Google Translator

Thursday, August 27, 2009

Islam warisan vs. Islam pilihan

Semalam saya membaca sebuah emel catatan seorang adik undergrad di Newcastle ni. Kami di Newcastle ni ada mailing list seperti Yahoo Group atau Google group tu. Membaca emel tu membuat saya berfikir sejenak, what will I do if I was in his shoes? Emelnya berkisar tentang perbualan dia dengan seorang rakan Christiannya yang mempersoalkan beberapa perkara tentang Islam seperti:-

  • mengapa Islam mengenakan hukuman bunuh ke atas orang yang murtad& homosexual
  • mengapa Islam mengenakan hukuman rejam ke atas orang berzina
  • mengapa Islam meminta 4 org saksi utk sesuatu perbuatan jenayah. Contoh yang diberi oleh rakan Christian adik undergrad tersebut ialah tentang kesukaran mangsa rogol untuk mengemukakan 4 saksi.

Ini sebahagian dari transcript yg saya copy dari blog adik undergrad tu. Selebihnya boleh baca di blog dia

Semalam aku berborak dengan sorang kawan, Andrew. A christian greek, a devoted christian. Well, good for him, sebab dia practise agama dia. He seems to know a lot pasal puasa, sebab dia cakap, in Christianity, they have to fast too. 6 weeks in Easter, and 4 weeks in Christmas. Aku cakap dalam hati "hey, this is cool. New knowledge, and seems like Christianity and Islam are not so difference after all". And I smiled :)Lepastu, kitorang cakap pasal a lot of things, casual things. From entertainment, to education. From politics, to humanitarian issues. Then dia tanya,

A: How was mosque? Did you get free
food?

H: Hehe, yes i did. The food are good. And free too.

A: You practice Islam a lot?

Aku diam... Diam sebab tak tahu nak cakap, diam sebab once someone is
talking about islam, I know that i have to be very careful with my answers. So
that i can give satisfactory explanation, so that I do not offend and insult the
other party's belief. Then aku jawab...

H: I do practise Islam, but I'm not really that religious. I mean, sometimes I miss my prayers too.That was my exact answer. And it was an honest one too. Then, he dropped the bomb.
A: But Islam says to kill people. The gays, the non-believers, and the apostates (orang murtad).

Aku terkejut giler. I know what he's talking about, but i tried to
remain compose. So that i can counter argue him.

H: Hurm, well, thats for those that's too extreme about it. All that I know is, homosexuality is forbidden. Same with how homosexuality is viewed in Christianity right?

H: Also, in Islam, it is not easy to sentence a person for a capital punishment. One will be adviced to forgo one's sinful act for 4 times, and if that doesn't work. He will undergo a trial in a shariaa court. But the prosecutor needs to produce 4
credible witnesses in order to summon that person to undergo the trial. And if here is, even one small uncertainty about whether or not that person has committed the crime, the court will have to acquit him from all the charges.

H: You see Andrew, Islam outlines a lot of strict criteria that need to be followed before giving a person a death sentence. And if this is not followed, the one giving the sentence will become the sinner, whilst the one being victimized is promised a place in heaven by Allah.He then countered my argument with these...
A: Jesus never said kill gay, Jesus said love your enemy.A: Saudi Arabia, they kill. Iran, they kill. Hadeeth, it says kill.

...

Saya membaca dan terus membaca emel tersebut hingga ayat yang terakhir. Membaca tentang jawapan-jawapan yang diberi oleh adik tersebut dengan sabar & penuh berhemah dengan perasaan yang berbaur antara malu dan geram. Malu dengan diri sendiri yang punya pengetahuan agama tidak secukupnya untuk menjawab persoalan-persoalan itu sekiranya ia dikemukan kepada saya. Geram dengan persoalan-persoalan orang-orang kafir yang sangat bias. Tapi saya tidak sepatutnya berasa geram kerana mereka adalah orang yang tidak tahu.

Alhamdulillah seorang rakan lain memberi sumber-sumber yang boleh dijadikan rujukan:
1) http://saifulislam.com/?p=2210
2) http://www.zaharuddin.net/content/view/145/91/
3) Fatwa berkenaan rogol

. Saya sedar saya perlu rajin mencari, tak perlu tunggu diuji baru terkial-kial memikirkan jawapan.

Antara pesanan Saifulislam.com yang terngiang-ngiang di benak fikiran saya ialah:

"...orang yang tiada sesuatu, tidak dapat memberikan sesuatu itu."
"Kalian tidak boleh pergi ke luar negara dengan membawa Islam warisan. Kalian mesti berIslam dengan Islam pilihan"

4 comments:

Helmi Razali said...

:) salam, kak dila. Ada banyak orang dah kasi pendapat tentang isu ni. Mungkin kak dila boleh tengok.

Ada beberapa penjelasan yang bagus, tapi kalau boleh, jangan ambik bulat2. Sebab kita orang semua bukan nya berilmu sangat. masing-masing cuba menolong dan memberi pendapat mana-mana yang patut.

Wassalam

Ir A.Aziz said...

Madam, saya insaf... Lepas nih kena byk baca article2/buku2 agama.

dingdang said...

Many persons own designer handbags but hermes bag are not your mean handbag. hermes wallets take a mean of 30 hours to cause. hermes constance are made from especial the largest precedence of components, dig cowhide and crocodile skin.
If you want to lose weight quick for whatever reason, you better try lida slimming products. lida daidaihua are well-known to reduce a person's weight in a shorter period of time compared to other weight loss products. daidaihua are really proven to lessen the weight of the person taking lida slimming . A lot of people today have bad eating habits. They eat a lot of junk food and red meat. But with the slimming capsule , a person no longer has to join a fitness centre, exercise, or buy machines. He or she only needs to take slimming capsules and the excess weight goes away.
When you have a vintage Chanel Wallet with you, Chanel handbags becomes a whole different ball game. Known for their luxurious fashions and accessories, replica Chanel handbags is one of the most famous brands in the whole world and its reputation keeps on building. The range of products that come out each season are the most sought after items in the fashion world. But not everybody can lay their hands on a Chanel handbag like that.
Tiffany jewellery jewelry is world famous company and if you cannot afford the actual jewelry there are a lot of Tiffany rings jewelry to choose from. While silver rings has produced some more affordable pieces like key chains and money clips for those wanting the elegant pieces without the price tag there are other options. Tiffany earrings produces bracelets, rings, earrings and necklaces.

Sky said...

Ignoring the aberrant appearance choices of the young, you accept to see that ugg boots are a abundant women's ugg . Cheap uggs are an even bigger women's ugg suede boots .What is so abundant about ugg suede anyway?