Google Translator

Wednesday, January 13, 2010

Sesampainya aku di Newcastle...

Tahun lepas, waktu ini saya masih di Malaysia menunggu hari untuk berlepas ke UK. Sekejap je masa berlalu. Dah nak masuk setahun saya di sini meneruskan perjuangan untuk menimba ilmu. Seingat saya, saya sampai ke Newcastle pada hari Ahad pagi dan esoknya saya terus ke universiti. Fuh! Bersemangat betul. Haha... Sebenarnya saya dah emel supervisor menyatakan saya tarikh saya sampai. Padahal boleh je saya nak rehat-rehat sehari dua tapi rasa macam tak best pulak.

Untuk 2 minggu yang pertama di UK, saya dan suami menumpang teduh di rumah Dzun. Mujurlah ada ex-housemate zaman bujang dulu. Kalau tak ada, boleh menumpang di rumah pelajar-pelajar dari Malaysia yang lain. Cuma mungkin rasa janggal sebab tak pernah kenal sebelum ini. Satu perkara yang saya fikir bagus di Newcastle ni ialah setiap pelajar Malaysia yang baru datang kebiasaannya akan ditumpangkan di rumah sesiapa yang sudi. Oklah tu kan, konsep tolong-menolong gitu.

Saya dan suami memang berterima kasih sangat pada Dzun & hubby yang bawa kami ke universiti- postgrad school, finance office, library, etc -untuk proses pendaftaran, buat identification card, dan macam-macamlah. Pastu bawa kami ke bank untuk buka akaun. Di UK ni, untuk international students, perlu ada surat pengesahan dari universiti baru boleh buat akaun bank. Tak boleh memandai-mandai terus pergi bank gitu. Untuk suami atau pasangan pula, boleh buka akaun bila sang isteri dah ada akaun. Sepanjang 2 minggu tu juga, Dzun make sure saya bawa bekal makanan ke sekolah. Kat Malaysia, manalah biasa bawa bekal-bekal ni. Saya pernah sekali dua je bawa bekal ke tempat kerja. Kebiasaannya bila nak lunch, beli je. Kat sini restoran makanan halal banyak je, maklumlah kat sini ramai orang Pakistan. Tapi kami bukannya kaya raya nak makan kat kedai setiap hari. Tambah-tambah baru nak mulakan hidup, banyak duit nak pakai.

Lepas tu, dengan pertolongan Dzun jugak, kami dapat rumah sewa iaitu rumah yang kami duduki sekarang. Tuan rumah tu mukanya ala2 hero hindustan Amitabh Bachan tu, tapi versi 40-an kot. Huhu... Namun saya bukanlah peminat Amitabh Bachan mahupun SRK. Satu perkara yang membuatkan saya dan suami memilih rumah itu ialah dapurnya yang agak luas dan bilik airnya yang ada shower. Rumah-rumah yang kami tengok sebelum tu, dapur kecik giler, ala-ala dapur dalam iklan pinjaman Bank CIMB tu. Ala.. yang pasangan india/benggali terpaksa berhimpit nak masuk dapur tu. Bilik air pulak, ada bath tub je. Kena mandi bercebok sambil mencangkung atau duduk melutut dalam bath tub gitu. Ada sorang pemilik rumah sewa tu, paip air sejuknya bocor. Itupun dia boleh nak bagi kami sewa tanpa baiki dulu paip bocor tu. Dah le wallpaper kat dinding rumah berjalur-jalur & berbunga-bunga besar gedang, Rimas!!!

Oh! Untuk makluman, semua rumah-rumah yang kami tengok tu, pemiliknya semua orang Pakistan. Kata orang kat sini, kalau rumah milik Pakistan ni, rumahnya kurang mantop tapi murah. Kalau rumah milik mat saleh, rumah mantop tapi agak mahal. Namun itu cuma satu generalization. Ada je rumah mat saleh yang mantop dan murah. Jadi kalau nak datang UK, carilah rumah sewa sampai dapat yang anda puas hati. Pastu sebelum mengemas rumah & membawa masuk barang-barang anda, ambillah gambar segala sudut & ruang kat rumah tu. Sebab ada dah beberapa kes bilamana penyewa nak keluar, tuan rumah tu mendakwa penyewa buat kerosakkan sekian-sekian. Jadi bila kita ambil gambar-gambar tu semua, kita ada bukti.

Dengan pertolongan seorang senior kat sini , kami pun mengangkutlah beg-beg besar & berat kami tu dengan kereta senior tu. Bila dah ada rumah, kena beli barang keperluan rumah pulak. Yelah, sabun basuh baju, pencuci pinggan mangkuk, pinggan mangkuk, pisau, bantal, macam-macamlah. Nak pergi ASDA (ala-ala Giant/Carrefour) untuk membeli barang-barang keperluan tu, ada seorang senior lain yang menawarkan pertolongan. Alhamdulillah. Semoga Allah memberi ganjaran kepada mereka semua ni. Itupun kami tak sempat nak beli semua barang di ASDA sebab waktu solat zuhur-asar yang sangat dekat ketika tu. Saya masih ingat lagi saya & suami meredah salji menaiki bas pergi ke kedai membeli bantal, pinggan mangkuk & carpet cleaner. Kesian suami yang terpaksa mengangkut carpet cleaner yang berat tu. Saya pun kesian jugak, mengangkut bantal yang gedang walaupun ringan. Huhu... memang pengalaman betullah.

Idea membeli carpet cleaner tu idea sayalah. Sebab saya geli dengan carpet yang sedia ada dalam rumah sewa tu. Penyewa sebelum kami tu walaupun Muslim tapi selamba badak je bawa kasut dalam rumah. Dan dapur rumah tu... eeerrrkkk.. memang kotorlah. Namun saya tak terlibat pun dalam usaha membasuh carpet. Suami yang buat semua, saya mengemas dan pergi ke sekolah setiap hari. Terima kasih untuk suami atas kerjasamanya :)

Next time sambung cerita tentang school, supervisor & PhD pula.

12 comments:

xOxO~fixa~ said...

madam...best plak baca perjalanan hidup madam masa kat UK...blh wat bibliografi pas tu kita jual la...hahaha...
tc mdm...

Wan's Family @ Southampton said...

dilla, beruntung, i buat sendiri semua itu, register, gi library, buka account, buat id,.and semua2 yg sewaktu dengannya itu, dgn prob kesilapan system utk regi in january..mcm2 la.hubby tak dpt ikut cos kesian dgn anak yg masih kecil kesejukan dalam weather baru!dilla beruntung;)apapun alhamdulillah, pengajaran utk diri sendiri kan kan.

Nasir ab Rahaman said...

mdm...suka plak baca pengalaman madam....

saya doakan mdm berjaya dan menjadi lecturer kebanggaan kami sumer....amin...

mcm terpikir nak sambung la plak...huhuh

shoppingugg said...

The street wear for the street smart speaks a lot about the fashion concepts of ED clothing Clothing Line. The suave cuts and colors in the ED Hardy Shoes Hoodies has become a popular flair among those who choose to mellow on their daily garb. The sneakers and ED Hardy Shoes Jeans are complemented by the hardy shirt Hoodies with its intricate vintage prints. The young professionals who choose not be held captives of the preppy and casual look of collars and slacks opt for the lazy jeans, shirts and hoodies for that relaxed and casual feel.

If you have a thing for excellent piece of art Christian Louboutin , you can buy them for an amazing price by choosing a special wholesale price offer, online. If you are not in the fashion industry, and can't order Christian Louboutin Pumps like this, you can surf our website with these special price offers of Christian Louboutin Boots . Find the perfect pair, buy them and feel lovely, charming and stylish. That is what Christian Louboutin Sandals give you - pure pleasure!

As expected, Hogan scarpe has a flat base which exposes a herringbone treading that provides excellent traction and grip. Hogan scarpe donna are made from a special lightweight material named Phylon which gives a pretty responsive feel to hogan donna . This gives way to Hogan scarpe uomo that molds and adjusts to the form of the foot while in motion, giving a very springy resistance.

ge said...

http://www.submitwww.com/user/view/history/login/hoganscarpes222
http://www.submitwww.com/user/view/history/login/lidadaidaihua111
http://www.submitwww.com/user/view/history/login/viagra111
http://www.submitwww.com/user/view/voted/login/breitling123
http://www.submitwww.com/user/view/voted/login/Chanel123
http://www.submitwww.com/user/view/voted/login/choosemy123
http://www.submitwww.com/user/view/voted/login/coach123
http://www.submitwww.com/user/view/voted/login/dvd123
http://www.submitwww.com/user/view/voted/login/eshopping123

Mr.Anthony Dave. said...

Adakah anda memerlukan pinjaman segera?
* Pemindahan Sangat cepat dan segera ke akaun bank anda
* Bayaran balik bermula sembilan bulan selepas anda mendapat wang dalam anda

akaun bank
* Kadar faedah yang rendah sebanyak 2%
* Bayaran balik jangka panjang (1-30 tahun) Tempoh
* Terma pinjaman yang fleksibel dan bayaran bulanan
*. Berapa lama masa yang diambil untuk membiayai? Selepas mengemukakan permohonan pinjaman,

Anda boleh mengharapkan bahawa jawapan awal kurang daripada 24 jam dan

pembiayaan dalam 72-96 jam selepas menerima maklumat yang kita perlukan

daripada anda.

Hubungi syarikat pinjaman sah dan berlesen yang dibenarkan
bahawa bantuan kewangan kepada negara-negara lain.
Untuk maklumat lanjut dan borang permohonan pinjaman melalui Hubungi sekarang

e-mel: trustloan87@gmail.com

Hal terbaik,
Mr.Anthony Dave.
Ketua Pegawai Eksekutif (CEO)
Amanah Pinjaman Syarikat

Mr.Anthony Dave. said...

* Adakah anda memerlukan pinjaman segera?
* Bayaran balik bulanan bermula dalam tempoh 8 bulan selepas anda telah mengumpul pinjaman dalam akaun bank anda.
* Kadar faedah yang rendah 2%
* Pembayaran balik jangka panjang (1-30 tahun) tempoh.
* Terma pinjaman yang fleksibel dan bayaran bulanan.
* Berapa lama masa yang diambil untuk membiayai? Selepas mengemukakan permohonan pinjaman
Anda boleh mengharapkan jawapan yang awal kurang daripada 24 jam, dan ***.
*** Pembiayaan dalam 72-96 jam selepas menerima maklumat yang kami perlukan, daripada anda
  Hubungi kami sekarang Email: trustloan87@gmail.com

  TERBAIK BERHUBUNG,
Mr.Anthony Dave.
Ketua Pegawai Eksekutif
Amanah Pinjaman Syarikat

Mr.Anthony Dave. said...

* Adakah anda memerlukan pinjaman segera?
* Bayaran balik bulanan bermula dalam tempoh 8 bulan selepas anda telah mengumpul pinjaman dalam akaun bank anda.
* Kadar faedah yang rendah 2%
* Pembayaran balik jangka panjang (1-30 tahun) tempoh.
* Terma pinjaman yang fleksibel dan bayaran bulanan.
* Berapa lama masa yang diambil untuk membiayai? Selepas mengemukakan permohonan pinjaman
Anda boleh mengharapkan jawapan yang awal kurang daripada 24 jam, dan ***.
*** Pembiayaan dalam 72-96 jam selepas menerima maklumat yang kami perlukan. dari awak
  Hubungi kami sekarang Email: trustloan87@gmail.com

 
BEST REGARD,
Mr.Anthony Dave.
Trust Loan Company
Email trustloan87@gmail.com

Mr.Anthony Dave. said...

* Adakah anda memerlukan pinjaman segera?
* Bayaran balik bulanan bermula dalam tempoh 8 bulan selepas anda telah mengumpul pinjaman dalam akaun bank anda.
* Kadar faedah yang rendah 2%
* Pembayaran balik jangka panjang (1-30 tahun) tempoh.
* Terma pinjaman yang fleksibel dan bayaran bulanan.
* Berapa lama masa yang diambil untuk membiayai? Selepas mengemukakan permohonan pinjaman Anda boleh mengharapkan jawapan yang awal kurang daripada 24 jam, dan ***.
*** Pembiayaan dalam 72-96 jam selepas menerima maklumat yang kami perlukan. daripada anda Hubungi kami sekarang
E-mel: trustloan87@gmail.com

 
BEST REGARD,
Mr.Anthony Dave.
Trust Loan Company
Email trustloan87@gmail.com

Mr.Anthony Dave. said...

* Adakah anda memerlukan pinjaman segera?
* Bayaran balik bulanan bermula dalam tempoh 8 bulan selepas anda telah mengumpul pinjaman dalam akaun bank anda.
* Kadar faedah yang rendah 2%
* Pembayaran balik jangka panjang (1-30 tahun) tempoh.
* Terma pinjaman yang fleksibel dan bayaran bulanan.
* Berapa lama masa yang diambil untuk membiayai? Selepas mengemukakan permohonan pinjaman Anda boleh mengharapkan jawapan yang awal kurang daripada 24 jam, dan ***.
*** Pembiayaan dalam 72-96 jam selepas menerima maklumat yang kami perlukan. daripada anda Hubungi kami sekarang
E-mel: trustloan87@gmail.com

 
BEST REGARD,
Mr.Anthony Dave.
Trust Loan Company
Email trustloan87@gmail.com

Mr.Anthony Dave. said...

* Adakah anda memerlukan pinjaman segera?
* Bayaran balik bulanan bermula dalam tempoh 8 bulan selepas anda telah mengumpul pinjaman dalam akaun bank anda.
* Kadar faedah yang rendah 2%
* Pembayaran balik jangka panjang (1-30 tahun) tempoh.
* Terma pinjaman yang fleksibel dan bayaran bulanan.
* Berapa lama masa yang diambil untuk membiayai? Selepas mengemukakan permohonan pinjaman Anda boleh mengharapkan jawapan yang awal kurang daripada 24 jam, dan ***.
*** Pembiayaan dalam 72-96 jam selepas menerima maklumat yang kami perlukan. daripada anda Hubungi kami sekarang
E-mel: trustloan87@gmail.com

 
BEST REGARD,
Mr.Anthony Dave.
Trust Loan Company
Email trustloan87@gmail.com

Mr.Anthony Dave. said...

* Adakah anda memerlukan pinjaman segera?
* Bayaran balik bulanan bermula dalam tempoh 8 bulan selepas anda telah mengumpul pinjaman dalam akaun bank anda.
* Kadar faedah yang rendah 2%
* Pembayaran balik jangka panjang (1-30 tahun) tempoh.
* Terma pinjaman yang fleksibel dan bayaran bulanan.
* Berapa lama masa yang diambil untuk membiayai? Selepas mengemukakan permohonan pinjaman Anda boleh mengharapkan jawapan yang awal kurang daripada 24 jam, dan ***.
*** Pembiayaan dalam 72-96 jam selepas menerima maklumat yang kami perlukan. daripada anda Hubungi kami sekarang
E-mel: trustloan87@gmail.com

 
BEST REGARD,
Mr.Anthony Dave.
Trust Loan Company
Email trustloan87@gmail.com