Google Translator

Monday, June 13, 2011

Nursing Cover (plus tutorial link)

Nursing coverku - side 1

Nursing coverku - side 2
Alhamdulillah siap pun nursing cover beberapa minggu lepas. Cuma tak sempat nak ambil gambar je. Saya buat nursing cover jenis boleh pakai depan belakang. Senang je nak jahit :) Insya-Allah, harap-harapnya dapat menyusukan baby nanti & nak pakai nursing cover ni. Segankan nak selak-selak sewaktu menyusukan bayi. Ada sesetengah orang tak kisah kot, tapi saya yang tengok ni rasa malu. Kalau ada yang berminat nak buat nursing cover seperti yang saya jahit ni, boleh tengok tutorial kat sini:



Tutorial-tutorial lain (lebih kurang je):


Nursing cover yang saya hadiahkan untuk ex-housemate yang baru bersalin :)
Nursing cover saya kalau korang tengok saya cuma simpul/ ikat je tali yang nak gantung kat leher tu. Nursing cover untuk ex-housemate ni, saya guna D-ring untuk tali tu. Personal preference, saya lebih suka simpul sebab: 1) Senang nak jahit, 2) Senang nak dipakai.

8 comments:

mrs plain-june said...

dilla.. kalau ju pregnant lagi, konfem ju oder nursing cover, barut baby dll dgn dilla! :)
(sblm2 ni ju selak ja but cover dgn tudung yg labuh dan menyorok2 disebalik cik abe tp lani dia dah selim itu yg kena ada cover xtra :p)

tasha said...

yeay! selangkah menujuk ke arah breastfeeding! chaiyok2 kak dilla! erm, but for me, tasha prefer yg ada ring tu kot, sbb nnt once baby dh masuk dlm tu, senang kita nk adjust bukaan ats tu, utk intai dia, etc..itu ikut pengalaman tasha la..it's up to u..papepun, bravo la akak, sumer wat sendiri..x mcm tasha, sumer beli..ekeke.

knv said...

gilosss! ni semangat ke hapa nih? boleh buat stok untuk anak2 ke 2,3,4,5 nih hahahahh!

Dilla said...

@Ju:
boleh Ju, insya-Allah. Cuma kena bagitau awal-awal, saya ni amatur je bab menjahit ni, jadi jahitan tu tak semantap tukang jahit pro :)

@Tasha:
Saya dah beli medela freestyle jugak tau ;P Insya-Allah memang plan nak breastfeed. Yang ada ring tu leceh sikit nak jahit Tasha, part jahit untuk ketatkan ring tu. Tapi boleh je nak tambah ring kemudian hari :)

@knv:
semangat gigih la ni. Aku cek rege mende ni dalam 30pound. Aku tak taula part mana yang mahal, kainnya ke, benangnya ke, atau brandnya ( aku cek kat mothercare). Kecuali aku rajin mencari yang used.

tasha said...

uwwaaaa!!! medela FS....sgt jeles okay!..heheh..FS is one of heavy usage breastpump..so, make sure u make full use of it kay kak dilla..

owh..another thing..kesilapan yg bnyk ibu2 baru buat in bf, they thought bf'ing will come naturally...well, actually it's not..mmg ada yg okay jer smooth perjalanan bf dia..but MOSTLY, will face trouble here n there..so, tasha pasti akak pun dh wat research pasal bf kan..expect it not to be that easy, but it is also not difficult..

akak, mahalnyer harga mende nie kat sana? kalo yg diorg nie jual online kat malaysia, murah2 jer..i don't remember brape..tapi xde la mahal sgt..

LiFe Is BeAuTifUl LyRiC said...

cantikk..pandainyer kak dilla jahit..

amieda said...

salam..di mana nak dapatkan boning tu ye ?

Fatimah Bt Tony said...

Wah.. Perkongsian yang sangat menarik. Tq admin.. cara mudah buat nursing cover