Google Translator

Sunday, January 10, 2010

Kantung serbaguna & Beg dari seluar terpakai

Masa cuti hujung tahun baru ni, saya sempat menjahit beberapa kraftangan untuk digunakan dalam rumah. Satunya, saya jahit kantung serbaguna sebagai tempat untuk suami & saya meletakkan sarung kepala (winter hat) dan sarung tangan.


Keduanya, saya jahit beg kecik untuk tempat simpanan beg-beg yang saya gunakan bila pergi kedai untuk membeli barang keperluan rumah (groceries shopping).


Boleh nampakkan beg-beg pakai semula yg saya lipat dan masukkan dalam ke dalamnya :)



Cara-cara nak buat karung dan beg di atas ada dlm gambar di bawah ni. Klik pada gambar untuk besarkannya.



Ketiganya, saya buat karung untuk sumbatkan beg-beg plastik. Yang ini tak ada tutorial. Secara asasnya, nak buat karung ni sama macam jahit sarung bantal golek. Idea ni saya dapat dari blog Make It and Love It. Kalau nak lebih senang, gunakan kaki seluar yg dah tak mahu dipakai lagi, dan masukkan getah seperti dalam tutorial kat blog tu. Jimat masa & tenaga untuk menjahit ;)



Pandangan atas karung, lubang ni kita gunakan untuk menyumbat semua plastik.



Pandangan bawah karung, lubang ni kita gunakan untuk mengeluarkan plastik.

Inilah rupa karung tu.

8 comments:

mrs plain-june said...

wah dilla!! kagumnya!!! sungguh rajin! sungguh bermanfaat! i love recycling!! i love DIY! salut!! salut!!! dilla jahit tangan ke? ju dok simpan angan2 nk beli mesin jahit.. tp rasa macam nk beli mixer yg power dulu.. :p

Dilla said...

Ju, saya jeles tengok sewing blog org2 yg rajin upcycle/recycle ni. Bila fikir2, baik buat sendirikan. Memang semua tu jahit tangan. Belum ada budget nak beli mesin jahit ni. Ju, nak beli mixer tajuk apa? Dah tengok tak iklan Phillips Robust Collection? Sungguh menggegarkan iman ;)

xOxO~fixa~ said...

madam...sgt kreatif...bravo...big applause for u...btw kantung simpan beg plastik tu kalo tgk mcm klaka la...hehe...mcm ulat gonggok versi besar...=)
tc madam...

mrs plain-june said...

tu la.. ju pun tergoda tgk blog org buat crafts dr used items/ fabrics. ada 1 bekas besar penuh dgn unused kids clothes. tp apa pun x buat lg. dok berangan ja lebih :p
nway x penah tgk lg iklan phillips.. dok bekenan kitchenaid artisan ;)

achiema said...

Dila..gue kagum bangat.. kamu sungguh kreatif dong! bagus! teruskan bakat, moga hidup bertambah berkat.. ameen.

Dilla said...

fixa:tersenyum simpul saya membaca pujian awak. huhuhu... ulat gonggok belang2 tu hadiah imaginasi utk awak k;)
keep in touch k. sy balik nanti, kita leh geder2 masak2 & menjahit gitu ;P

ju: i wish i have more fabrics to work on. Yg buat2 ni either beli kat car boot or dpt free dari environmental activist grop give-away.

kak ema: suka2 aja dong. dulu nggak terpk idea2 begini kok ;)

dingdang said...

hermes handbags are absolutely wearable and for any occasion. Women would refer to it more often if they have the Kelly handbag with them all the time. A Kelly handbags would improve any woman’s life, her bearing and the condition of her new clothes.
With the use of daidaihua , a fat and obese person can quickly become slim and appealing to others. It only takes thirty days for someone to use lida slimming t. Within thirty days, he or she can already lose a lot of weight. Nevertheless, lida recommended use is a total of three months. By the end of that period, all the excess weight that makes one look fat and ugly disappear. slimming capsule herbal capsule is an extremely safe slimming pill. Like all other supplements, just do not abuse it by taking too much. One pill a day of slimming capsules is all you need to lose weight. Using lida daidaihua now.
Due to Chanel bag practicality and sophisticated elegance, many fashion aficionados gravitate to this Chanel handbags with a Vintage Resin Pearl Clasp. A handbag to a woman is an essential expression of which she sees herself as. Therefore, Chanel handbag characterized by the refined classic elegance is many people's favorites. If you have a chance to go with one chanel watches .
Most people think of Tiffany uk , however, as the ultimate jewelry store. silver accessories has become famous for being at the height of jewelry fashion, and for developing jewelry like the Tiffany sets for diamonds. The movie Breakfast at silver sets was shot on location at the New York City Tiffany store.

longge said...

You can admire the look of a classic louis vuitton handbags . There are lots of women who fit this bill, of course. However, not every woman has the massive funds available to go out to the Louis vuitton bags boutique and get that louis vuitton that strike their fancy the most. Nor are most of us willing and able to wait the standard several years to get that call that lv is finally available.