hari ni, waktu kami di UK dan 8o lebih negara lain ke belakang 1 jam. Pada waktu 0200 semalam, jam perlu diputarkan kembali ke waktu 0100. Macam back in time gitu. Jadi sekarang perbezaan waktu antara UK dengan Malaysia, kembali kepada 8 jam ( UK lewat 8 jam dari Malaysia). Nanti bila tiba bulan Mac, waktu perlu dipercepatkan 1 jam pulak. Inilah yang dinamakan Daylight Saving Time. Sebabnya bila tiba musim panas, waktu siang jadi panjang. Jadi demi untuk tak membazir tenaga cahaya dari matahari, jarum jam dipercepatkan. Waktu solat pun semakin rapat dan cepat sekarang. Subuh between 0500 to 0700, Zuhur jam 1150, Asar: +-1400, Maghrib masih lagi around 1645 dan Isyak dalam 1830. Tunggu jelah winter nanti bila Maghrib seawal 1540 gitu. Huhuhu.. sejuk tak terkata. Suasana luar rumah yg 'murung'. Memanglah asyik nak berselimut je jadinya.

Summer's gone... Autumn's here... Winter's closing in...