Ini resepi Sabtu lepas. Baru hari ni sempat nak kongsi. Saya cari di internet beberapa resepi Buttered Prawns tapi kebanyakkannya menggunakan white wine ataupun arak Cina. Untuk menggantikan white wine, saya gunakan perahan jus lemon. Idea nak menggantikan white wine dengan jus lemon tu datang berdasarkan hasil borak-borak saya dengan kawan-kawan satu research group. Beberapa minggu lepas kami ada get together & salah seorang dari mereka minum white wine. Saya menyibuk bertanya apa rasa white wine tu. Yelah, bila tengok resepi-resepi mat saleh ni, banyak yang menggunakan white wine. Kata kawan saya tu, "It has a citrusy taste to it..." Jadi conclusion saya, rasa white wine = masam macam lemon atau limau nipis.
Bahan:
20-25 ekor udang saiz sederhana ~ buang kepala. Kalau terlebih rajin, buang mata saja tapi biarkan kepala intact
4-5 ulas bawang putih ~ dicincang halus
5-7 ulas cili padi (tambah kalau suka pedas) ~ dicincang halus
segenggam daun kari ~ lebih kurang dalam 20 helai
3-5 kuning telur
1 sb kicap manis
6 sb mentega
1/4-1/2 dari perahan sebiji lemon
sedikit minyak untuk menggoreng
garam & gula secukup rasa
Cara:
1- Panaskan minyak dalam kuali & goreng udang sehingga kemerahan. Angkat udang & toskan minyak.
2- Tuangkan lebihan minyak menggoreng ke dalam bekas dan tinggalkan lebih kurang 3-4 sudu besar di dalam kuali.
3- Tumis bawang putih, cili padi dan daun kari hingga naik bau. Asalkan jangan hangus.
4- Perlahankan api dan masukkan mentega, kicap manis, gula dan jus lemon. Kacau hingga mentega jadi cair.
5- Masukkan kuning telur. Untuk dapatkan juraian kuning telur yg cantik, masukkan kuning telur ke dalam penapis santan(sieve/sifter) dan guna sudu untuk menggores kuning telur tu supaya keluar dari penapis. (Susah nak terangkan dengan ayat part ni)
6- Masukkan udang dan tambah garam atau gula sesedap rasa.
Google Translator
Friday, October 16, 2009
Buttered Prawns / Udang Goreng Bermentega
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
2 comments:
waaa~ nyum2!
sedpnya kalau dpt rasa ni.yg pasti nak makan sate n laksa amran lagi..sedapppp
Post a Comment