Google Translator

Wednesday, July 29, 2009

Kek Pisang

Kebetulan ada beberapa biji pisang yang dah terlampau masak. Nak makan mentah memang dah tak kuasa, jadi buat kek pisanglah jawabnya. Ini pertama kali buat kek pisang, padahal rasanya inilah kek yang paling mudah. Ooopps, kek yang paling mudah tentulah Kek Batik, kiranya Kek Pisang ni yang kedua termudah kot.
Bahan:
125g mentega
150g gula perang
2 biji telur
3-4 biji pisang masak
250g tepung naik sendiri (atau kalau guna tepung biasa, campurkan dengan 1 sm baking powder)
secubit garam
sedikit marjerin untuk menggris acuan

Cara:
1-Panaskan ketuhar pada suhu 180C.
2-Pukul mentega dan telur hingga sebati. Kemudian masukkan gula. Pukul lagi hingga sebati.
3- Masukkan pisang yang telah dilenyek.
4-Ayak tepung ke dalam adunan. Kaup-balikkan tepung sehingga adunan bergaul rata. Sebaik-baiknya jangan putar.
5-Griskan acuan dan masukkan adunan ke dalam acuan.
6-Bakar untuk tmpoh 50-60 minit atau cuba cucuk dengan garfu bahagian tengah kek. Jika garfu yang dikeluarkan bersih tanpa adunan melekat padanya, bolehlah keluarkan kek dari ketuhar.
7-Makan. Sedap ni :)

No comments: