Google Translator

Thursday, July 23, 2009

Birthday Bersama -Mocha Chiffon Cake

2 tahun lepas sewaktu baru berkenalan dengan suami, saya bertanya,
"Boleh tahu bila tarikh lahir?"
Saya sebenarnya ingin tahu umur suami. Yelah, orang yang mengenalkan kami terlupa nak bagitahu (si Maleklah tu).
"Penting ke?"
Aduh! Begitu jawabnya.
"Saja nak tahu. Tak boleh tak apa."
Oh! Mungkin dia fikir saya mahu celebrate atau beri hadiah agaknya. Malunya, tapi perasannya dia. Hahaha... Maaf ye Abang.

Bila diberitahu, saya pula yang terkejut bila tarikh lahirnya sama dengan tarikh lahir saya. Mula-mulanya ingat dia bergurau, manalah tahu mungkin mendapat idea dari Malek. Rupa-rupanya betul.

Untuk birthday kali ni hanya sempat buat kek saja. Seminggu selepas tu baru dating pergi tengok wayang dan makan-makan. Tapi bukan filem romantik ye, cerita Ice Age 3. Nasiblah suami saya dapat isteri yang suka menonton filem kartun. Ini kek yang kami buat sempena birthday kali ni.
Mocha Chiffon Cake
Bahan-bahan:
2 auns serbuk koko
4 sb air kopi pekat
3 auns tepung naik sendiri
secubit garam
6 auns gula
3 biji telur -asingkan putih dan kuningnya
1.5 auns mentega yang dicairkan

Untuk hiasan:
10 auns(cecair) whipped cream
Berries sauce
Boleh juga guna coklat masakan yang disagat

Cara-caranya:
1- Panaskan oven pada suhu 350F.
2- Griskan tin kek dan alas dengan kertas minyak.
3- Larutkan serbuk koko dalam air kopi dan biarkan sejuk.
4- Ayak tepung dan garam.
5- Di dalam bekas lain, pukul gula dan kuning telur sehinga sebati. Kemudian masukkan mentega cair berserta campuran kopi/koko.
6- Masukkan campuran sedikit demi sedikit ke dalam tepung menggunakan sudu besi.
7- Pukul putih telur hingga pekat dan masukkan ke dalam adunan. Gaul sebati.
8- Masukkan adunan yang telah sebati ke dalam tin kek dan bakar selama 45 hingga 60 minit.
9- Terbalikkan kek di atas bidai penyejuk sebaik sahaja ia dikeluarkan dari oven. Motifnya supaya senang nak hias. Kalau tak nak buat macam ni pun tak apa.
10- Siram berries sauce ke atas kek. Kemudian sapukan whipped cream yang telah dipukul hingga pekat hingga rata.

6 comments:

Che' A at Sonoda Canterbury said...

yumm... sedapnye pos la ke sini..huhu

PrincessLiJo said...

waaa..suwiiittnyee besday tarikh sama...kagum2! ;))

Ana said...

same tarikh bezday...hmm..susah nak cari tu... :)
Rajinnya Dilla...buat kek...
looks yummy....dan sweet.....

xOxO~fixa~ said...

bestnya kek tuh...nak gak...hepi bestday madam n suami mdm...

achiema said...

happeningnya kek itu...:-) happy belated besday utk mu & suami :-)
bila mau dtg honeymoon ke nz? miss u a lot!

Dilla said...

che'a: meh le sini bagi alamat ;P

una: secara kebetulan je kot.

Ana: dok sini makin rajin memasak. nak beli mcm tak berbaloi pulak.

fiza: dtg le sini. nanti saya jamu ;)

kak emaku: kak, ko ad alagi tak tahun depan? kalau cukup ongkos, tingin gak aku nak dtg. ko dtg la sini kak, zun pun ada ni.