Google Translator

Thursday, September 4, 2008

Aduhai Solat Terawih

Masuk hari ni dah 5 hari kita berpuasa. Aku pun Alhamdulillah dapat 5 hari puasa setakat ni. Doaku semoga tak banyak hari berpuasa yang perlu diganti. Last year lah yang paling banyak dalam sejarah aku ganti mengganti puasa ni. Kebetulan masa bulan puasa tahun lepas tu aku perlu jalani satu cycle of chemotherapy, jadi terpaksalah tak puasa untuk beberapa hari sebab muntah-muntah tu.

Setakat ni jugak, solat terawih aku belum tinggal atau tertinggal lagi. Syoknya :))
Bulan Ramadhan ni aku sebenarnya lebih suka buka puasa kat rumah sendiri. Senang nak berbuka, pastu nak solat Maghrib dan seterusnya nak bersiap untuk ke masjid untuk Solat Isyak & Terawih. Harap-harapnya tak ada le sesiapa menjemput kitorang datang berbuka (boleh ke cenggini?).

Dalam pada seronok dapat Solat Terawih ni, ada jugalah beberapa perkara yang aku kurang senang. Satunya dengan budak-budak yang ikut parents diorg ke masjid tu. Aku tak salahkan parents 100%. Kengkadang bebudak ni memang jenis tak reti diam. Bila time makmum meng'Amin'kan Al-Fatihah tu, suara depa la yang berlebih-lebihan harakatnya. Tu belum camput dengan bisingnya. The first 8 rakaat tu terkawal lagi. Bila je Imam baca doa selepas rakaat ke-8 tu, diorg berlari turun tangga tu. Sambil bising-bising.

Kelmarin aku geram sangat, aku dengar diorang berkejaran turun tangga masjid tu, ku pergi berdiri kt tepi tanga tu & aku cakap dengan nada yg tinggi(garanglah kononnya), "Orang lain kan masih solat, kenapa bising-bising ni? Tak boleh turun elok-elok?". Malam semalam, aku tak yah cakap apa-apa dah. Masa aku turun tangga tu, ada 2-3 orang budak-budak tu terpandang aku. Aku dengar diorang bgtau kawan-kawan diorang supaya jangan bising. Walaupun bukan semua dengar arahan, tapi sekurang-kurangnya dapat dikurangkan tahap kebisingan budak-budak ni.

Itu baru bab bising. Belum lagi masuk bab jemaah wanita. Kat masjid tempat aku solat terawih tu, muslimat masuk ikut satu pintu tu. Dah ada papan tanda besar kat atas lantai tu, DI LARANG MEMBAWA SELIPAR/KASUT. Tapi ramai la jugak yang aku kira tak tahu membaca pakai selipar diorg sampai ke kawasan larangan tu. Aku pelik betul dengan diorg ni. Tak fikir ke? Orang lain akan pijak lantai kat situ dengan keadaan telh berwudhuk. Kita ni nak menghadap ALLAH, seboleh-bolehnya kena bersih. Lain la kalau dok kat kawasan padang pasir yang sentiasa berdebu tu ke atau dalam taman burung yang sentiasa penuh dengan najis burung ke, boleh le compromise. Ini dah memang dalam masjid yang sepatutnya semua jemaah bersama-sama menjaga kebersihannya. Agak-agak kalau orang masuk dalam rumah diorg pakai kasut, diorg marah tak????! Geram betul aku.

Pastu aku perasan la, kalau jemaah wanita ni, susah betul nak merapatkan saf. Aku tak tahu sama ada diorg tak tahu betapa pentingnya merapatkan saf ataupun diorg tahu tapi malas nak bergerak. Aku dah cite pasal ni kat suami aku. Kata suamiku, fotostat artikel tentang kepentingan merapatkan saf tu, nanti kita edarkan kat masjid. Harap-harapnya adalah kesedaran bila diorg dah tau kepentingan merapatkan saf tu.

Rasanya celoteh aku ni bukan mengumpatkan? Kalau tak, penat je puasa hari ni :(

2 comments:

Afidalina Tumian said...

salam kak..ingat x sy lagik?! hehe..samalaaa sinih pun camtu..tiba2 je ada budak kecik anak sorg makcik sinih semayang tgh2 saf perempuan..dah ckp, nnt putus saf.. aisey...tak sure nk ckp mcm mana lagik.. rasanya dah sehabis lembut.. takkan nk berayat2 mcm2 lak..aduhai..

dla said...

salam,
betul tu afi..
tapi somehow kita kena buat something kan.
kalau tak kita, ada ke orang lain yg nak tolong tegur? ;)