Google Translator

Wednesday, December 9, 2009

Asam Pedas Melaka

Asam pedas yang kami masak :)

Saya memang dari kecil lagi suka makan asam pedas. Asam pedas yang biasa keluarga saya masak simple je. Tumis bawang merah yang ditumbuk bersama dengan cili kering yang telah dimesin tu sampai garing (bukan hangus ye!), kemudian masukkan perahan air asam jawa, ikan kembung, garam, gula dan daun kesum.

Sewaktu suami dan saya ke Melaka pada hujung tahun 2007, konon-kononnya honeymoonlah, we didn't have a proper honeymoon anyway~ tak kisahlah yang penting bahagia :) ,kami sampai waktu senja. Lepas solat maghrib, keluar jalan-jalan cari makan, jalan kaki je dari hotel. Yang pertama kami jumpa Pizza Hut, kemudian KFC. Aiseh, takkan jalan jauh-jauh ke Melaka nak makan benda-benda ni semuakan. Balik semula ke hotel untuk naik kereta dan meneruskan pencarian kedai makan. Tak jauh dari hotel yang nama apa ntah tu, kami ternampak banyak kereta parkir kat tepi satu gerai ni. Gerai kayu je. Bukan restoran batu dan simen pun. We decide to give it a shot. Ternampak satu van yang parkir di situ, tertulis di badan van tu "ASAM PEDAS POWER."

Memang betullah POWER asam pedas kat situ. Sampai sekarang ni kalau teringat, kecur air liur saya. Kalau tuan puan pergi ke Melaka, cubalah makan kat situ. Letaknya gerai ni berhadapan dengan Perigi Hang Li Po.

Puas saya menyelak-nyelak lama-laman resepi di internet ni, akhirnya berjumpa juga dengan asam pedas Melaka idaman kami. Voila! Memang sedaplah. Worth your effort menumis tau! Dalam resepi asal tu pun katanya dia tengok kat internet tapi kat mana ntah. Dah banyak kali buat asam pedas ni, asik tak berkesempatan je nak kongsi kat sini.

Bahan kisar:
1 labu bawang besar
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
4-5 sudu besar cili kering yg telah dimesin (sukatan cili kering mesin ini sebenarnya bergantung pada kepedasan cili kering anda)
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
1 sd besar jintan manis
1/2 sd teh lada hitam

Bahan tumis :
1 labu bawang besar dihiris halus
1/2 sd teh biji sawi
1/2 sd teh halba
Segenggam daun kari (leraikan)

Bahan-bahan lain:
4 keping ikan tenggiri atau ikan tuna (dibersihkan)
10 sudu besar minyak masak untuk menumis *kalau tak yakin, letak sikit dulu, sewaktu menumis nanti kalau nampak minyak sikit tapi bahan untuk tumisan banyak, boleh tambah masa tu.
3 sd besar asam jawa campurkan dengan ¾ cawan air
1.5 liter air
2-3 biji tomato - potong 4
10 biji bendi *optional
2 tangkai bunga kantan - dipecahkan *di UK ni tak jumpa lagi bunga kantan, jadi saya tak letak pun.
Garam dan gula secukup rasa

Note: saya sebenarnya tak ikut sangat sukatan ni. saya agak-agak saja bergantung pada sebanyak mana ikan yg saya nak masak. Utilize your intuition ;)
sewaktu masih dalam periuk ;)

Cara:
Panaskan periuk dan masukkan minyak. Tumis bawang hiris hingga kuning dan masukkan bahan tumis yg lain, biarkan naik bau.

Masukkan bahan kisar dan garam, tumis hingga pecah minyak. Masukkan air asam jawa dan kacau sebentar hingga naik minyak. Masukkan ikan dan sebatikan bersama bunga kantan.

Masukkan air dan bahan lain kecuali tomato. Tutup dan biar renih pada api kecil hingga mula pekat dan masukkan tomato. Biarkan beberapa mnit baru diangkat.

4 comments:

Wan's Family @ Southampton said...

nak order satu ye asam pedas nnti;)sdpnya..terliur ni.
-ummi iman-

Che' A of Riccarton said...

pos sket ke mari... kalau aku ngidam ko kena masakkan tau dilla!!! hahaha...

mrs plain-june said...

subhanallah.. tgk pun dah kecoq ni dilla!!!

kami tgh planning nk g melaka.. bleh p carik asam pedas power tu. harap2 leh jumpa..

shoppingugg said...

One of the most elegant Christian Louboutin which no lady would like to step out ever would be the Christian Louboutin Pumps ; not only because Christian Louboutin Boots would be comfortable but the design is so well done that it would go with almost everything that one wears. It is quite understandable that one would be practicing wearing Christian Louboutin Sandals and one would need to wear different kinds of attire especially, when one needs to go out for work.

In 2002, christian audigier brand came into the public eye when hardy shirt was approached by Ku USA, Inc. The company was interested in producing a clothing line that would feature Hardy's artwork. Hardy Life immediately took off, and in only two years became a major fashion spotlight. hardy shirts line skyrocketed in 2004 with the help of French designer Christian Audigier, who shares Hardy's passion for bold, colorful art and design. The primary force behind the rise of Von Dutch, Audigier linked hardy shirts to the celebrity world.

Even though the scarpe Hogan is lightweight and flexible, comfort was in no way compromised. hogan donna made sure to include ample cushioning. The collar and the tongue of Hogan scarpe uomo are heavily padded which lends to a very cozy feel while on the foot. This Hogan uomo in the collar provides crucial protection and support to assist in avoiding injury.