Google Translator

Thursday, November 25, 2010

Winter is officially here!


It started to snow yesterday, during wee hours I think. We woke up around 5.50 a.m. yesterday morning and our waste bins in the backyard were already wearing snow hats :) It is considered early to be snowing at this time of the year. End of December, January and February are the peak winter months. Enjoy the pics. Some are taken during my walk home yesterday evening and some were taken this morning from inside of a car. 
The long walk home, yesterday evening @ 6pm.
Started to snow heavily during my walk home.

The street where we live.
 
Yup! Those waste bins are wearing snow hats ;)
(this morning around 830am)
  
Our street this morning, after last night snow.

See the sloshy dark snow on the road? One might think it looks ugly compare to its white companion. Snow on the road has to be treated with road salt (read here and here about road salt) so that it melts. The snow cannot be left to freeze because when it freezes, the road surely becomes slippery and hazardous.

On the way to school this morning...

Passing through the park near our flat.
 

 
  

Love this pic :) How the sunshine is reflected onto the snowy trees. 

  


An 'OPEN' signboard to indicate open parking space available. yeah! I know nothing to do with the snow.

  

Wednesday, November 24, 2010

Kasut Baru Ke Sekolah

Sempena menyambut kedatangan musim sejuk yang yang didahului dengan hujan memanjang, suami belikan saya kasut baru untuk dipakai ke universiti. Saya dah lama mengidam nak kasut sebegini, dari tahun lepas lagi. Asik bertangguh je nak beli. Akhirnya tercapai impian saya minggu lepas. Kalau di Malaysia, kasut fesyen ni dipanggil 'boots' tetapi di UK dipanggil 'wellies' iaitu singkatan dari perkataan Wellington Boots. Walaupun wellies ni bukanlah boots yg stylo mylo, tapi bagi saya ia sangat praktikal. Sebabnya, tapaknya yg tidak licin dan materialnya dari sintetik. Jadi kalau pakai semasa hujan turun ataupun meredah salji, takdelah jari-jari kakiku membeku dek kerana kasut yang basah.

balik Malaysia boleh pakai semasa berkebun :) 

Saya beli juga sepasang kasut dari jenis 'slipper boots' untuk dipakai di dalam rumah. Musim sejuk begini, kalau setakat pakai selipar dalam rumah biasa tu, masih terasa sejuk kaki. Kalau tengok perempuan-perempuan omputih ni, ramai je yang pakai slipper boots ke universiti. Jenama yang paling top ialah UGG.


Teringinlah jugak nak beli tapi bila menengokkan harganya tu, aduhaiiii... lupakan saja. Baik saya gunakan duit tu untuk beli kasut-kasut yang boleh dipakai bila balik ke Malaysia. Cari- cari akhirnya jumpa juga slipper boots yang harganya affordable.

you warm my feet :)

Tuesday, November 9, 2010

Terus bergerak dan bergerak...

Punyalah lama tak jumpa supervisor, ada dalam 2 bulan gitu. Hebat sangatkan?
Kali terakhir jumpa supervisor sebelum masuknya November ialah pada awal September dulu. Masa tu saya baru balik dari Malaysia. Kebetulan pulak demam. Jadi bila jumpa supervisor, dia tanya "How are you doing? I mean you, personally?"

Saya cakap yang saya tak tau pasal apa saya rasa penat sangat. Macam tak daya gitu. Supervisor tahu pasal Tok masuk hospital masa Tok datang melawat saya di sini. Saya sebenarnya nak berkongsi pasal kejadian Tok dimasukkan ke hospital kat Newcastle ni tapi saya tak sempat. Semasa Tok sampai kat airport Newcastle bulan Jun hari tu, tetiba je Tok kena serangan angin ahmar (stroke). Memang kami sekeluarga tergamam dan terkejut. Alhamdulillah rawatan cepat diberi, bermula dari dalam ambulan kat airport sampailah pada beberapa jam terawal Tok tiba di wad ICU khas untuk stroke. Bila badan Tok dah bertindak balas dengan ubat yg diberi untuk mencairkan darah, barulah doktor pindahkan Tok ke wad. Kat wad tu, semua pesakit stroke. Selepas 10 hari Tok di hospital, doktor benarkan Tok keluar. Itupun setelah Tok menjalani pemeriksaan fisioterapi, pertuturan, daya ingatan dan daya fikiran. Namun, doktor tak benarkan Tok naik kapal terbang sekurang-kurangnya dalam tempoh 2 bulan. Jadi terpaksalah Tok tinggal sekejap dengan saya dan suami di Newcastle. Manakala ahli keluarga lain balik ke Malaysia.

Keadaan Tok semasa di jam-jam terawal dalam rawatan dengan sewaktu Tok keluar dari hospital memang sangat-sangat berbeza. Kalau setakat melihatkan pada fizikal Tok, seolah-olah tiada langsung kesan dari serangan angin ahmar tu. Walau bagaimanapun, sebenarnya ada kesan sampingan. Kaki kanan Tok masih agak lebam sewaktu beliau keluar dari hospital. Perlu juga diingat, untuk orang yang pernah diserang angin ahmar ni, ada kesan sampingan terhadap emosi dan daya fikiran.

Masa Tok dah keluar dari hospital tu, saya e-mail supervisor dan terangkan keadaan saya. Alhamdulillah syukur pada Allah, supervisor bagi saya kelapangan untuk 'take time off as you need'. Tapi saya pergi jugak ke universiti. Kemudian saya balik ke Malaysia sekejap dengan tujuan untuk menghantar Tok balik, memang tak lama pun; 10 hari je, memang penat sangat!!! Sebab tu muka penat sangat terserlah bila jumpa supervisor pada awal September tu. Lantas supervisor bagi lagi cuti, katanya "You need to rest and recharge your energy. If you continue working when you're tired, you'll become more frustrated. I'll e-mail you to request for a meeting." Memang sangat tepat. Selepas balik dari Malaysia tu, saya seperti tak boleh fokus pada kerja. Segalanya jadi kelabu asap gitu. Dan saya memang sangat-sangat tertekan masa tu sebab seolah-olah tak boleh nak buat kerja langsung!!! Risau, panik, sedih. macam-macamlah. Masa tu tinggal lagi 1.5 minggu sebelum Syawal. Saya pun cakap dengan supervisor, boleh tak saya cuti sampai raya :) hehe.. "Sure", katanya. Nak kata raya sakan tu taklah juga, cuma saya guna waktu cuti tu untuk buat biskut dan kek raya, juga menjahit i.e. 'All the things that I consider therapeutics to myself.'

Syukur Alhamdulillah, rehat yang cukup benar-benar membantu saya. Lepas raya, baru saya betul-betul tumpukan perhatian pada kerja.  Dan yang paling saya gembira bila saya dapat 'figure out' satu procedure yang saya dah puas fikirkan dari hujung tahun lepas. Rupa-rupanya benda tu selama ni dah ada depan mata, cuma saya tak perasan. Itulahkan , rezeki idea tu kalau Allah nak bagi, bila-bila masa je. Kalau Allah tak nak bagi, hatta depan mata pun masih tak nampak. Alhamdulillah, bulan Oktober bulan yang produktif buat saya. Banyak juga kerja yang dapat saya siapkan. Dapatkan siapkan beberapa set simulation dan sedikit writing.. Alhamdulillah, Alhamdulillah, Alhamdulillah.

Bulan November setakat ni Alhamdulillah, dah 2 kali jumpa supervisor dan Rabu ni nak jumpa lagi. Pastinya esok (Selasa) akan sibuk dengan simulation and describing the framework of the simulation. Saya berdoa sangat supaya apa yang saya buat ni membuahkan hasil yang diharap-harapkan. Penat tau buat simulation berset-set tu.

Friday, October 29, 2010

Lagi tentang musim luruh

Berjalan kaki ke sekolah pagi ni, saya sempat snap beberapa gambar pokok-pokok yang berdaun kekuningan. Jakun ke? Hehehe... Walaupun dah banyak kali melalui musim luruh, masih lagi rasa teruja melihat daun bertukar warna. 
 
Jam 9:30a.m., nampak macam jam 7a.m kan? Ini salah satu padang yang harus direntasi semasa pergi ke universiti & pulang ke rumah. Oh! Burung-burung putih tu antara pentunjuk tibanya musim luruh & musim sejuk.

Semasa di US dulu, musim luruh digelar Fall tetapi di UK ini disebut Autumn. Padahal keadaannya sama saja. Cuma di US dulu, saya tak begitu dapat menikmati pemandangan daun-daun kuning sebab negeri tempat saya duduk tu cuacanya agak sederhana. Jadinya fasa daun bertukar warna tu seolah-olah sekelip mata. Sedar-sedar daun hijau dah jadi warna coklat.


Pokok besar di depan bangunan Chemical Engineering School. Tiba musim bunga, pokok ni mengeluarkan rimbunan bunga putih yg comel sangat.

Oh! Ini bukan haunted building atau bangunan yang ditinggalkan. Ini ialah bangunan sains Newcastle University.
 Satu perkara yang sangat sinonim dengan musim luruh ialah tiupan angin yang sangat kuat. Kuat sampai rasa bagai nak melayang. Bunyi angin yang kuat itu masih boleh didengari walaupun kita berada di dalam bangunan. Eeuuuooooo....Eeeeuuuuuoooo... Haa... Macam tulah bunyi angin yang kuat tu.

Thursday, October 28, 2010

Selamat Tinggal Musim Panas...

... Selamat datang musim luruh dan musim sejuk

Menginjak masuk ke bulan Oktober, cuaca di sini semakin sejuk. Sepanjang minggu ni, suhu di sini berlegar di antara 2-12 darjah Celcius. Kelmarin (Isnin), sewaktu berjalan kaki ke universiti, embun-embun di atas padang sudah mula membeku. Aduh! Ingin menangis rasanya mengharung tiupan angin dingin. Daun-daun pun sudah mula bertukar warna; kuning-oren-coklat, lantas luruh menyapa bumi.


Masa juga dirasakan semakin cepat. Manakan tidak, baru saja rasanya berlalunya Ramadhan dan Syawal. Sementelahan bulan Ramadhan tahun ini di akhir musim panas. Tempoh puasa yang panjang, hampir 17 jam berpuasa memang terasa sangat keletihannya. Cuma cuaca yang tidak begitu panas (+- 17 darjah Celcius) membantu mengurangkan rasa dahaga. Sesiapa yang pernah melalui musim panas, pasti faham sangat dengan waktu solat Maghrib & Isyak yang lewat dan Subuh yang awal. Bayangkan jam 9 malam baru masuknya waktu Maghrib. Kalau di awal musim panas, lagilah, Maghrib hampir jam 10 malam dan jam 2:30 pagi sudah masuk Subuh. Mujur tahun ini Ramadhan masih di penghujung musim panas, makanya dapatlah bersahur sekitar jam 3 pagi. Tahun depan, Ramadhan di pertengahan musim panas. Semoga Allah beri saya kekuatan untuk berpuasa.


Namun, masuk saja bulan Oktober, bagi kita yang Muslim ni memang terasa cepat sangat waktu berlalu. Sebabnya waktu solat Zuhur-Asar-Maghrib dan Isyak yang sangat rapat. Sekarang ini, jam 5 petang sudah mulai gelap. Masuk November nanti, lagilah cepat gelap. Bayangkan jam 3:30 petang sudah Maghrib dan jam 6 petang sudah Isyak. Yang paling best musim sejuk ni ialah, waktu Subuh yang panjang. Buat yang liat untuk bangun awal, tiada alasan Subuh gajah atau Subuh dinasor, sebabnya, waktu Subuh tamat lebih kurang pada jam 8:00 pagi.

Bila sejuk-sejuk begini, memang cepat sangat rasa mengantuk. Tambahan pula dah selesai solat Isyak & dinner, memang nak tidur je rasanya. Tapi kalau tidur jam 7 malam, takkan nak bangun jam 2 pagi kot? (merujuk pada jumlah jam tidur yang ideal: 7-8 jam sehari). Jam 2 pagi tu, sejuknya memang tak dapat nak diceritakan. Kalaulah boleh angkut heater tu ke mana saja seperti payung, pasti saya dah buat.

Tapi, tak baik komplen banyak-banyakkan. Bersyukurlah masih ada rumah yang boleh dijadikan tempat berteduh. Saya tak dapat bayangkan macam mana homeless people boleh survive kesejukan winter.

Thursday, October 14, 2010

Kenapa kita mengucap syahadah semasa tahiyat?

Baru siap solat Zuhur berjemaah di masjid universiti. Penuh tingkat atas masjid dengan budak-budak sekolah dan cikgu-cikgu mereka. Yang bagusnya walaupun cikgu-cikgu dan budak-budak ni majoritinya bukan Muslim mereka senyap sunyi je sepanjang kami berjemaah. Umur budak-budak tu dalam lingkungan sekolah rendah, dalam 8-10 tahun rasanya. Sekolah-sekolah kat sini memang selalu je buat lawatan ke masjid. Mungkin ada dalam rangka silibus mereka kot.

Adalah beberapa kali lepas usai solat Zuhur, saya stay kejap kat masjid. Saja nak dengar penerangan imam kepada budak-budak tu. Selepas imam bagi penerangan tentang masjid, tentang cara orang Islam solat, imam akan tanya kot-kot ada antara mereka yang ada soalan. Sekali tu adalah sorang budak ni bertanya, "When you pray, I see you raise you index finger. Why is that?" That little boy must be referring to our tahyiat. Imam pun menjawab, "Good question. We are actually renewing our faith in the prayer whilst doing that."

That day not only the boy learned something, so do I. Small but extremely crucial thing in my life as a Muslim. Thing that I know of and practice it but somehow the reason why just slipped to back of my mind.

Ya Allah, sedarkanlah aku bila mana aku lalai dan alpa. Aaamin.

Tuesday, October 12, 2010

Pretty Happy

Am pretty happy today. I bought a brown corduroy skirt at the charity shop. I plan to make a bag with it. May be a hobo bag or a tote or a sling bag. We'll see. Can just imagine how beautifully that bag will turn out to be :) Well, if I manage to sew a corduroy fabric using my tiny little machine without breaking the needle. I'll probably use the pattern I found here. Pretty thing huh? So yummy!

Oh! I also managed to get hold of a king size duvet cover at the car boot sales last two weeks. Love the itty bitty print. I've washed it although I'm pretty sure the seller have washed it before she sells it. It's a habit of mine. I will wash every garment I buy, be it new ones or used ones. I plan to make a laundry basket cover with this fabric. Or if I can find a basket to put our magazines in, I'll whip one basket liner like the one here.

Monday, October 4, 2010

I'm in the university brochure

A friend informed me on Saturday that she saw my photo in one of the university's brochures. Then another friend wrote a wall post on my Facebook wall today informing me of the same thing. It takes me quite some time to dig the brochure.

I did participated in the photo session for the In-Sessional English Language Programme brochure last year. The person in charge said he will send an e-mail once the brochure is done. I haven't received any e-mail since so I was assuming that my photo just didn't make it. So it was quite a surprise to see myself in the brochure. *blushing* I am saving this brochure forever. Hehe...
If you are interested to have a look at the brochure, click here. :)

p/s: Some of my friends and relatives back home in Malaysia informed me that my Salam Perantauan dedication (with photo of my husband and I) make it to the print. I was really hoping someone saves it for us.

Friday, September 24, 2010

A Perfect Blend

In my previous post I mentioned about making few batches of Snow Almond cookies. Only today I got the chance to coat the cookies with melted chocolate and then roll them into a mix of almond nips and bread crumbs. My husband and I plan to have an Aidil Fitri open house this Saturday. Most of the cookies I made during Ramadhan are gone. (We have a huge crowd coming to celebrate Eid on the first of Syawal). Thing is I always always always have problem with chocolate melting task. I don't know why but I think me and  chocolate melting task just aren't meant to be together.

 Cookies coated with an ASDA brand baking milk chocolate.

I used an ASDA brand chocolate milk bar before but I don't really like its color. Its not shiny enough and when I add a wee bit of butter while I was melting it, it turns into this ugly lump. Arrrghhhh... It tastes good though.

 ASDA milk choc for home baking alongside GREEN'S BLACK dark chocolate.

I braved myself today to melt another bar of chocolate of a different brand. I started with half bar. While waiting for the chocolate to melt, I washed some dishes. Then I heard a loud pop from the stove. For all I know, the glass bowl which I used as a double boiler cracked into few pieces. One of those pieces decided to take a diving lesson and dived onto the kitchen floor. I have to throw everything into the waste bin (except for the pot which I used to boil water). Just so you know, that bar of chocolate is quite expensive compared to the ASDA brand. It is a dark chocolate and it shines beautifully when melted. Tastes wise, hemmm... not so good compared to the ASDA brand milk chocolate. 

 Cookies coated with GREEN'S BLACK baking milk chocolate.

 Anyway, after quite a number of experiments with the melted chocolate, I finally found a perfect blend for me. Well, I admit it is not so perfect, but it's acceptable. To have the perfect blend, I need to melt the expensive dark chocolate bar with the ASDA brand milk chocolate bar together. The result, a shiny melted chocolate with a yummy taste :)  So here it is, my Snow Almond cookies.

 
 H-A-P-P-Y!!! My Snow Almond Cookies.

On another note, I bought a couple of white chocolate milk bars to make a white chocolate cake for my husband. To my surprise, on their box, there's a line stating "FROM MALAYSIA COCOA BEANS2. Oh! I'm soooo proud because here and there in the UK I have seen so many products from other Asian's countries. For example, CHAOKOH coconut milk from Thailand, AMOY oyster sauce from HONG KONG, and of course hundreds of brands from India and Pakistan like PATAKS' tikka masala and beriyani pastes. It may mean nothing to some people but this is among the things that make me think, Malaysia has a lot of excellent products from its agriculture sector but fail to compete with its next door neighbor. Why it is not happening? Hemmm...

Look closely and you'll be able to see the line I'm raving about :)

p/s: I'll share the recipe when I'm done with some editing. :)

Saturday, September 11, 2010

Biskut raya lagi dan lagi

Nota kepala:
Resepi ada di bawah.

Apsal ntah tahun ni rajin betul buat biskut raya. Sampai 5 jenis. Zaman sekolah menengah dulu je kerajinan terlampau ni. Bila saya dah mula bekerja dan duduk di rumah bujang, balik raya pun lagi 3-4 hari nak raya, memang tak sempat dah nak  buat kuih raya. Nak kemas rumah lagi, nak prepare untuk masak juadah berat untuk pagi hari raya lagi. So, masa dah kerja tu, memang saya order je biskut-biskut raya ni. Tapi saya tak pernah beli yang jual kat kedai atau supermarket tu.
 Red Pearl

Bila dah kahwin, sekali tu ada ke suami saya ajak beli biskut raya kat Jalan TAR. Katanya murah kat situ, 3 bekas boleh dapat RM10.00. Aduhaiii Abang, kalau murah macam tu sekali, mestilah rasanya 'murah' jugak. Puaslah isteri ni menerangkan padanya, bahawa isterinya takkan beli biskut-biskut raya yang tak diketahui rasanya. Yelahkan, kalau yang kita order-order tu, kita boleh dapat sample. Walaupun bulan puasa, balik berbuka boleh rasa.

Lidah Buaya aka Kuih Tiram


Tahun ni, selain dari Mocha Java Hazelnut Cookies & Bebola Nestum, saya buat juga Lidah Buaya aka Kuih Tiram, Red Pearl dan Snow Almond. Semua ni 1st time buat tapi Lidah Buaya tu pernah la sekali masa sekolah rendah ikut mak saudara saya buat bersama jiran. Tapi masa tu umur baru 7 tahun kot, manalah reti nak salin-salin resepi.

p/s: snow belum turun, jadi tak ada gambar utk snow almond. haha...

RESEPI:

Red Pearl
150 gm butter
150 gm tpg gandum
75gm gula kastor
60gm cornflakes
50gm coklat chip
25 gm badam nips
1 sd teh esen vanilla

Cara2.
1. pukul butter dan gula hingga sebati (jgn kembang)
2. campurkan semua bahan kering. Kacau sebati menggunakan sudip kayu.
3. menggunakan garfu, jemputkan adunan ke atas dulang pembakar.
4. sapukan kuning telur dan hias dgn ceri merah.
bakar 175'C, 20-25 minit.

*-*-*-*-*- *-*-*-*-*- *-*-*-*-*- *-*-*-*-*- *-*-*-*-*- *-*-*-*-*-

 Kuih Tiram/ Lidah Buaya
sumber: http://hanamemories.blogspot.com/2009/05/kuih-tiram.html

Bahan-bahan
500gm tepung
1 biji telur
2 sudu margerin
sedikit garam
160ml air
**6 sudu tepung jagung**
**6 sudu minyak**

Cara-cara
1. Satukan bahan bertanda ** sehingga menjadi smooth paste, ketepikan sementara.
2. Satukan semua bahan lain, sehingga menjadi doh yang licin dan senang diuli. (kalau lembik tambah tepung sikit..& kalau keras, tambah air)
3. Uli doh supaya jadi nipis. Off coz akan dapat size yang lebar. Kalau nak senang, bahagikan doh kepada beberapa 4 bulatan kecil baru dicanai. **note: kalau buat canai besar, kita akan dapat kuih yang besar & cepat habis kerja :D
4. Sapukan doh yang dah dicanai tadi dengan paste tepung jagung..sapu rata.
5. Gulung kemas, kemudian potong kecil lebih kurang sebesar ibu jari. Amik ketul kecil tadi & canai leper.
6. Goreng hingga kekuningan & sira dengan gula halus. Simpan dalam bekas kedap udara.

p/s: actually, adunan untuk 'paste' tu akan berlebihan berbanding dgn adunan tepung, telur, marjerin etc tu. Jadi saya tambah lagi separuh dari adunan. Maksudnya, untuk tepung, telur & marjerin tu kena jadikan 1.5 adunan baru boleh habiskan adunan untuk 'paste'.

Thursday, September 2, 2010

Projek Biskut Raya I


Minggu lepas, ada cuti 3 hari bermula dari Sabtu sampai Isnin. Isnin tu cuti Bank Holiday, cuti yang menandakan end of summer. Saya amik kesempatan untuk buat kuih raya. Dapatlah buat 2 jenis biskut raya hari Sabtu. Hari Ahad, sehari suntuk menjahit. 2 jenis biskut ni namanya Mocha Java Hazelnut Cookies, resepi saya ambil dari Lunacafe; dan satu lagi biskut bebola nestum. Resepi ni ada merata-rata dalam internet. Kalau ikutkan resepi asal, kena canai doh & terap ikut acuan. Memandangkan saya 'terlebih rajin' untuk menggentel, saya buat bentuk bebola. Pucatlah warna bebola nestum tu. Masa mengadun tu, tak terfikir nak tambah warna hijau, merah atau kuning. Dah siap bakar barulah nampak tak berseri. Itu yang saya memandai pergi tabur gula icing. 
Sedang beratur nak masuk dalam oven

 Baru keluar dari oven

Perlu simpan dalam bekas kedap udara!


Tabur gula icing supaya lebih comel

OK, sedia untuk dimakan

Saturday, August 28, 2010

Dalam Sujud Cintaku

video


Dalam menikmati kurniaan-Mu
Tak terucap lafaz terima kasihku
Namun untuk jadi yang terbaik
Juga masih belum kumampu
Dalam sujud cintaku
Fana kuulit rindu
Getirnya cemas dikalbu
Takut hidup tanpa redha-Mu

Saya baru jumpa lagu ni minggu lepas. Tajuknya Dalam Sujud Cintaku. 100% hasil tangan adik Abdul Halim dari kumpulan nasyid Devotees. Sedap sangat bait-bait liriknya. Mengalir air mata bila dihayati bait-bait liriknya itu. Mungkinlah nama Devotees ni belum segah Raihan, Hijjaz dan Rabbani. Tapi mendengarkan lagu-lagu ciptaannya, saya fikir mereka boleh pergi jauh. Sokonglah industri nasyid Malaysia :)
(Saya sekadar berkongsi, tak dapat komisyen apa-apa pun.)

Thursday, August 26, 2010

Santapan Jiwa

Maaf kerana saya lambat berkongsi ilmu yang saya perolehi ini. Awal Ramadhan lalu, seorang rakan berkongsi dengan mailing group kami di Newcastle tentang usaha seorang hamba Allah ini. Semoga Allah memberi ganjaran padanya atas usahanya dalam "meng'highlight'kan beberapa ayat drpd byk2 ayat al Quran dlm setiap juzuk.
Mungkin kita tak mampu untuk khatam dalam bulan Ramadhan ni (sayalah antaranya tu). Namun masih banyak ruang untuk kita mempertingkatkan amal ibadah kita.
Untuk "santapan jiwa" kita setiap hari sepanjang Ramadhan ni, apa kata kita jenguk Mutiara Al-Quran - Satu Juzuk Setiap Hari

Satu ayat yang menarik perhatian saya dari juzuk 16:

269. Berkata Musa: "Ya Tuhanku, lapangkanlah untukku dadaku, dan mudahkanlah untukku urusanku, dan lepaskanlah kekakuan dari lidahku, supaya mereka mengerti perkataanku, (Thaahaa, 20 : 25-28)

Ingat tak doa ni, masa kecil-kecil dulu sentiasa dilantunkan setiap kali nak start mengaji Al-Quran dan juga ketika nak ustazah nak memulakan kelas Pendidikan Agama Islam. Seolah-olah sempit sangat aplikasi ayat Quran dalam kehidupan kitakan. Padahal, sepatutnya setiap kali nak memulakan pembelajaran tak kiralah subjek apa sekalipun, kita patut amalkan doa ini. Saya fikir perkara-perkara kecil macam ni perlu diambil perhatian oleh kita yang bakal jadi ibu& telah jadi ibu.

Tuesday, August 24, 2010

Terharu


Petang tadi perancangannya nak balik jalan kaki ke rumah dari sekolah (universiti). Intai-intai ke luar tingkap, tengok awan mendung je. Tengok lantai kawasan yang tak beratap, basah. Sahih! Hujan tanpa saya sedari.

Terus saya telefon suami, minta dijemput. Selalunya memang suami jemput pun tapi sebab dia masih tak telefon, baik saya telefon. Line kat dalam ofis ni macam dalam gua. Pernah suami menunggu saya hampir sejam sebab bila dia telefon dari tempat parkir, terus masuk ke voicemail.

Masa telefon suami minta diambil tu dalam jam 5 petang. Katanya, "Abang sampai dalam pukul 5.25 OK?"

"OK. Abang, tolong keluarkan nanas dari peti boleh. Nanti balik boleh terus masak."

"Abang dah siap masak. Ayam pun Abang dah bubuh garam kunyit."

Oh! Terharunya saya. Sungguh! Memang suami rajin menolong di dapur. Tapi bila pertolongan yang sungguh 'unexpected' ni, terharunya jadi lebih.Pertolongan suami ni walaupun mungkin pada orang lain tak semahal intan berlian yang berkepuk-kepuk, tapi pada saya nilainya tiada tara. Perkara-perkara macam nilah jadi penawar bila timbulnya rajuk dengan suami. Mengingatkan saya supaya bersyukur dengan rezeki dan nikmat ini yang Allah anugerahkan buat saya.

Abang, terima kasih.

Friday, August 20, 2010

Perjalanan Ini

Perjalanan PhD ini masih jauh kurasakan
Walau waktu semakin menghambat setiap langkahku
Adakalanya aku rasa lelah
Adakalanya aku bersemangat jitu
Adakalanya aku bosan
Adakalanya aku rasa teruja
Adakalanya aku rasa gembira
Adakalanya aku rasa sedih
Lantas aku menangis
Adakalanya aku hilang rasa

Titik hujung itu
Kadangkala kurasakan semakin hampir
Kadangkala kurasakan hilang dalam terang
Kadangkala secerah sinar mentari
Kadangkala berkabus

Ya Allah
Redhailah perjalananku ini
Jadikanlah ia sebahagian dari ibadahku
Redhailah secebis ilmu-Mu untukku
Jadikanlah aku manusia yang memanfaatkan ilmu-Mu untuk umat Muhammad.
Aaamin.

*hasil luahan sendiri. Tidak dibenarkan meng"kopi-pes". Haha... budget macam A.Samad Said pulakkan diri ini.

Thursday, August 19, 2010

Takde Mood

Sejak sampai ke Newcastle hari Sabtu minggu lepas, saya tak ada mood nak memasak mahupun nak makan. Tak taulah kenapa. Kalau tak de mood nak memasak tu bolehlah difahami, ini mood nak makan pun tak de. Nasib baik suami saya rajin ke dapur. Memang dia saja yang memasak juadah untuk berbuka. Minggu ni masakan suami bertemakan resepi mamak dan resepi india/pakistan. Kari ikan ala mamak la, chicken tikka la, sampaikan sayur pun goreng ala mamak juga. Terima kasih Abang! *love*

Saya balik dari universiti dalam jam 5 petang, terus baring dan tidur. Badan macam tak berdaya gitu. Dalam jam 8 p.m. suami kejutkan untuk solat Asar dan seterusnya bersiap untuk berbuka (berbuka lebih kurang jam 8.45p.m.). Ada tak ada tugas saya, sekadar memanaskan nasi dan lauk pauk untuk bersahur. Harap-harapnya hari ni saya lebih bertenaga dan boleh memasak. Terasa rindu pulak nak memasak.

Friday, August 13, 2010

Hidup ni perlu redha

Hati saya jadi sebak tiap kali melihat Tok sedang tidur. Kurang 24 jam dari sekarang saya akan kembali ke Newcastle. Beberapa malam lepas, kami sama-sama menitiskan air mata. Terutama bila saya kata " Tok ikutlah Na balik [ke Newcastle].Tak pernah hati saya sesedih ini untuk berpisah dengan Tok. 
Saya maklum pastinya bapa saudara dan mak saudara saya dapat menjaga Tok lebih baik dari yg saya. Tapi saya tak dapat menahan air mata dari mengalir bila memikirkan Tok pasti kebosanan tinggal jauh dari rumah sendiri. Tok tak pernah betah berlama-lamaan tinggal di Kuala Lumpur sebelum ini. Tapi kali ini Tok mesti tinggal bersama anak-anak di Kuala Lumpur. Tambahan pula Tok perlu pengawasan susulan dari doktor. Kata Tok kalau kat rumah di kampung, waktu-waktu Tok terisi dengan menyiram bunga, menanam lada dan terung, dan menduah kera yg masuk ke laman rumah. (Menduah = menghalau).

Sejak Tok keluar wad hari tu (pertengahan Jun), jadual makan ubat Tok saya yang uruskan. Walaupun Tok boleh uruskan sendiri tapi saya fikir ini peluang untuk saya berbakti pada Tok. Juga peluang untuk saya menebus segala dosa-dosa yang pernah saya lakukan dan buat hati Tok terluka. Kalau pergi ke mana-mana, Tok akan berpimpinan dengan saya. Sebenarnya Tok tak perlu bantuan saya untuk berjalan, cuma bila berjalan untuk jarak yang agak jauh, kami risau Tok rasa penat sangat lantas mungkin akan jatuh. Pastinya nanti saya akan terasa sunyi sebab selama hampir 2 bulan Tok tinggal bersama suami dan saya di Newcastle. Suami yang sekarang berseorangan kerana tak dapat pulang bersama menghantar Tok balik pun mengadu terasa sunyi. Katanya, mula-mula ada De sekeluarga dan Ayen adik saya. Lepas mereka balik, Tok masih ada. Lepas Tok balik, rumah terasa kosong.

Saya tidak pernah menangis sebelum ini tatkala berpisah dengan Tok walaupun selepas itu pasti timbulnya rindu. Lagipun, kemudahan untuk menelefon kan ada. Jadi saya memang kerap menelefon Tok. Kali pertama berpisah sewaktu usia saya 13 tahun, bilamana saya mula belajar di sekolah asrama penuh -  saya tak menangis. Kali kedua, bila saya sambung belajar di PPP/ITM Shah Alam. Itupun saya tidak menangis. Kali ketiga, sewaktu saya ke Amerika untuk menyelesaikan kursus ijazah pertama saya. Kali terakhir tahun lepas, semasa saya berlepas ke Newcastle -  yang ini saya tak berapa ingat, sungguh! Adalah beberapa titis air mata kot. Tapi untuk pagi esok, saya tak pasti. Mungkin saya akan menangis, mungkin juga tidak; kerana menulis yang inipun air mata saya dah berjujuran.

Semalam saya luahkan sekali lagi rasa sedih tentang Tok pada suami. "Hidup kita ni perlu redha...", nasihat suami pada saya. Betul kata suami, saya seharusnya bersyukur sebab Tok sudah pulih. Saya tahu saya perlu terima takdir ini. Cuma kadang kala hati terasa sebak.Saya tak tahu apa akan terjadi pada masa depan, namun saya harus berdoa yang terbaik buat Tok.

Tuesday, July 20, 2010

Strawberry Shortcake

 My grandma & me ~THAT! is my husband's finger on the camera screen :S

Went for strawberry picking last 2 weeks. Brought along my grandma with us, so she can experienced the fruit picking season. Learnt from past lesson, DO NOT PICK ENDLESSLY because we'll end up with baskets of strawberries and then turn that into sauce/jam which we are of course unable to finish.

The strawberries sit in the box for over a week. I plan and plan to make something out of them but there's always a reason not to. So, last Saturday morning, I finally succeeded in pushing myself to make Strawberry Shortcakes based on Nigella's recipes. The RESULT? Ummm... Yummy. The shortcakes are just like what the recipe said it should be, crispy on the outside and soft on the inside.

The strawberry filling. I squashed them to much, that's why they look quite mushy. 

 The shortcakes


And taraaa... The Strawberry Shortcakes :)

Thanks for reading :)

Sunday, July 18, 2010

Kek Lobak Merah & Nanas

 Happy Birthday To Abang & Myself :)

Kek ni saya buat bersempena dengan ulang tahun hari lahir saya dan suami. Suami yang tengok resepi ni kat TV, langsung mencadangkan supaya saya buat. Saya suka buat kek tapi kalau yang suami tak suka makan, saya malas nak buat. Sebab nanti saya kena makan sorang. Saya sekarang cuba untuk err.. mengurangkan berat badan :'( Sadis!

Resepi ni saya tiru dari Ina Garten dalam rancangan Barefoot Contessa. Kek ni sewaktu baru sejuk, memang manis rasanya. Jadi cadangan saya, perlu biarkan seharian dulu, baru rasanya OK. Untuk cream cheese frosting, saya hanya gunakan 1/2 cawan confectioners' sugar sebab saya tak suka terlalu manis. Saya masih mencari resepi cream cheese frosting yang 'can hold its shape but not so sweet'. Resepi yang ini, bila dah dibiarkan semalaman, barulah agak keras cream cheese frosting tu.

Bahan:
Untuk Kek:
2 cawan gula pasir
1 1/3 minyak sayuran
3 biji telur saiz besar, pada suhu bilik
1 st esen vanila
2 1/2 cawan tepung serbaguna + 1 sb, asingkan (saya guna tepung naik sendiri)
2 st serbuk kulit kayu manis
2 st baking soda
1 1/2 st garam halus
1 cawan kismis
1 cawan kacang walnut, dipotong
1 pound/ 450gm lobak merah, disagat
1/2 cawan nanas, dipotong dadu

Untuk Frosting:
*(ada sesiapa boleh bagi saya perkatan Bahasa Melayu untuk frosting? Menyalut kek? Atau apa ye?)
3/4 pound cream cheese, pada suhu bilik
1/2 menterga tanpa garam, pada suhu bilik
1 st esen vanila
1/2  pound (225gm) gula confectioners, diayak (resepi asal 1 pound/450gm gula confectioners)

Untuk Hiasan:
1/2 cawan nanas dipotong dadu

Cara
Panaskan oven pada suhu 350 F.
Griskan 2 tin pembakar bersaiz 8 inci. Alas dengan kerta minyak, gris kertas minyak dan taburkan tepung. Ketuk-ketuk tin pembakar supaya tepung tu sekata.

Untuk Kek:
1. Pukul, gula, minyak, dan telur dalam mangkuk sampai kekuningan. Masukkan esen vanila.
2. Dalam mangkuk lain, ayak 2 1/2 cawan tepung, serbuk kulit kayu manis, baking soda dan garam.
3. Masukkan adunan bahan kering ke dalam adunan bahan basah.
4. Gaulkan kismis dan walnut dengan 1sb tepung. Masukkan lobak merah dan nanas ke dalam campuran ini. Kemudian masukkan campuran ini ke dalam adunan. Gaul sebati.
5. Bahagikan adunan sama banyak ke dalam dua tin pembakar. Bakar adunan selama 55-60 minit, atau sehingga bila dicucuk dengan lidi, lidi tu keluar bersih je. Biarkan kek yang telah masak sejuk di dalam tin pembakar.
**Tips: Elakkan dari membakar kesemua adunan di dalam satu tin pembakar. Nanti kek jadi tebal sangat dan lambat masak.

Untuk Frosting:
1. Campurkan cream cheese, mentega dan esen vanila dalam mangkuk dan pukul sehingga bergaul. Dalam resepi kata "just combined".
2. Masukkan gula dan pukul hingga sebati.
3. Letakkan sebiji kek di atas pinggan atau dulang hidangan, sisi rata menghadap ke atas. Sapukan frosting dengan menggunakan pisau roti atau spatula. Letakkan sebiji kek lagi di atas kek pertama, sisi rata menghala ke bawah, sapurkan frosting di atas dan semua sisi kek. Hias dengan potongan nanas.

Malas Tak sempat nak hias dengan potongan nanas.