Google Translator

Monday, June 29, 2009

Tak Sabarnya Nak Kawin

Beberapa minggu lepas saya ada borak-borak dengan beberapa orang kenalan. Topik utamanya soal jodoh dan soal pergaulan lelaki perempuan di tempat kerja di Malaysia. Kemudian, bila saya pergi meround(macam warden pulak) blog bekas-bekas anak-anak murid saya, ramainya yang bercerita soal hati dan soal cinta. Lepas tu dapat email dari sorang kawan yang masih muda belia, katanya, "Saya ni dah berapa kali kena dilangkah bendul. Bilalah time saya pulak ni kak?" Tapi saya tau dia bukanlah terdesak nak kahwin pun, mungkin sebab member-member semakin ramai yang berkahwin, itu yang rasa ala-ala perlu kahwin. Ini semua tak lain tak bukan mesti sindrom orang baru grad & orang yang akan grad.

Jujurnya saya dulu lepas grad tak terfikir pun soal nak kahwin ni. Terlintas di hati nak ada boyfriend tu adalah, tapi setakat terlintas jelah. Mula-mula terfikir nak cari kerja. Dah lama kerja tu barulah terfikir 'Eh! Aku ni belum ada boyfriend. Kena cari jugaklah boyfriend. Camana nak kawin kalau tak ada boyfriend.' Itupun yang membuatkan saya terfikir nak cari boyfriend tu sebab orang sekeliling sibuk bertanya "Dah ada [boyfriend] ke belum?" Atau soalan yang lebih ganas "Dah kawin ke belum?" Pastu kawan-kawan pulak seorang demi seorang kahwin.

Saya sebenarnya ok je single mingle tapi yang tak sukanya orang-orang sekeliling ni suka tanya-tanya. Secara tak langsung rasa tertekan jugaklah. Sibuk betul diorang tu kalau kita tak kawin. Macamlah kita nak amik suami depakan. Kalau keluarga yang tanya-tanya tu OKlah lagi. Diorang tanya sebab diorg ambil berat. Ni yang bukannya kawan rapat pun, setakat kenalan pejabat ataupun kenalan gitu-gitu je... Eeeeiii.. rimasnya! Keluarga saya sendiri pun tak bising. Tok saya yang paling best. Kalau orang sibuk-sibuk tanya depan dia, dia sendiri yang tolong jawab, katanya, "Dia nak belajar lagi." Hahaha...Padahal masa tu dah umur 27 tahun. Sayang Tok!

Ingat lagi ada seorang kakak tu tanya saya sekembalinya kami dari melawat seorang kawan yang baru melahirkan bayi sulung. Katanya, "Awak bila lagi [nak kawin]?"
"Belum jumpa orangnya." Ringkas je jawapan saya.
"Kawinlah. Kawin tu kan sunnah." Tambah kakak tu yang membuatkan saya betul-betul sakit hati.
"Banyak lagi sunnah Nabi yang boleh saya buat. Kenapa sunnah yang satu tu nak saya kejar?" Jawab saya selamba. Yelahkan. Ingat saya suka-suka ke tak nak kahwin. Lainlah kalau saya ni ke hulu ke hilir berkepit dengan boyfriend tapi masih tak mahu kahwin-kahwin, layak le saya diberi syarahan pasal kahwin tu salah satu sunnah Nabi. Kan? Terus terdiam kakak tu.

Juga pernah seorang kakak yang lain bertanya, "Awak nak cari orang yang macam mana?"
"Orang yang biasa-biasa je. Yang saya dan dia boleh terima each other, dia boleh terima keluarga saya, saya boleh terima keluarga dia. Keluarga dia dan keluarga saya boleh saling menerima."
"Sampai sudahlah awak tak jumpa." Huh! kejamnya.

Semakin lama saya semakin lali dengan soalan-soalan pasal bila nak kahwin tu. Sampaikan saya dan beberapa orang kawan yang belum kawin secara suka-suka mereka skrip yang layak diberi pada orang-orang yang sibuk bertanya ni.
Bila kita kata, "Belum jumpa yang berkenan."
Kata mereka, "Janganlah memilih sangat."
Amboi-amboi, diorang mungkinlah boleh pilih sesiapa saja, diaorang ingat kita pun macam diaorang ke? Hello! Pilih suami ni bukan macam pilih baju tau. Kalau tak suka, boleh pulang semula atau boleh sedekahkan. Itupun bukan semua kedai terima kalau kita nak pulangkan. Atau cuba imagine kita nak bagi pasangan kita kat orang lain sebab kita tak berkenan: "You amiklah spouse I ni. I tak berkenan." Agak-agaknya apa reaksi orang?
Jadi skrip kami kata yang lemah lembut kata, "Biarlah aku nak memilih pun. Aku yang nak kahwin. Pilih suami bukan macam pilih baju kat PASAR MALAM tu. Kalau aku tak suka aku leh bagi je kat kau."

Ada seorang kawan lain yang lebih daring pernah jawab begini, "Apasal tak tanya bila aku nak mati?" Betul jugakkan. Jodoh, ajal maut kita ni semuanya Allah yang tentukan. Manalah kita tau bila kita nak kahwin. Lainlah kalau ditanya pada orang yang sedang berkasih-kasihan, tentunya diaorang sekurang-kurangnya ada perancangan. Kalau ditanya pada orang yang single ni, eeiii.. memang nak cari nahas betul namanya tu. Kalau mood baik tu jawablah jugak, "Lepas raya." Tapi lepas raya tahun bila ntah le...

Masuk bab nak cari boyfriend tu, saya memang betul-betul clueless. Yelahkan, nak cari pasangan ni bukannya macam nak mohon masuk universiti atau nak minta kerja. Saya rasa nak minta kerja lagi senang dari nak cari pasangan ni. Isi borang je, pastu pergi temuduga, jawab soalan penemuduga tu semantap mungkin, pastu doa pada Allah, insya-ALLAH kalau ada rezeki dapatlah kerja tu. Mujurlah ada Mak Ngah saya. Masa tu kami borak-borak biasa je. Pastu termasuk bab pasangan hidup ni. Keluarlah nasihat dari dia. Katanya, berdoalah. Berdoalah pada Allah minta ditemukan jodoh. Pesanan Mak Ngah yang paling saya ingat, doa mesti specific. Minta dengan Allah lelaki bagaimana yang awak nak. Saya pun mulalah berdoa. Tentunya mahu lelaki yang bujang, beriman, ... Tak perlulah nak list semua kat sini. Cukup saya katakan, Alhamdulillah Allah makbulkan doa saya. Tapi perlu diberitahu, bukan sehari dua saya berdoa. Bertahun!

Beberapa bulan sebelum saya berjumpa suami, saya memang dah ala-ala nekad tak nak kahwin. Saya serahkan semuanya pada Allah. Kata hati saya, kalau sudah takdir saya hidup solo, saya mohon Allah beri saya kekuatan. Masa tu saya dah betul-betul penat nak diperkenalkan mahupun berkenalan dengan mana-mana lelaki. Walaupun saya tak pernah bercinta tapi proses berkenalan itu sendiri sangatlah penat. Kenal-tak cocok-boring. Kenal lagi-pun nggak cocok- baik aku blah. So the cycle keeps going. Sampai pernah terlintas dalam hati, kenapalah Allah tak bagitahu je siapa jodoh saya. Mudahkan? Tapi hidup kita bukan macam tu. Setiap yang kita lalui ni ada sebabnya. Sekurang-kurangnya sekarang saya boleh screen mana-mana lelaki yang nak rapat dengan adik & adik-adik sepupu perempuan saya. Kata orang tua-tua, sekilas ikan di air, sudah tahu jantan betina. Kalau yang terlebih gatal tu, selalunya ada niat tak baik. Kalau yang terdesak nak kahwin dengan kita tu, ada kemungkinan ada udang di sebalik mee. Macam itulah kira-kiranya.

Kata seorang kawan baik saya, The right person will come at the right time. Masa tu saya tak percaya tapi bila saya dah berkahwin dengan suami baru saya faham maksudnya. Orang-orang yang kita jumpa sebelum tu bukan the right person. Tapi perlu diingat ya, marriage needs work. Jangan fikir bila dah kahwin dengan orang yang kita cintai atau the right person, everything will fall into place. Saya bukanlah marriage counselor cuma kadang-kadang kita ni hanya nampak perkahwinan tu hanya pada wedding day. Nampak persandingan yang cantik, solekan mak andam yang meletop, dan hantaran yang mewah. Perkahwinan sebenarnya lebih dari itu. Mungkin ada contoh lain yang lebih baik dari scene dari video di bawah ni. Tapi ni antara yang berkesan pada saya. Refer minute 1.25... (Jangan salah anggap pulak ye, saya bukannya menyokong perkahwinan gay yang dilaknat ALLAH tu. )

video

Makanya, tak perlulah rasa terdesak untuk kahwin. Rasa terdesak tu hanya akan membuatkan kita tertekan. Bila tertekan ada kemungkinan tersalah pilih. Tak perlu nak berebut-rebut menamatkan zaman bujang. Enjoy zaman bujang yang sekali itu. Maksud saya bukanlah enjoy dengan berclubbing di Jalan P.Ramlee tu. Nak belajar mengaji secara intensif ke, atau nak belajar swimming ke atau nak join scuba diving club ke, masa bujanglah yang perlu dimanfaatkan. Bukanlah kalau dah kahwin tu tak boleh buat semua tu, cumanya bila dah kahwin tu ada komitmen pada keluarga, keluarga sebelah kita dan keluarga mertua. Kan banyak tu.
Dan masa bujang jugaklah kita nak sepuas-puasnya beraya dengan keluarga kita. Sama ada Hari Raya Aidil Fitri atau Hari Raya Aidil Adha, kedua-duanya kita boleh balik kampung kita, kecualilah kalau terpaksa bekerja. Hatta Gong Xi Fatt Chai, Deepavali, Thaipusam dan Krismas pun kita boleh balik kampung kita. Bukan ke Yahooooooo tu? Nak spend cuti raya sampai seminggu dengan keluarga kita pun tak ada sapa yang nak bising. Nanti bila dah kahwin kena ada giliran. Hah! Itu semua perlu ada kompromi.

Jodoh kita cepat atau lambat, itu semua mesti ada sebabnya. Bak kata Jannah, "Bujang ke, dah kahwin ke, apa yang penting, kita jadi hamba ALLAH yang bertaqwa."

Nota:
*Tajuk post ni tak ada kena mengena dengan mana-mana watak kat sini. Saja je nak bagi uummpph.

Friday, June 26, 2009

Eve's Pudding

Masa di Malaysia, suami saya,Amran suka makan Apple Puff yang dijual di McDonald tu ataupun puding roti berinti epal yang dijual oleh satu bakeri Melayu(dulu bakeri ni ada kat kawasan kedai depan Kondo Taman Melati tu tapi sekarang dah pindah mana ntah). Dari sehari ke sehari nak cuba buat Apple Pie tapi asyik bertangguh sehinggalah Ahad lepas. Benarnya Amran ada membeli buku resepi semasa kami berjalan ke Wales beberapa minggu lepas. Resepi ni bukan resepi Apple Puff ataupun Apple Pie, namanya Eve's Pudding. Rasanya saya lebih suka Eve's Pudding berbanding Apple Pie yg biasa tu. Ini resepinya:
Bahan:
4 auns mentege-dilembutkan
4 auns gula
2 biji telur
4 auns tepung gandum
Secubit garam
1.5-2 paun epal- dikupas, dibuang tengahnya dan dihiris nipis
(panggil apa ye bhgn tgh epal tu?)
4 auns gula kastor
2 kuntum bunga cengkih
Cara:
1- Panaskan oven pada 375 darjah kepansana atau aras 5.
2- Gris bekas yang akan digunakan untuk membakar.
3- Pukul gula dan mentega sampai kembang dan ringan. Masukkan telur dan pukul lagi.
4- Masukkan tepung dan garam.
5- Atur sebahagian dari hirisan epal dalam bekas bakar, taburkan gula kastor ke atasnya dan letakkan kuntuman bunga cengkih.
6- Susun lebihan hirisan epal di gula kastor.
7- Tuang dan ratakan bancuhan awal tadi ke atas hirisan epal.
8- Bakar sehingga kuning keemasan.
Nota:
*Untuk hidangan 6-8 orang. *Hidangan ini tidak sesuai untuk dibahagi-bahagikan kepada kengkawan atau jiran. Kalau nak bagi kena bagi sebekas betul sebab tak nampak comel bila dipotong ;)

Ini sumbernya:
FAVOURITE DESSERT RECIPES - Delicious Hot & Cold Sweets and Puddings

Ikut Sedap...

Kak, Alhamdulillah saya lulus temuduga DPLI (Diploma Perguruan Lepasan Ijazah) tu.
Terima kasih doakan saya - Mas
Alhamdulillah.
Mas, nanti bila dah jadi cikgu jadi cikgu yg berhemah & berdedikasi tau! -aku
Dulu sebelum Hari Guru dah cerita pasal cikgu. Kali ni pun nak cerita pasal cikgu jugak. Tapi kali ni pasal cikgu-cikgu yang kurang berdedikasi. Bukan niat aku nak mengutuk bekas cikgu-cikgu yang pernah mengajar aku tapi kalau perkara yang dah tak betul takkan nak kata betul. Memori ni timbul bila aku ada letak komen kat gambar kelas aku yang ex-classmate aku upload kat facebook dia. Lepas komen aku yang berbunyi begini:
Honestly saya kurang berminat dgn cikgu tu. bukan tak mengenang budi tp boleh ke dia ajar cara nak mengenal kesalahan tatabahasa dgn cara baca ayat tu sedap ke tak sedap. kalau tak sedap maknanya ada kesalahan tatabahasa & agak2 je kesalahan tatabahasa yg mana satu. Alhamdulillah lg beberapa bulan nak SRP dapat cikgu BM yg mantap dtg dari sekolah Ahmad.

*peace*
adalah beberapa komen lain yang berbaur menafikan kenyataan aku tu. Aku malas la nak sambung, nanti jadi gaduh pulak kat facebook tu. Tak koser aku.

Sepanjang aku jadi pelajar sekolah menengah, ada dua pengalaman yang memang tak seronok untuk diingati tapi aku memang tak boleh nak lupa. Yang pertama masa aku Tingkatan 1. Aku sebenarnya memang tak suka nak sekolah kat situ sebab sekolah tu sekolah campur (co-ed). Bukanlah sebab aku ni alim tapi sebab aku dari Darjah 1 sekolah semua perempuan jadi pada aku budak-budak lelaki ni ala-ala kelembapan sikit. Tapi tak kisahlah tu, bila masuk kelas dapat geng yang sekepala OKlah kan. Cikgu-cikgu pun best kecuali ustazah yang ajar Pendidikan Agama Islam(PAI). Dalam kelas masa tu ada 3 orang je pelajar perempuan yang tak pakai tudung. Salah seorangnya aku. Bukan tak nak pakai tudung, tapi masa tu masih berfahaman kalau nak pakai tudung kena betul-betul ikhlas dan tak boleh nak buka-bukaan lagi. Padahal pakai tudung tu WAJIB, maknanya kena berlatih ikhlaskan hati. Kena betulkan akidah, kalau betul akidah, Insya-Allah dengan mudah je pakai tudung.

Nak dijadikan cerita tulisan jawi ustazah tu jenis tulisan pelajar-pelajar sekolah agama i.e. jawi yang bersambung-sambung tu. Aku ni masa kat sekolah rendah kalau tulis jawi mesti cantik-cantik, kalau huruf 'sin' tu mesti ada dua rumah, well you know the drill. Makanya tiap kali matapelajaran PAI aku sering resah sebab aku tak faham tulisan ustazah tu kat papan hitam. Aku pun cerita dengan Tok aku ( aku duduk dengan mak kepada mak aku sejak lahir). Tok aku pulak cerita dengan abah aku. Abah aku bawa perkara masa mesyuarat PIBG.

Aduh! Mengamuklah ustazah tu. Terus aku dapat surat kata dua. Aku perlu minta maaf secara terbuka ATAU kalau tak nak minta maaf jangan masuk kelas PAI, masuk kelas Pendidikan Moral saja. Ustazah tu bila masuk dalam kelas siap bahasa-bahasakan aku. Siap cakap lagi 'Siapa yang makan lada dia yang terasa pedasnya'. Bisakan? Memang sedih juga tapi aku buat dek je. Alhamdulillah pengetua pun masuk campur selesaikan perkara ni. Dalam seminggu dua lepas kejadian tu aku dapat tawaran ke sekolah berasrama penuh(SBP), Sekolah Sultan Haji Ahmad Shah, Pekan, Pahang (SHAH Pekan). Alhamdulillah, lega rasanya.
~Aku jumpa ustazah tu semula selepas aku grad & balik dari US. Masa tu jadi cikgu sementara kat situ. Aku elakkan dari bertentang mata. Malas nak mengimbas kenangan silam tu tapi dia macam nak berborak-borak pulak dengan aku. Jadi aku buat biasa jelah kan.

Itu yang pertama. Yang kedua, masa kat SHAH Pekan, masa aku Tingkatan 3. Kalau ikutkan sekolah sains a.k.a SBP ni cikgu-cikgunya sepatutnya MELETOPkan. Tapi tak semua macam tu. Inilah punca komen aku kat facebook kawan aku tu. Cikgu perempuan tu cikgu Bahasa Malaysia merangkap cikgu tingkatan kitaorang. Aku memang hormat cikgu-cikgu aku tapi kalau cikgu tu malas mengajar aku memang tak suka. Tak yahlah jadi cikgu kalau malas nak mengajar.

Bila waktu karangan, dia masuk kelas, tulis tajuk karangan kat papan hitam & cakap, "Buat karangan ni ye". Lepas tu dia terus pergi duduk kat meja guru dia. Aku rasa aku yang paling selalu angkat tangan dan tanya "Cikgu, macam mana nak buat karangan ni." Selalunya soalan aku tak berjawab ataupun kalau berjawab memang jawapan yang menghampakan. Dahlah tahun tu nak SRP, giler cuak. Bila tiba waktu tatabahasa pulak, dia akan suruh kitaorang buat latihan, lepas tu sama-sama bincang jawapan. Kalau korang ingat, tatabahasa tu ada bahagian yang kita perlu kenalpasti di mana letaknya kesalahan ayat dan apa jenis kesalahannya itu. Ada ke patut dia kata baca saja ayat tu, kat mana rasa tak sedap kat situlah kesalahannya. Eeeiiii!!!!!... Geram! Disebabkan aku selalu bertanya dan bertanya tak seperti rakan setingkatan aku yang prefer menerima seadanya, maka jadilah aku ni kambing hitam dalam kelas tu. Aku yakin sangat cikgu tu memang anti dengan aku sebab dia memang tak layan aku dalam kelas. Lantak! Nanti dapat keputusan SRP nama aku kan kat sijil tu, bukan nama dia.

Beberapa bulan sebelum SRP, kelas aku dapat cikgu BM yang baru. Ya ALLAH! besarnya rahmatMU. Cikgu perempuan baru tu memang mantap sangat. Aku rasa belajar dengan dia beberapa bulan tu menjadikan aku seolah-olah pakar bahasa. Aku leh kenal semua jenis kesalahan tatabahasa tanpa perlu fikir panjang. Sayang cikgu tu tapi namanya aku dah lupa. Selepas peperiksaan percubaan SRP, Alhamdulillah result aku yang kedua tertinggi dalam kelas. Tak sangkalah pulak cikgu yang tak best tu ajak aku dan budak lelaki yg dapat no.1 tu makan mee goreng kat rumah dia. Aku tak taulah apa motif dia. Gayanya macam nak berdamai. Mungkin korang akan cakap aku tak berterima kasih. Of course aku berterima kasih dia belanja makan mee goreng tu, tapi tu tak bermakna aku boleh lupakan dia tak mengajar kami dengan bersungguh-sungguh.

Sebab tu aku memang pesan kalau ada bekas-bekas pelajar aku nak jadi cikgu, jadilah cikgu sebab awak memang betul-betul berminat nak mendidik ataupun sebab awak rasa ada sumbangan yang awak boleh bagi. Aku tau aku bukanlah tersangat bagus mengajar pun. Tapi aku juga tau yang aku sentiasa cuba memperbaiki skill mengajar aku. Aku cuba seboleh mungkin menyampaikan lecture/tutorial supaya pelajar-pelajar faham.

Semester kedua aku jadi pensyarah aku berhadapan dengan pelajar-pelajar yang sangat pasif. Aku yang sentiasa ceria ni pun tak mampu nak buat diaorang participate dalam kelas sampaikan ada masa-masanya tu aku naik angin. Masa tu aku ajar 2 kelas untuk subjek yang sama. Kelas yang pertama tu memang seronok giler nak pi sebab pelajar-pelajarnya pun join aku ceria tapi bila tiba kelas yang kedua aku hilang mood nak masuk kelas. Lama kelamaan aku faham aku tak boleh tackle semua pelajar dengan cara yang sama. Lawak yang boleh membuatkan satu kelas ketawa tak berhenti mungkin hanya mampu membuatkan sorang dua dalam kelas yang lain tersengih dan yang selebihnya menten muka serius.

Moralnya, bukan mudah nak jadik cikgu/pensyarah ni. Kalau dapat anak murid yang jenis tak kisah & cikgu tu pun bukan jenis yang nak mengajar kira parallel la kan. Garisan parallel ni sentiasa seiring & sejalan bak lagu Tok Pah tu.
Seiring & sejalan
Seindah bunga di taman
Bak ... (aku pun dah lupa)

Tapi kalau dapat murid macam aku ni, yang tidaklah demand, cuma mahu cikgu yang bersungguh, seksalah jugak kalau memang cikgu tu jenis yg nak tak nak mengajar. Jadiklah ianya garisan bersilang pada sudut 90 darjah. Hak tu takde lagu yang sesuai. Mungkin lagu Mac Rahayu 'Ditakdirkan Kita Bersama' kot yang sesuai.
Tak pasti siapa tang tersentuh
Bila terserempak tempat kita bertemu dulu
Adakah aku yang khayal kehadiranmu
Atau sememangnya kau disini

Wallahualam.

Wednesday, June 24, 2009

Writing Week uhuk!

credit: www.phdcomics.com
Add Video

This week, its all about writing my nine month report. I totally ditch doing any coding this week. There's a lot to do there as well. It has been three days now and all I have is one, yes one sentence. I'm completely out of love with myself right now. Its not suppose to be easy but its not that hard either. What is wrong with me?! Its not like this is my first time. I even took that Dissertation Writing class early this year. I'm just at my wits end!

Actually, I've prepared the list of contents for my report. I need to have the followings in my report:-
1-Introduction - definitely
2-Literature Review - this is where I sucks!
  • Summary on wavelets & NIR
  • Summary on wavelets & statistical algorithm
  • Summary on chemometrics -perhaps?
  • How all these relates to my work - VERY VERY IMPORTANT!
3-Methodology - I can just elaborate from my proposal. Alhamdulillah.
4-Preliminary Result - the graphs are there. I need to explain them. My oh My!
5-Further Work - What am I going to do next?

Told my friend Ani yesterday about my problem. Great of her to send me two email this morning about academic writing. I'm not sure I can share the slides here, need to get her consent first. But I put up all helpful & important links which I found in the slides as well as from my own googling.


Of course the list can go on and on but it's already handful for me. Based on these all these resources, I've shortlisted few important key points on how to go about writing a literature review. I'll add to this as I go deeper into my report.
1- write down/type thesis statement.
-Thesis statement for the entire report.
-Thesis statement for the each part that need elaboration.
When I was taking English classes back in my PPP years 1994, I always find it hard to come up with a strong thesis statement. However, keep in mind that a strong thesis statement will make writing easier.
2- Under each thesis statement, write down your brainstorming i.e what do want to include in that section/chapter such as:-
-whys?
-how?
Ok now. I need to get back to my writing.

Monday, June 22, 2009

Waktu Dhuha itu Waktu Dhuha-MU Ya Allah

source:www.puguhills.com/reception/puguhills_walk.htm

Ya Allah,
Sesungguhnya waktu Dhuha itu waktu Dhuha-MU
Kecantikan itu kecantikan-MU
Keindahan itu keindahan-MU
Kekuasaan itu kekuasaan-MU
Kekuatan itu kekuatan-Mu
Dan perlindungan itu perlindungan-MU

Ya Allah,
Jika rezekiku masih di langit, turunkanlah
Dan jika di dalam bumi, keluarkanlah
Jika sukar, permudahkanlah
Jika haram, sucikanlah
Dan jika jauh, dekatkanlah.
Berkat waktu dhuha-MU, kecantikan-MU. keindahan-Mu, kekuatan-Mu dan kekuasaan-Mu, limpahkan kepadaku segala yang telah Engkau telah limpahkan kepada hamba-hamba-Mu yang soleh.


Thursday, June 18, 2009

Eiii..Tak sukalah!!!

Aku mmg tak suka anjing. Tak suka dihampiri anjing. Masa study kat US dulu entah berapa kali aku diterkam anjing. Memang anjing-anjing tu friendly tapi aku tak kuasa nak menyamak lepas diterkam tu. Eiii.. geramlah. Senior-senior aku masa kat US dulu pernah nasihatkan aku supaya membenarkan diri aku digigit anjing dengan tujuan lepas tu boleh saman pemilik anjing tu juta-jutaan dolar Amerika. Huh! Kuasalah. Kalau betul boleh dapat jutaan dolar Amerika tu takpelah, dibuatnya hanya dapat penyakit anjing gila, tak ke parah.

Ni pagi tadi masa aku tengah berjalan dengan laju nak ke sekolah, sampai kat satu pagar tu aku ternampak ada anjing putih dalam semak tepi pagar tu. Jantung aku dah berdegup ala-ala lagu Haiza~Dag Dig Dug tu. Aku try tenangkan hati sebab anjing ni boleh sense kalau kita takut. Sambil tu aku berpatah jalan ke belakang. Pastu dok tercongok depan bangunan yg terpampang NO ENTRY sebab pintu bangunan tu bercermin jadi aku boleh nampak kalau anjing tu dah blah. Tunggu-tunggu tak ada jugak bayang anjing tu. Aku jalan semula ke arah pagar. La.. rupanya ada kat rimbunan pokok dekat dengan pintu bangunan tu. Eeeiii... Tuan dia pun ada, siap ckp dgn aku, "He's really friendly. Don't worry." Anjing tu dah berlari menuju ke arah aku. Ya Allah, geramnya. Aku cakap kat tuan anjing tu, "Please, I'm really afraid of dog." Aku terus terlupa excuse yg aku selalu guna kat US dulu. Omputih ni pelik kalau kita takut kat anjing. Jadi aku masa kat US dulu, guna alasan, "I'm allergic to dog." Bila kata allergic ni barulah diorg akan pegang anjing dia betul-betul. Yelah,buatnya aku sakit sebab anjing tu dtg kat aku, hah! tak pasal-pasal kena saman nanti.

Bencilah! Pagi-pagi lagi dah start dengan mood yang tak best. Gerammm!

Tuesday, June 16, 2009

Prissy?

I don't realize how prissy I am until I watched Desperate Housewives(season 5, episode 22). Those of you who follow the series might remember the scene where Bree was stealing from her own house. Before entering her house, she told Karl, "Wipe your feet first I just had the carpet cleaned...." Here's the video. The scene is in the first few seconds.

video

It hit me like a bullet in the eye. I behave exactly like her! Maybe worse sometime. I'm sure quite a number of people have suffered from my prissiness. I feel bad about how I've behaved but I just can't stop being one. Maybe I can try to cut it down a notch.

Thursday, June 11, 2009

Slacking Off

credit to www. CartoonStock.com


Truth be told, I've been slacking off for most of May. If I really count the hours I put into working towards my PhD, I think it'll total up to less than 1 week worth. Well, make that 2 weeks. The rest of May, I feel like I have done nothing other than surfing the internet.

Let me just list down what I've done/accomplished in May.

1. Did some study on principal component analysis-spend few days studying the method which I eventually found out that I actually am not going to use it.
~Pheww!! I feel like such a waste of time but like my dear friend Ani Liza told me, it's alright. At least we learn new knowledge.

2. Complete the preliminary principal component analysis on my test data.
~Once I figured out the right code. Alhamdulillah.

3. Attend a 3-day ProcessCharacterisation & Understanding Course.
~Tiring 3 days-interesting course though.

4. Trying to figure out a Matlab code for multiple signal wavelet transform analysis.
~I think this is the main reason I've been slacking off. I just couldn't figure out how.

Alhamdulillah by the first week of June, I got it figured. Maybe it's due to my prayer or Solat Dhuha or some good deeds I did. Oh! In actual fact, I've been slacking off in the Solat Dhuha department as well. I know I should perform it everyday. I'm trying. One thing I notice is on the day that I perform my Solat Dhuha, ideas come quite easily. Sometimes at the most unexpected moment, in a dream for example. I know it sounds ridiculous but it happens. I'm not saying that all the ideas will work out but somehow it will lead me to the right path.

Well, that's about it. I need to pick up my speed again to gain momentum. Really, I have to. This may not be a DO OR DIE situation but it surely is DO OR SUFFER condition.