Google Translator

Wednesday, July 22, 2009

Kuah Spaghetti Bolognese (Ragu)

Sejak di Malaysia lagi, kalau teringin makan spaghetti(camana nak eja spaghetti dalam BM ye?) saya lebih suka buat sendiri, 'start from scratch' kata orang putih. Adalah jugak sekali dua mencuba kuah spageti ready made tapi rasanya lebih enak buat sendiri. Ini resepi kuah spaghetti saya. Asasnya sama dengan kuah spaghetti bolognese tapi saya ubah suai sesedap rasa. Kalau ikutkan nama sebenar (macam artis pulak kuah spagetti ni), kuah spagetti ni dipanggil ragu. Bila baca resepi-resepi Barat, saya fikir apa kebendalah ragu ni. Takkan ragu-ragu (was-was) ataupun Ragu seperti nama lelaki India. Rupa-rupanya "ragu" ni merujuk pada kuah spagetti bolognese tu. Untuk lebih lanjut boleh tgk pautan-pautan selepas resepi ni.

Bahan-bahannya:
500-600g daging cincang ~sebenarnya saya tak pernah timbang pun, agak-agak saja
4-5 ulas bawang putih -dicincang halus
1 labu bawang besar -dihiris nipis
1/3 batang lobak merah -dipotong dadu atau ikut suka tukang masak.
2 biji buah tomato -dipotong dadu.
1 batang celery -dihiris sederhana nipis
1 tin tomato puri
1-2 st serbuk oregano
1-2 st serbuk thyme ~optional tp mmg terasa lebih sedap bau bila letak thyme
1-2 helai daun bay ~optional
2 cawan air ~lebih baik kalau guna air rebusan spaghetti
garam
serbuk lada hitam
minyak zaitun ~tak perlu extra virgin kerana extra virgin kalau dibuat menumis agak pahit rasanya. Kalau orang Pahang sebut 'peda'.

Cara-caranya:
1- Panaskan minyak zaitun dan masukkan daging cincang. Goreng sehingga daging jadi keperangan.
2- Masukkan bawang putih dan bawang besar, dan tumis sehingga naik bau.
3- Masukkan lobak, celery dan tomato, dan gaul untuk kira-kira 5 minit atau sehingga sayur-sayuran nampak layu.
4- Masukkan tomato puri dan gaul.
5- Masukkan serbuk oregano, thyme dan daun bay.
6- Masukkan air, garam dan serbuk lada hitam.
7- Biarkan di atas api sederhana kecil untuk 10-15 minit. Kalau lebih lama direneh lebih sedap sebenarnya, janji api perlu betul-betul kecil.
*Resepi sesuai untuk 4 hidangan.


en.wikipedia.org/wiki/Ragú
Ragú is a brand name, marketed version of an Italian-style sauce known as Ragù. The Ragú brand was first sold in 1937 - and currently one of many consumer brands in the portfolio of Anglo-Dutch food giant Unilever. It is the best selling U.S. brand of pasta sauce. Ragú was acquired by the Lipton and Bestfoods companies before merging with the Unilever portfolio. It has a sister brand under the Knorr trademark in the UK.

en.wikipedia.org/wiki/Ragù
Ragù is an Italian term for a meat-based sauce, which is traditionally served with pasta. The word is the phonetical Italian spelling of the French ragoût, a noun derived from ragoûter (to revive the taste).

6 comments:

Anonymous said...

terima kasih. saya dah ambil resepi dari awak. suruh girl saya cari dah setahun tak dapat. kat ofis plak i dapat dalam web u. thanks.

Dilla said...

sama-sama. harap dpt membantu :)

liyana said...

salam. mintak izin nak salin resepi ye.. ;)tq

Anonymous said...

salam. sy pn mtk izin salin resepi. moga brtmbah murah rezeki. tima kasih.

nona hidayah said...

saya pon nak mintak izin nk amik resipi :)

Anonymous said...

leh taw oregano 2 ape ye?kt ne nk dpt?