125g mentega
150g gula perang
2 biji telur
3-4 biji pisang masak
250g tepung naik sendiri (atau kalau guna tepung biasa, campurkan dengan 1 sm baking powder)
secubit garam
sedikit marjerin untuk menggris acuan
Cara:
1-Panaskan ketuhar pada suhu 180C.
2-Pukul mentega dan telur hingga sebati. Kemudian masukkan gula. Pukul lagi hingga sebati.
3- Masukkan pisang yang telah dilenyek.
4-Ayak tepung ke dalam adunan. Kaup-balikkan tepung sehingga adunan bergaul rata. Sebaik-baiknya jangan putar.
5-Griskan acuan dan masukkan adunan ke dalam acuan.
6-Bakar untuk tmpoh 50-60 minit atau cuba cucuk dengan garfu bahagian tengah kek. Jika garfu yang dikeluarkan bersih tanpa adunan melekat padanya, bolehlah keluarkan kek dari ketuhar.
7-Makan. Sedap ni :)
No comments:
Post a Comment