Google Translator

Friday, December 18, 2009

Trip to Birmingham & CT scan

Dalam perjalanan ke Birmingham~GPS kami suruh ikut jalan ni. Jalan pintas rasanya.

Nasib baik jalan pintas ni pendek je, kalau tak takut jugak sebab sunyi je. Kalau nak berjalan, kena bawa peta juga, tak boleh bergantung pada GPS 100%.

Dah masuk highway semula.

Kami ke Birmingham pada Hari Raya Haji yang lepas. Tujuannya untuk mengambil CT (computed tomography) scan filem yang kawan saya tolong bawakan dari Malaysia. Sebelum berlepas ke UK awal tahun ini, kami dah pack semua barang dan hantar balik ke kampung. Dua hari sebelum berlepas, saya pergi berjumpa Dr. Murali (doktor yang bertanggungjawab untuk pembedahan dan rawatan kemoterapi saya) untuk follow-up yang terakhir sebelum ke UK, katanya saya perlu bawa CT scan filem tu ke UK untuk dibuat perbandingan dengan CT scan filem yg akan saya buat bulan Disember ini. Hari ni baru nak buat appointment untuk jumpa doktor untuk buat appointment CT scan. Saya sibuk sangat dua minggu lepas membuat correction untuk 1st year PhD report saya tu. Alhamdulillah semalam dah hantar, rasa seperti hilang beban digalas.

Melalui ladang biri-biri, tak nampak clear biri-biri yang montel-montel belaka itu.

Masih dlm perjalanan ke Birmingham,baru 3pm rasanya waktu ni, tp hari dah mula gelap.

Jujurnya saya tak suka buat CT scan ni. CT scan ni lebih kurang X-ray juga. Bezanya CT scan ni ambil cross-sectional image badan kita i.e gambar diambil secara melintang.

Sebelum badan kita dilalukan dalam tiub (macam terowong) yg ada pancaran x-ray tu, kita perlu minum air yang dipanggil contrast, saya dah tak ingat berapa ml. Kalau di Hospital Kuala Lumpur (HKL) air contrast tu warnanya oren. Ingat lagi seorang nurse tu melawak, katanya, "Minum ye air oren tu sampai habis." Hemm..rasanya tidaklah seperti rasa air oren Sunquick atau air oren Marigold. Rasanya tak sedap langsung :( Tujuan minum air yg disebut contrast tu ialah supaya bila image dari badan kita diambil, organ badan dan tumor dapat dibezakan.
Inilah sebotol minuman contrast yang perlu dihabiskan. That's me beside the bottle. Gambar ni diambil semasa CT scan kedua di HKL.

Lepas dah minum air contrast tu, kita kena pakai pakaian hospital yg ada tali-tali ikat kat belakang tu. Pakaian lain suma kena tanggal. Pastu nurse akan cucuk satu tiub kecil i.e intravenous (IV) line ke saluran darah kat tangan kita. Tiub tu gunanya untuk menyalurkan sejenis contrast lain dalam badan kita. Contrast yang ini akan disalurkan semasa badan kita melalui terowong tu. Ingat lagi kali pertama diCT scan, saya menjerit sebab contrast tu dialirkan terlalu laju dan bila masuk ke salur darah sakitnya hanya Allah yang tahu. Mungkin technician atau jururawat yang mengoperasikan IV line tu belum biasa kot. Geram pun ada, nak menangis pun ada. Kali kedua diCT scan, Alhamdulillah, smooth je contrast tu masuk ke salur darah saya.

Selepas tu, kita ditinggalkan sorang-sorang dalam bilik CT scan tu. Lab technician dan jururawat masuk ke bilik yang berhadapan dan meneruskan operasi meng'CT scan' badan kita menerusi tingkap kaca. Walaupun dah 2 kali melalui pengalaman CT scan ni, saya tetap ada rasa seriau. Seriau sebab takut contrast yang masuk dalam salur darah tu menyakitkan saya.

Di sini ada maklumat lanjut tentang bagaimana ovarian cancer di diagnosis.


Dalam perjalanan pulang ke Newcastle, singgah di R&R mana ntah, beli kopi COSTA :)

5 comments:

Ir A.Aziz said...

Hmm, biasa tgk CT Scan dalam citer House.

Kena tanggal sumer pakaian? Tudung pon sekali ar? Tp utk tujuan perubatan, xper kan?

xOxO~fixa~ said...

madam...hows da result?
ok ker? hope everything is fine...
saya doa kan mdm free from those cancer cells..
amin...

AINI NORAINI said...

get well soon..
never knew pon mdm sakit mcm tu skali...apepon...i'll pray for u...

shoppingugg said...

I know not everyone is going to like Breitling . While I think they are beautiful, I can understand why some wouldn't like Breitling Avenger . They aren't as 'rounded' as others like Tag or Seconda. Although stylish, Chrono Superocean have a certain old fashioned, harder-edged style to them. I learned later that most collections of Superocean were designed over 50 years ago and, despite some changes to the movements and minor aesthetic modifications; they are pretty much the same wristwatch as they were 50 years ago.


The look is flattering when you wear the Louboutin Shoes . They enable you to have the right style cutouts that one can ever see and find the perfect Christian Louboutin Pumps that will leave you purring like a kitten. The reason behind this is the amount of time and effort that goes into putting Christian Louboutin Boots together. The ultimate thing about Christian Louboutin Sandals will be the way things finally look on the feet of the person wearing them.


It is Hardy clothing provides you with designer hats, caps and beanies for more style and fashion craze. The only thing is that hardy shirt are a bit highly priced and it becomes difficult for common men to buy more than one or two ED Hardy Shoes . The designs and colors are no doubt unmatched and ED Hardy Shoes tend to stay long in the fashion world.

wangzi said...

Popular Breitling Watches models include the: - Navitimer- Windrider- Professional- Aeromarine。There are many movements and calibers of Bentley Motors T , depending on which model you acquire. Navitimer World has used many types of movements and base movements over the years of creating watches and there are different Breitling Avenger movements.


Nowadays, wedding Christian Shoes can be found not just on stores but also online. And there is not just one brand of shoes to choose from but hundreds of those. One of the most popular wedding Christian Louboutin Pumps that women are craving to have is the Christian Louboutin Boots wedding shoes. Just like Jimmy Choo, Christian Louboutin Sandals has also been captivating the heart of women through his wedding shoes.


Even though Coach bags may be cheap compared to other designer bags, they are still relatively costly. One of the best ways to get a good Coach Ergo at a great price is to buy from an outlet store. Outlet stores have become known for offering a really great prices on Coach Legacy . Buying a Coach Luggage in an outlet store is no exception.