Google Translator

Saturday, June 28, 2008

budi bahasa budaya kita?

Korang kalau bersalam dengan orang yg lebih tua, selalunya korang cium tangan tak?

Kalau bersalam dengan orang yang lebih muda, adakah korang expect atau mengharapkan budak-budak tu cium tangan korang?

Benda ni bukan isu besar pun. Cuma secara peribadi aku sebenarnya kurang selesa kalau budak-budak cium tangan aku. Bukan sebab tangan aku busuk ke hapa, tapi sebab aku rasa bila orang bersalam dengan kita dan cium tangan kita, itu satu penghormatan yang besar. Sama ada mereka ikhlas atau pun tidak, itu tak taulah kan.

Aku perasan la kalau artis ke, ahli-ahli politik ke, bila mereka bersalam dengan orang, mereka ni nampak sangat mengharapkan orang akan cium tangan depa tu. Especially kalau diorg bersalam dengan budak-budak. Maaf cakaplah. Aku rasa kalau depa ni nak dihormati sekalipun, belum sampai tahap perlu tangan depa tu di cium.

Orang-orang biasa yg bukan artis maupun ahli politik pun ramai yg perangai macam ni. Mungkinlah itu bukan satu kesalahan besar. Tapi pada akulah, respect is earned not granted kan.

Yang aku perasan jugak, ada sesetengah orang ni, boleh tu masa dia bersalam dengan budak kecik & menghulurkan tangan depa supaya dicium, takde le plak dia nak tunjuk hormat kat budak tu. Boleh sambil tangannya disalami & dicium tu, dia berbual2 dgn org lain ataupon tersengih2 depan kamera. Budi bahasa ke tu? Satu contoh yg sangat jelas korang leh tengok ialah poster yg gambar ct nurhaliza dok unjuk tangan dia kat satu kumpulan budak kecik untuk disalami & dicium. Bencinya aku dgn poster tu. Bukan sebab aku tak suka ct, tp pada aku poster tu sket pun tak menggambarkan 'Budi bahasa budaya kita'. Yang salah dalam hal ni ialah director pada pembikinan poster tu. Bodoh!!!

Paling kurang ct boleh buat dalam gambar tu ialah usap kepala atau pegang bahu budak yg salam & cium tangan dia tu.

Aku rasa memang budaya orang melayu yang tak berbudi bahasa kot mengharapkan tangan depa di cium?!

Aku jujurnya, kalau bersalam dengan ahli keluarga yg lebih tua je aku cium tangan. Kalau dengan orang tua yg bukan ahli keluarga, aku cuma akan tundukkan badan or kepala. Tercium tangan tu adalah sekali dua. Bukan aku sombong atau bongkak, tapi aku rasa tak perlu pun.

Begitu juga kalau budak-budak bersalam dengan aku. Seboleh mungkin aku akan tarik badan diorg ke arah aku, dan peluk-peluk laga-laga pipi tu. Tak perlulah diorg cium tangan aku. Tapi kalau budak lelaki tak leh la kan, jadik sexual harassment la pulak. Kalau budak lelaki, selalunya aku tepuk-tepuk je bahu diorg.

Cukuplah aku mengomel hari ni.
Kalau ikutkan banyak je tak puas hati dengan kempen budi bahasa ni sebenarnya kan..kan..kan..

2 comments:

longge said...

There are many different MY WIFE AND KIDS to choose from. For instance, there is the ES15 model that uses a convenient graphic user interface to make editing and recording a MY WIFE AND KIDS DVD easier to do and a MY WIFE AND KIDS DVD COLLECTION processor that can work with thirty frame progressive scan recording.


The reason why Ed Hardy clothing is among the favorite street apparels in the nation is because of the comfort hardy shirts provides, since they are made from lightweight and soft material, your body can breathe easily. The hardy shirts and Hoodies are made to feel and look good. You can not even question their durability, for hardy shirt can be worn many times and they will not look worn out.


You will find that today the rage is very popular in skate shoes are now going out of style, and Hogan skate shoes are adjusting easily to this. Because Hogan scarpe uomo already has some Hogan skate shoes that are in the punk-rock style that many skateboarders today are looking for. Hogan scarpe donna transition to their new Hogan uomo skate shoe look is occurring so easily today because in the late 1990s when the fashion trend started they were able to experiment by re-issuing some of the earlier skate shoe models that they had.

Sky said...

Ignoring the aberrant appearance choices of the young, you accept to see that ugg boots are a abundant women's ugg . Cheap uggs are an even bigger women's ugg suede boots .What is so abundant about ugg suede anyway?