Google Translator

Thursday, November 25, 2010

Winter is officially here!


It started to snow yesterday, during wee hours I think. We woke up around 5.50 a.m. yesterday morning and our waste bins in the backyard were already wearing snow hats :) It is considered early to be snowing at this time of the year. End of December, January and February are the peak winter months. Enjoy the pics. Some are taken during my walk home yesterday evening and some were taken this morning from inside of a car. 
The long walk home, yesterday evening @ 6pm.
Started to snow heavily during my walk home.

The street where we live.
 
Yup! Those waste bins are wearing snow hats ;)
(this morning around 830am)
  
Our street this morning, after last night snow.

See the sloshy dark snow on the road? One might think it looks ugly compare to its white companion. Snow on the road has to be treated with road salt (read here and here about road salt) so that it melts. The snow cannot be left to freeze because when it freezes, the road surely becomes slippery and hazardous.

On the way to school this morning...

Passing through the park near our flat.
 

 
  

Love this pic :) How the sunshine is reflected onto the snowy trees. 

  


An 'OPEN' signboard to indicate open parking space available. yeah! I know nothing to do with the snow.

  

7 comments:

NajLa ShuHuD said...

Subhanallah.. Sungguh indah..
Dapat bayangkan kesejukannya..

NenekPenne said...

wahhhh bestnya laa untuk i yang tak penah merasai snow ni...selagi dok mesia ni, memang tak ada chance laa ...
tapi i ni tak tahan sejuk, aircond 16C pun dah gigil....

mcm terdengar lagu krismas jer....

sekamar rindu said...

salam..

YA Allah....sejuknya...

follow blog ini ya..

ishak abdul rahman said...

..very nice/cool pic...seronok nya awak dapat menikmati suasana yang begitu indah.minta izin nak copy that pic..mana lah tau one day nanti saya dapat menikmati nya..

ishak abdul rahman said...

sentiasa berdoa semoga ada anak saya yang berjaya keluar negara..dan munkin itu dapat merealisasikan impian saya untuk menikmati the real snow..bukan mcm kat genting..

Dilla said...

Najla: Pemandangan memang cantik. Sejuk memang tak terkata :) Walaupun ada terik matahari (sometimes), suhu masih negatif gitu.

NenekPenne:
Best untuk the first few days je. Bila salji menimbun-nimbun, jalan-jalan besar je council tabur garam. Jalan-jalan kecik memang licin & kereta tak boleh nak keluar masuk. Kalau you nak datang jejalan UK musim sejuk, pakailah tebal2. Kalau tak, mungkin demam.

sekamar rindu:
terima kasih follow :)

ishak abdul rahman:
Insya-Allah, semoga ada rezeki anak encik nanti. Cantik memang cantik, tapi sejuklah. Family saya datang musim panas pun mereka kata sejuk. Tapi kalau di bahagian selatan UK, rasanya cuaca kurang sejuk berbanding utara UK.

LiFe Is BeAuTifUl LyRiC said...

wish to be there!!... any Uni nak sponsor i buat PHD kat sana?