Google Translator

Wednesday, March 25, 2009

Nasi Daging Lembu Sedap


Saya & suami sekarang ni rajin mencuba resepi-resepi baru. Maklumlah duduk jauh dari deretan gerai-gerai tomyam,nasi goreng, mee hoon sup di Malaysia. Dulu pun rajin juga, cuma tak serajin sekarang. Kat sini tiap-tiap hari kena masak. Oh! Bukan setakat setiap hari, tapi perlu masak sekurang-kurangnya 2 kali. Sama ada sarapan/lunch + lunch/dinner. Lagipun saya bawa bekal makanan ke sekolah. Memang kebanyakkan Melayu di sini pun buat begitu. Kalau sekali sekala nak makan di luar tu bolehlah, harga pun berpatutan, 5 pound lebih untuk sepinggan nasi beriyani yang boleh dikongsi makan berdua. Cuma kalau tiap-tiap hari tu jadi dah tak berpatutan lagi belanjanya. Tambahan pula, manalah larat nak makan di luar setiap hari, bosan jugakan.

Dua minggu lepas, saya mencuba resepi yang saya dapat dari website New Zealand Lamb Recipes. Saya dah olah resepi tu ikut sesuka hati saya memandangkan kami di sini tak punya New Zealand lamb(mungkin Che'a & Kak Ema orang yang sangat sesuai untuk cuba resepi-resepi kat website tu). Nama sebenar resepi ni ialah 'Kambing dan Nasi Ekspres'. Memandangkan waktu nak memasak tu saya cuma punya daging lembu & tidak punya beras ekspres, jadilah resepi saya namanya 'Nasi Daging Lembu Sedap'.


Bahan-bahan:
(Maaf ye saya tak sukat sangat semasa memasak, cuma agak-agak saja sukatan untuk makan berdua)

Minyak zaitun untuk menumis
Daging lembu yang di hiris nipis(2 genggam tangan buka ye,letak banyak kalau suka makan lauk)
6-7 ulas bawang putih ditumbuk
Tomato puri
4 biji buah tomato saiz sedang(dipotong 8)
Buah zaitun dihiris nipis(20-30 biji, saya guna buah zaitun hijau yg dah dibuang biji, i.e pitted olives)
2 batang celery
Beras(saya letak 3 pot untuk kami berdua)
Air untuk memasak 3 pot nasi(dikurangkan 1/3)
Daun pasli dihiris (1 genggam)
Garam & gula secukup rasa


Cara:

1- Panaskan minyak zaitun dalam kuali. Masukkan daging dan masak sehingga daging tu nampak kekuningan i.e dah masak.
2-Masukkan bawang putih yang telah ditumbuk.
3-Masukkan tomato puri & hirisan tomato segar. Kacau rata.
4-Masukkan hirisan buah zaitun, beras,air, garam, gula & daun pasli.Kacau rata & tutup kuali. Masak dengan api sederhana.
5-Sesekali buka tutup kuali dan balik-balikkan nasi. Masak sehingga air kering. Tapi jangan sampai hangus! :D

Nota kaki:
1-Elakkan dari terlebih air, nanti nasi jadi agak lembik. Saya letak air macam biasa, jadi nasi tu terlembik sikit. Sikit je, tapi malu ditegur suami saya :P
Sebab tu perlu kurangkan sedikit air berbanding kita masak nasi biasa guna rice cooker.

2-Boleh tambah sayur lain seperti lobak merah, brokoli, bunga kobis & kacang pis. Ikut suka ler..

5 comments:

xOxO~fixa~ said...

madam try resipi baru nampak...
nak try gak...huhu...

dla said...

fiza, bosan dah tak tau nak masak apa. tu yg saya& suami try resepi2 baru. Nasi ni sedap fiza, awak try tau. nanti bgtau saya hasilnya :)

Ana said...

sedapnye dila......lapo plak...

Dilla said...

Ana, sy baru bc komen Ana hari ni. time pose lak ni.huhuhu...

太子 said...

Every woman appreciates just how good Coach Outlet is. Coach Legacy has an undisputed reputation for top quality merchandise. This is precisely what puts a Coach Luggage up there amongst the top Coach Madison a woman can buy.


Chair Dancing - This is one of the best KATE & ALLIE ! That same chair you used before will now be used as part of a killer dance routine for ultimate aerobic exercise! These dance moves are great fun and will sculpt your body, while teaching you to be quite flirtatious with that special someone in your life. Beginner Pole Dancing - Welcome to your strength training KATE & ALLIE DVD . You don't need to have had any prior experience as a stripper to do this either. This is all about making transitions in a smooth and sexy way all while strengthening your body. Believe me...this KATE & ALLIE DVD COLLECTION will have you using muscles you never knew you had!


The Hogan scarpe sporty shoes were really intended for the basketball players. Hogan scarpe donna had the shoes designed with a lower profile outer sole compared to the previous shoes. The objective was to offer hogan donna that are lighter in weight, closer to ground, and equipped with better paneling for improved performance. The enhancements of Hogan scarpe uomo were made so that the player can attain optimum pivoting and blocking.